Voordelen van bodybuilding: niet alleen goed voor je uiterlijk

Voordelen van bodybuilding: niet alleen goed voor je uiterlijk

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De reden dat jij ooit met bodybuilding bent begonnen is waarschijnlijk omdat je meer spiermassa wilde hebben of vet wou verliezen. Hoe je het ook wendt of keert, iedereen is met bodybuilding begonnen met een fysiek doel. Er zal dan ook niemand zijn die met deze sport is begonnen om meer ritme in zijn of haar leven te krijgen of om meer ontspannen te raken. Dat wil echter niet zeggen dat bodybuilding buiten fysieke verbetering geen voordelen voor je leven heeft! Bodybuilding is een sport waarbij je niet alleen je training, maar ook je voeding en leefstijl 100% in orde hebben en je komt dan al snel tot het besef dat bodybuilding een sport is die je 24/7 beoefent! Deze bodybuilding-lifestyle leert je veel meer dan gezond eten en zwaar trainen, in deze blog leer je belangrijkste voordelen!

Routine

Je kent het vast nog wel van vroeger uit je jeugd: een ritme was spoorloos en de dag verliep simpelweg zoals het op dat moment het beste uitkwam. De ene dag moest je vroeg op, de andere dag lag je zo tot 12 uur in je nest. De ene dag lag je op tijd in bed, de dag erna kon je zo de hele nacht voor de computer blijven hangen. Hoe leuk die tijd misschien ook was, een gebrek aan ritme is niet goed voor je gezondheid, je energie en al helemaal niet voor je productiviteit!

Bodybuilding is een sport waarbij routine een grote rol speelt. Iedere week je maaltijden preppen, iedere dag eten rond dezelfde tijden en je trainingen staan al helemaal vast gepland en valt niet vanaf te wijken. Deze bodybuilding routine is echter slechts een onderdeel van een groter geheel. Zo betekent dit waarschijnlijk dat je iedere dag rond dezelfde tijd uit bed komt, rond dezelfde tijd gaat slapen en je dag goed structureert. Hierdoor kun je niet alleen je maaltijden op praktische momenten eten, maar kun je de rest van je tijd ook nuttig besteden!

Een goed ritme zorgt er tevens voor dat je biologische klok ook in een goed ritme komt, wat een positieve uitwerking kan hebben op je energiepeil, je gemoedstoestand en fysieke processen zoals vetverbranding en hormoonregulatie.

Perfect uitgerust

Een goede routine heeft niet alleen invloed op wat er gebeurt op het moment dat je wakker bent, maar ook zeker op je slaap! Slecht in slaap komen, vaak wakker worden, in de ochtend gesloopt zijn en de hele dag door vermoeidheid zijn allemaal zaken die verweten kunnen worden aan een slecht slaappatroon.

Fysieke processen in het lichaam worden afgestemd op het ritme waar naar geleefd wordt. Wanneer jij iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat zal het lichaam op een gegeven moment voor dit tijdstip melatonine aanmaken waardoor je vanzelf vermoeider raakt en makkelijker in slaap komt. Ditzelfde geldt voor het opstaan, waarbij een vaste tijd van opstaan uiteindelijk leidt tot het automatisch wakker worden rond deze tijd. Wanneer je deze twee zaken combineert met een goede, ononderbroken nachtrust wordt je slaap automatisch door het lichaam gereguleerd. Het resultaat? Moe zijn wanneer dit nodig is, goede slaap en een fit gevoel overdag!

Omdat routine sowieso al een onderdeel is van de bodybuilding-lifestyle, is een goede nachtrust dus slechts een onderdeel van de puzzel. Wetende dat slaap essentieel is voor het herstel van je lichaam en de opbouw van spiermassa is het dus  belangrijk om hier altijd gehoor aan te geven en proberen zo min mogelijk van dit ritme af te wijken.

Bodybuilder kookt

Discipline

Om een vaste routine in je leven te implementeren is het extreem belangrijk om over één ding te beschikken, namelijk discipline. Discipline is wat de volhouders van de afhakers onderscheidt. Veel mensen hebben het simpelweg niet in zich om gedurende een langere periode dag in, dag uit op hun voeding te letten, zware trainingen uit te voeren en leuke dingen als feestjes en alcohol te verminderen. Degenen die dit wél in zich hebben zijn vaak ook degenen die verder komen in de sport omdat zij alles weten te geven!

Het feit dat iemand zulke discipline kan opbrengen voor iets wat hij of zij graag doet, kan ook belangrijke invloeden hebben in de rest van het leven. Zo zal iemand met een hoog doorzettingsvermogen zichzelf waarschijnlijk beter inzetten voor zijn of haar werk en daar vervolgens ook verder in komen. Ook bij het starten van een eigen onderneming is discipline enorm belangrijk, omdat tegenslagen altijd op de loer liggen en opgeven het laatste is waarmee je een bedrijf succesvol maakt. Met een sterk doorzettingsvermogen ben je ook minder snel geneigd om ongezonde keuzes te maken die totaal niet passen bij je leefstijl, zoals drugsgebruik of roken. En tot slot betekent een sterke discipline over het algemeen ook dat je sterker in je schoenen staat, een eigen mening hebt en goede relaties met je omgeving kunt bouwen en behouden.

