Zo vind je binnen no-time de perfecte gym!

Zo vind je binnen no-time de perfecte gym!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Of je nou net begint met krachttraining, het al wat langer doet of een ijzervretende veteraan bent: er bestaat een goede kans dat je vroeg of laat eens op zoek moet naar een nieuwe sportschool. Is het niet door een verhuizing, dan is het vaak wel door verveling, het uitspelen van je gym of sluiting van je huidige fitnessclub. Voor de een is het kiezen van een nieuwe sportschool zo gepiept. Misschien ken je al mensen die ergens sporten, of ben je lid van een keten waardoor je op een andere locatie in het land welkom bent. Voor de ander kan dit een wat meer tijdrovende klus zijn.

Nu kennen we natuurlijk inmiddels allemaal de standaard tips als: ‘zoek een sportschool dichtbij, want dan ga je vaker,’ ‘raadpleeg vrienden’ en ‘neem eerst een kortlopend abonnement.’ In de basis geen verkeerd advies, maar voor een sporter met ietwat ervaring weinig nieuws. In dit artikel proberen wij je een aantal tips te geven, waardoor je echt een goed onderbouwde keuze kunt maken. Want je wil tenslotte een sportschool waar je op jouw voorkeurstijden ten alle tijden terecht kunt, met misschien wel plate-loaded apparatuur, meerdere squatracks en dumbbells die op z’n minst tot 40kg gaan.

Wat is er in de sportschool aanwezig?

Train je graag met losse gewichten? Maak je gebruik van apparaten? Of is je bijnaam ‘cardioman’? Op basis hiervan kan het nogal een verschil maken wat voor sportschool je zoekt. De meeste sportscholen geven wel iets van informatie op hun website over hun apparatuur, aanbod en faciliteiten. Echter is dit niet altijd zo compact en beknopt beschreven als gehoopt. Het bekijken van foto’s kan daarom helpen, maar vergis je niet: veel websites zijn voorzien zijn van mooie stockfoto’s en daarom niet altijd representatief voor de echte inhoud van de gym.

Verstandig is ook om te kijken hoeveel apparatuur er is, met name bij de populairdere machines en apparaten. Als er slechts één halterbank is om te kunnen bankdrukken, dan kan de wachtrij op maandagavond nog wel eens flink oplopen om te kunnen benchen! Ditzelfde geldt voor de cable crossover en voor het squatrack. Af en toe moeten wachten omdat er iets in gebruik is hoort erbij, maar als je workout steevast twee keer zo lang duurt omdat er te weinig apparatuur is in verhouding tot het aantal sporters, dan raden wij je aan om even verder te kijken. Het zekere voor het onzekere nemen? Stuur even een mailtje met je vragen naar de gym, fiets er langs, gluur door de ramen, neem een proefles of vraag een rondleiding voordat je lid wordt.

gym

Wanneer is de sportschool open?

Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, want over het algemeen staan sportscholen er om bekend ruime openingstijden te hebben, waarbij ‘24/7 geopend’ steeds vaker regelmaat dan uitzondering is. Toch leert de tijd (en ervaring) ons dat dit niet altijd betekent dat jij altijd kunt sporten wanneer je dit wil. Zo kunnen zomerroosters en vakantieschema’s er maar zo voor zorgen dat je verplicht meerdere maanden achter elkaar tussen zeven en elf uur ’s ochtends moet sporten, omdat je sportschooleigenaar (enigszins terecht) ’s middags ook van de zon wil genieten.

Dan zijn er nog de feestdagen. Op een lege pot pre-workout na zijn er weinig dingen vervelender dan tijdens Kerst, Pasen of Pinksteren verplicht twee dagen de gym over te moeten slaan omdat deze met elke feestdag gesloten is! Ons advies: staar je niet blind op de openingstijden van de sportschool in Google, maar check de website van de club even na en vraag desnoods naar uitzonderingen voordat je jezelf inschrijft!

Probeer de sfeer te achterhalen

Dit is een wat lastiger uit te voeren advies dan de eerdere twee, maar je kunt een heel eind komen als je een beetje je best doet. Wanneer je jezelf, vaak voor een langere periode, gaat committeren aan een sportschool, is het fijn om te weten hoe de sfeer er is. Gelukkig bieden steeds meer clubs proefdagen of -weken aan, waardoor je een idee kunt krijgen van de sfeer. Voel je vooral niet bezwaard om bij meerdere gyms een proefles of -week te nemen, daar zijn ze voor. Daarnaast kan het helpen om te lezen wat anderen zeggen over een sportschool. Lees bijvoorbeeld eens wat reviews op newgym of kijk op Google. Ondanks dat het vaak de uitersten zijn (onwijs positief, of hele slechte ervaringen) kan het je helpen met het schetsen van een beeld.

gym

Personal training, fysiotherapie of diëtiste?

Kun je bij jouw sportschool terecht als je lichaamsklachten of blessures hebt, of moet je naar een fysiotherapeut verderop? En hoe zit het met personal training, of dieetadvies? Regelmatig hebben sportscholen een fysiotherapeut die een ruimte bij hen huurt, waar je soms zelfs met korting terecht kunt. Ditzelfde geldt vaak voor personal trainers en diëtisten.  Raadpleeg de website of medewerkers van de sportschool om te kijken wat er in-house is, mocht je hier ooit gebruik van willen maken!

Hoe is het personeel?

De laatste factor zal voor de een belangrijker zijn dan voor de ander, maar is zeker goed om mee te nemen in je keuze. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn: ‘Hoe deskundig is het personeel dat aanwezig is?’ En ‘hoe vriendelijk en toegankelijk is men?’ Of je nu veel ervaring hebt of niet, iedereen vindt het prettig om vriendelijk begroet te worden bij binnenkomst. Mocht je behoefte hebben aan advies op het gebied van voeding of oefeningen, is het daarnaast wel fijn als je hiermee terecht kunt bij het personeel. Indien je hier zelf al veel verstand van hebt, kan het nog steeds fijn zijn als de persoon achter de balie niet te beroerd is om je even te spotten tijdens je nieuwe 1RM bankdruk poging.

Met deze kennis in pacht kies je hopelijk voor een sportschool waar je je echt thuis gaat voelen en zo enthousiast van wordt, dat je anderen zult aanraden om bij jouw gym te komen sporten. Dat scheelt hun weer het lezen van een artikel en levert jou met wat geluk een gratis maand sporten op. Trainse!

Dit artikel is geschreven door Jelle Berrevoets \\ newgym

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!