Wat Is CrossFit? De Complete Gids Voor De Beginner In De Box

Wat Is CrossFit? De Complete Gids Voor De Beginner In De Box

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ben jij iedere week meerdere keren in de sportschool te vinden, maar vind je het lastig om jezelf iedere keer weer te motiveren om alles uit jezelf te halen als je op de apparaten bezig bent? Wellicht heb je dan nog niet helemaal de juiste sport gevonden en kun je beter switchen naar CrossFit. Hierbij worden verschillende sporten gecombineerd en zul je zeker weten genoeg uitdagingen vinden. Maar wat is CrossFit precies? Dat gaan wij je in dit artikel precies uitleggen.

 

Wat is CrossFit?

vrouw traint met gewichten

CrossFit is eigenlijk een vorm van fitness waarbij elementen van gymnastiek, atletiek, roeien en gewichtheffen met elkaar combineerd worden in één sport. Bij CrossFit gaat het er met andere woorden niet om dat je je specialiseert in één onderdeel, maar dat je vaardigheden ontwikkelt binnen alle disciplines. Of zoals CrossFitters zelf zeggen: “Our specialty is not specializing.”

Bij CrossFit wordt er intensief getraind door het uitvoeren van functionele bewegingen, al dan niet met behulp van extra gewichten zoals kettlebells, dumbbells of barbells. Het leuke aan CrossFit is dat je vrijwel altijd traint met bewegingen die je mogelijk ook in het dagelijks leven uit moet voeren. Je bereidt je dus eigenlijk onbewust voor op het onbekende in het dagelijks leven. Om deze reden is CrossFit erg populair onder militairen, brandweerlieden en politieagenten.

CrossFit vrienden

Een opvallend aspect van CrossFit dat je bijna niet terug ziet bij andere sporten is de combinatie van kameraadschap, competitie en plezier. Het is namelijk niet ongewoon om elkaar tijdens de trainingen aan te moedigen en de ander te helpen het beste uit zichzelf te halen. Dit maakt dat CrossFitters die samen trainen een hechte band ontwikkelen en een ware gemeenschap vormen.

Naast het kameraadschap is competitie ook een belangrijk aspect van CrossFit. Het bijhouden van tijden en scores is dan ook een belangrijk onderdeel en staat centraal tijdens een training. In de box (de CrossFit gym) zul je dus altijd een enorm whiteboard of krijtbord zien hangen waar van alle CrossFitters de scores worden bijgehouden. Hiermee worden de resultaten niet alleen gemeten zodat ze verbeterd en herhaald kunnen worden, maar je kunt ook je eigen prestaties vergelijken met de scores van anderen. Misschien nog wel belangrijker is dat je je eigen prestaties kunt vergelijken met prestaties van jezelf in het verleden. Zien of je jezelf verbeterd hebt en wellicht een nieuw persoonlijk record hebt neergezet is met deze borden dus een fluitje van een cent.

Hoe is CrossFit ontstaan?

Veel sporten werden eeuwen geleden al uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de oorsprong van de Olympische Spelen, die in de Griekse oudheid al voor de eerste keer werden gehouden. CrossFit is echter nog niet zo oud; verre van zelfs. De sport is door Greg Glassman en Lauren Jenai in 2000 geïntroduceerd in Santa Cruz, Californië en heeft zich sindsdien exponentieel verspreid over de rest van de wereld. CrossFit werd steeds populairder; in 2014 werd de 10.000ste CrossFit box geopend. Ook in Nederland is CrossFit inmiddels een populaire sport en zijn er tal van boxen waar je CrossFit kunt beoefenen.

 

Hoe ziet een CrossFit training eruit?

trainen met kettlebell

Als je gaat CrossFitten hoef je niet te rekenen op een luxe sportschool met dure apparaten of tv’s bij alle fitnesstoestellen. Het tegendeel is zelfs waar. De box, zoals een CrossFit-gym heet, is vaak kaal en kent weinig apparaten. Qua apparaten staat er alleen een roeimachine in de box. Verder wordt er gebruik gemaakt van kettlebells, barbells, dumbbells, klimtouwen, springtouwen, medicijnballen, boxen en je eigen lichaamsgewicht.

Wist je trouwens dat er ook verschillende etiquetteregels zijn binnen de box? Het is verstandig om deze goed door te lezen ter voorbereiding op je eerste training.

In principe kan iedereen mee doen aan CrossFit. Jong en oud, fit of niet fit, man of vrouw, iedereen is welkom. Zorg er wel voor dat je je van te voren online inschrijft, zodat de coaches weten op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Er zijn ook veel boxen waar je een proefles kunt volgen om te onderzoeken wat je van CrossFit vindt. Op welke dagen en hoe laat deze speciale lessen gegeven worden is natuurlijk afhankelijk van de box waar jij naartoe wil.

Als je besloten hebt om deel te nemen aan een CrossFit training, zijn er een aantal vaste onderdelen die je kunt verwachten.

 Warming-up

Een warming-up is altijd een belangrijk onderdeel als je gaat sporten. Je spieren opwarmen voordat je ze intensief gaat gebruiken kan tenslotte nooit kwaad. Tijdens de warming-up zul je verschillende oefeningen doen die de spieren die je nodig hebt in de rest van de training opwarmen en kunnen dus per training variëren.