Stress-vrij

Stress is een boosdoener die niet alleen mentaal grote consequenties kan hebben, maar ook funest kan zijn voor je fysieke prestaties. Waar kortdurende stress prestatie bevorderend kan werken, zoals wanneer je een deadline moet halen, wil je langdurige stress absoluut vermijden! Deze stress kan er  letterlijk ervoor zorgen dat je minder spiermassa opbouwt en je vetverlies tot een halt komt, terwijl alle andere factoren gelijk blijven.

Dergelijke stress sluipt er op het werk snel in wanneer deadline na deadline volgt en hier geen einde aan lijkt te komen. Combineer dit nog eens met een privé-situatie die misschien niet op ieder front soepel verloopt en het recept voor mislukking ligt klaar. Wanneer er niets meer is waar je naar uitkijkt en alles lijkt tegen te zitten is het niet onverklaarbaar dat zo veel mensen met een depressie kampen.

Voor mensen die aan bodybuilding doen is er gelukkig een lichtpunt, want krachttraining is niet alleen heel goed voor je lichaam, maar is ook direct een geweldige manier om stress af te blazen, je verstand op nul te zetten en lekker te doen wat je leuk vindt. Een aantal keer per week dat uurtje afleiding en momentje voor jezelf voorkomt dat je in een oneindige sleur terechtkomt en het feit dat je gezond bezig bent doen de meeste mensen mentaal ook erg goed.

Blije bodybuilder

Geluk

Een stress-vrij leven leidt ons tot het volgende punt: geluk! Wanneer je een willekeurig persoon vraagt wat diegene nou écht gelukkig zou maken, zal je bij veel mensen ‘geld’ als antwoord krijgen. Wanneer je jezelf nooit meer druk hoeft te maken om geld lijkt dit tenslotte een droom die uitkomt, waardoor dit ook een onderwerp is geworden waar veel onderzoek naar is gedaan.

De conclusies hieruit zijn op z’n zachtst gezegd verrassend. Rijkdom schijnt niet lineair verbonden te zijn met geluk, bij lange na niet! Rijkdom draagt bij aan geluk tot een hoogte waarbij men zichzelf zonder zorgen in het levensonderhoud kan voorzien. Waar je zou verwachten dat mensen die de jackpot hebben gewonnen barsten van geluk, blijkt dit bij de meerderheid niet het geval te zijn.

Iets wat aan de andere kant wél bijdraagt aan geluk is fitness en bodybuilding! De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk omdat je actief bezig bent met het verbeteren van je gezondheid, wat in een wereld met een alsmaar groeiende gezondheidszorg een goed gevoel geeft. Daarnaast ben je voortdurend bezig met het proces van zelfontwikkeling. Door middel van bodybuilding ben je intensief met je eigen lichaam en geest bezig, waarbij je keer op keer jezelf wil verbeteren, waardoor je uiteindelijk eindigt als een betere versie van jezelf.

Het telkens verbeteren van jezelf op een aspect wat bijdraagt aan gezondheid maakt je dus een gelukkiger persoon, vooral wanneer ziektebeelden uitblijven en je een goed welzijn ervaart.

Vol zelfvertrouwen

Bodybuilding is een sport die voor de meeste mensen zorgt voor meer zelfvertrouwen. Dit komt enerzijds door het feit dat je er beter uit komt te zien, met minder vet en meer spiermassa, maar ook door het feit dat je actief bezig bent met zelfontwikkeling en je gezondheid.

Één ding waar we in ieder geval zeker over zijn, is dat zelfvertrouwen je succesvoller maakt in alle aspecten van het leven. Je hebt minder angst om jezelf naar buiten te brengen zoals je écht wil en je maakt de keuzes die je ook écht wil. Gecombineerd met een ijzeren discipline maakt dit je beter in staat om goed resultaat te halen met je studie, de baan te vinden die je wil, door te groeien in je werk, het vinden en opbouwen van relaties, sociaal contact met je omgeving te hebben en nog talloze andere voorbeelden!

Allemaal aspecten die niet direct met bodybuilding te maken hebben, maar die hierdoor wel enorm beïnvloed kunnen worden!

 

Met deze 6 voordelen van bodybuilding buiten een beter lichaam om zijn we tot het einde gekomen van deze blog. We zijn benieuwd of jij deze voordelen ook hebt ervaren, of dat er misschien nog wel andere dingen zijn waarbij bodybuilding jou in het leven heeft geholpen! Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door Mathias Jansen

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.
We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2020 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!