(On)verstandig een meal scoren buiten de deur?

(On)verstandig een meal scoren buiten de deur?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In de zomer met het lekkere weer of tijdens de zomervakantie eten veel mensen wat vaker buiten de deur. Niet alleen luxe dineren, maar ook een lunch tussen de middag of even een  post workout meal na het trainen gaan er bij veel mensen goed in. Uiteraard wil je niet meteen dichtgroeien, want je hebt niet voor niets gecut de laatste maanden. Okee, weken. Okee, laatste 2 dagen. Dus, je kiest voor de wat verstandigere alternatieven. Denk je. In dit artikel wil ik gangbare, ‘’gezonde’’ maaltijden en tussendoortjes langs lopen waarvan veel mensen denken dat ze een verstandige of in ieder geval een verstandigere keuze zijn.

Hou je vast!

Zoete aardappelfriet

Veel mensen denken dat zoete aardappelfriet gezonder is dan normale friet. Want zoete aardappel is beter dan normale aardappel, toch? (Neen.)

Zoete aardappelfriet bevat vaak meer vet en/of meer carbs dan normale friet; friet kan lekker zijn en als jij zoete aardappelfriet lekkerder vindt dan normale frietjes, then by all means, ga je gang. Maar ook al komen deze frietjes van zoete aardappel, het is niet meteen een goed alternatief. Daarnaast is het verstandig dusdanige voeding als cheat-voer te zien tijdens het cutten. Om meer over het verschil tussen cheaten en refeeden te lezen, verwijs ik je graag naar het artikel over cheaten vs refeeden.

Zoete aardappel friet

Voorgemaakte salades of bowls

Als je dan toch iets neemt, zit je met een salade of een poké / buddha bowl altijd wel goed, toch? True, de sla in de salade zelf bevat weinig calorieën en is gezond. Voor het vlees of de eiwitbron is ook nog een goed argument te maken. Het probleem is echter dat er in deze salades vaak een hele zwik andere addities te vinden is die de hoeveelheid calorieën enorm omhoog trekken; denk aan kaas, spekjes, croutons, noten en ook zeker de dressings.

Wanneer je dan toch een dusdanige maaltijd bestelt, vraag dan of de dressing los kan en kijk eventueel voor de dressing het laagst in kcals; doorgaans zijn ondoorzichtige, romige dressings een stuk minder verstandig dan doorzichtige.

Glutenvrije voeding

‘Glutenvrij’ zegt niets over het wel of niet gezond zijn en daarnaast zijn gluten zeker ook niet per definitie slecht (uiteraard buiten beschouwing latende dat je een glutenallergie hebt!) Veel mensen denken echter dat ze intolerant zijn voor gluten (wederom, een intolerantie is niet hetzelfde als een allergie) terwijl dit zeker niet het geval is.

Glutenvrij is daarmee niet per se een slechtere keuze, maar ook zeker niet een betere. En al helemaal niet voor de portemonnee.

Sushi

Ondanks dat sushi (zeker ook in de fitness scene) een aardig goede reputatie heeft, is deze zeker niet terecht. Sushi (dus niet sashimi) bevat een berg aan vetten en suikers en daarmee dus veel calorieën. Onbeperkt sushi eten als refeed (ik heb mij hier zelf vaak genoeg schuldig aan gemaakt) kan letterlijk weken werk ongedaan maken, zeker als je hongerig naar binnen gaat. Als we grofweg 100 kcal voor 1 stukje sushi rekenen kan jij zelf wel uitrekenen hoe rap de calorieën gaan wanneer je er met vrienden een wedstrijdje van maakt wie het meeste weg kan harken. En dan hebben we het nog niet eens over drankjes en mango-ijs…

Pannenkoeken / crêpes / wafels

Veel mensen die aan krachttraining doen weten hoe essentieel koolhydraten zijn voor een optimale workout. Pre workout een gezonde maaltijd, die carbs bevat? Pannenkoeken of wafels natuurlijk!