Technische training

box jumps

Vervolgens wordt het tijd om je vaardigheden te trainen, in de hoop dat je ze verbetert. Hierbij kan de training gericht zijn op kracht, waarbij het er bijvoorbeeld dus om draait dat je de oefeningen met een zwaarder gewicht uit kunt voeren. Naast kracht kan de training zich ook focussen op techniek. Je raadt het vast al, hierbij wordt getracht om de techniek van verschillende oefeningen te verbeteren.

WOD

De WOD is een vast onderdeel in een CrossFit-training en staat eigenlijk voor de work-out of the day. Deze work-out wordt iedere dag online bekend gemaakt en bestaat uit verschillende oefeningen die je achter elkaar moet uitvoeren. Hierbij is het de bedoeling dat je deze zo vaak mogelijk uitvoert binnen een bepaalde tijd (AMRAP) of dat je zo snel mogelijk een bepaald aantal oefeningen uitvoert (for time). De WOD duurt vaak tussen de 20 en 30 minuten, waarna de scores op de whiteboards geschreven zullen worden. Hierin vind je dan ook het competitieve aspect van CrossFit, aangezien de WOD voor iedereen gelijk is en tegelijkertijd uitgevoerd moet worden. Echter komt het kameraadschap hier ook terug, want als je zelf klaar bent, kun je de rest van je groep aanmoedigen.

Cooling-down

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om je spieren weer langzaam tot rust te laten komen. Een cooling-down zal waarschijnlijk dus niet ontbreken. Als je weer een beetje bijgekomen bent en je spieren weer een beetje ontspannen zijn is het tijd voor een lekkere douche. Tenminste, als je je nog kunt bewegen…

 

De CrossFit Games

Crossfitter-tijdens-wedstrijd

Misschien had je er nog nooit van gehoord, maar in de zomer van 2007 zijn de CrossFit Games in het leven geroepen door CrossFit Inc. en Reebok. Deze Games worden ook wel gezien als de ultieme fitnesstest. Iedere zomer wordt er in Californië gestreden. Voorafgaand aan de échte CrossFit Games zijn er een aantal kwalificatierondes waar iedereen zich voor in kan schrijven. Inclusief de Games zijn er drie rondes die we kort de revue zullen laten passeren.

The open

In 2011 is de open in het leven geroepen, zodat CrossFitters wereldwijd een poging kunnen doen om zich te kwalificeren voor de CrossFit Games. Vijf weken lang wordt er op iedere donderdag een een work-out online gezet die vóór de maandag erna uitgevoerd moet worden. De uitvoering moet goedgekeurd worden door een gecertificeerd coach, waarna je je scores in moet sturen. Op deze manier ontstaat er een rangorde onder alle deelnemers die uitgesplitst is in leeftijd, geslacht en regio.

Om de deelnemers te ordenen op regio is de wereld verdeeld in 17 regio’s: 10 binnen de Verenigde Staten en 7 over de rest van de wereld.

The regionals

De beste 10 tot 30 mannen, vrouwen en teams uit de 17 regio’s gaan vervolgens door naar de regionals, waar de 17 regio’s samengevoegd worden tot 8 gebieden. De deelnemers uit deze gebieden strijden tegen elkaar om zich te kwalificeren voor de Games.

De deelnemers van de regionals krijgen allemaal dezelfde work-outs en krijgen punten op basis van hoe goed ze deze uitvoeren. Deze rangorde bepaalt wederom wie er door gaan naar de Games en wie afvallen. Alleen de beste drie deelnemers per regio en per klasse gaan namelijk door.

The Games

Als het gelukt is om je te kwalificeren voor de Games heb je dus al een hele weg afgelegd en heb je behoorlijk wat in je mars. Dat moet ook wel, want de Games zijn niet voor watjes. Alleen de fitste mensen zijn nog over.

Een centraal punt aan de CrossFit games is het onbekende, en de deelnemers kunnen dus ook niet gericht trainen op de oefeningen die ze tijdens de Games uit moeten voeren. Eigenlijk kun je dit een beetje vergelijken met de WOD, want daarbij weet je van tevoren ook niet precies wat de bedoeling is. Degene die deze oefeningen het beste uitvoert mag zich een jaar lang de fitste mens op aarde noemen. Als dat geen titel is om trots op te zijn, weten wij het ook niet meer.

 

Het doel van CrossFit is dus niet om je te specialiseren in één speciaal onderdeel, maar juist om goed te worden in alles. Lijkt het je al wat? Om je nog beter voor te bereiden, hebben we zelfs een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen binnen de box. Zo weet je precies waar het over gaat als je met andere CrossFitters praat.

Ook als je nog niet helemaal zeker bent of CrossFit iets voor jou is, kun je altijd een proefles volgen in een box bij jou in de buurt. Het zal in het begin misschien zwaar zijn, maar je zult ongetwijfeld snel verbeteringen zien en helemaal verslaafd raken aan het concept en de filosofie van CrossFit.

Hoe zijn jouw eerste ervaringen met CrossFit?

Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!