Wanneer je deze zelf thuis maakt, bakt met een Cooking Spray en de topping zelf kan bepalen kan dit inderdaad een prima maaltijd zijn. Wanneer je deze in een restaurant bestelt moet je er echter vanuit gaan dat je onbewust een flinke hoeveelheid (bak)vet mee naar binnen krijgt en dus veel calorieën. Daarnaast is het beleg vaak ook erg calorierijk.

Pannenkoeken

Veggie burgers

Wederom, niks mis met veggie burgers, maar ze zijn zeker niet per definitie beter dan een normale burger. Vlees bevat veel hoogwaardig eiwit en de meeste tenten gebruiken vrij mager vlees voor hun hamburgers. Dit vervangen voor een vegetarisch alternatief is dus niet per definitie een betere keuze en daarnaast zal je waarschijnlijk flink inleveren op hoogwaardig eiwit. Vind jij veggie burgers lekker, of ben je vegetariër? Ga dan vooral je gang (als cheat). Is de keuze je om het even? Dan hoeft een vleesburger absoluut geen minder verstandige keuze te zijn.

Pasta

Pasta is van de gangbare koolhydraatbronnen degene die het minst verzadigd. Rijst of aardappels zijn wat verzadiging betreft een betere keuze. Daarnaast komt pasta vrijwel altijd met een (heerlijke) saus en kaas. Dit stuwt de hoeveelheid calorieën per maaltijd verder omhoog. Prima bulkvoer, maar wanneer je aan het cutten bent zijn er betere alternatieven.

Muffins

Iedereen die mijn vlogjes heeft gezien, weet dat ik tijdens mijn prep nog wel eens een muffin naar binnen werkte pre workout. Erg lekker, maar vult voor geen meter en bevat vrij veel calorieën. Een muffin is in dat opzicht zeker geen betere keuze dan bijvoorbeeld een donut.

Belegde broodjes/stokbroden

Broodje halen bij de Subway of een belegd broodje bij de snackbar.. dat is wel goed toch?

Kan absoluut lekker zijn, maar je verkijkt je makkelijk op de calorieën. Stokbroden gaan erg hard qua gewicht en daarmee ook calorieën. Een snee brood is om en nabij de 80 kcal, een klein pistoletje meer dan het dubbele. Trek dat door naar een hele Subway en je zit al gauw over de 400 kcal aan alleen brood. Vervolgens wordt er vaak flink belegd met kaas (uiteraard geen 20+), (gemarineerd) vlees en saus. Dan zit je al gauw ver over de 1000 kcal voor een stokbrood. Evenveel als een pizza en meer dan een flinke hamburger dus.

Sandwich buiten de deur

Houd je verstand er altijd bij!

Uiteraard zijn er veel meer voedingsmiddelen of restaurantjes of maaltijden te benoemen, maar dit zijn de opties die ik bij mijzelf en mijn klanten vaak terug zie komen.

Geen van bovenstaande voedingsmiddelen is slecht en geen van bovenstaande voedingsmiddelen zijn verboden. Echter wil ik je wel adviseren je keuze nog eens goed onder de loep te nemen; is die gezonde calorie arme maaltijd wel echt zo calorie arm als je denkt? Houd er ook rekening mee dat de opgegeven kcals door restaurants (als ze dat al doen) flink kunnen afwijken van de werkelijkheid. Ga je dan toch uit eten, kies dan gewoon wat je lekker vindt.

Kom je ooit voor de moeilijke keuze te staan tussen een extra raw vegan glutenfree insectenburger of een hamburger met gesmolten kaas en gebakken ei erop? Kies waar je zin in hebt; verspil geen calorieën aan voedingsmiddelen die je na het doorslikken van de laatste hap twijfelachtig achter laten of dit nu een beloning of een straf was.

Enjoy the summer!

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!