Stiff Legged Deadlift: De perfecte oefening voor je billen!
Stiff Legged Deadlift

Stiff Legged Deadlift: De perfecte oefening voor je billen!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Op het eerste gezicht lijken de Romanian Deadlift en de Stiff Legged Deadlift veel op elkaar. Toch is er verschil! Lees dit artikel en kom erachter. Maar wat is Deadliften eigenlijk? Lees dat dan eerst even in dit artikel. 

Het grootste verschil is de andere spiergroepen die je aanspreekt. De Romanian Deadlift focust zich vooral op de hamstrings en billen, terwijl de Stiff Legged Deadlift zich voornamelijk op de onderrug en de hamstrings richt. Daarnaast vragen ze een andere flexibiliteit van je knieën. Zoals de naam al zegt, bij de Stiff Legged Deadlift heb je weinig tot geen flexibele knieën voor nodig. Daardoor moeten je bilpartij en je hamstrings meer werk verrichten.   

Stiff Legged Deadlift

Positie

Plaats het juiste gewicht op je barbell en plaats jezelf in de juiste positie. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig je heupen om je barbell op te pakken. Pak de barbell vast en richt je handpalmen naar je toe. Voor meer grip kun je eventueel magnesium gebruiken. Je kunt je knieën licht buigen, maar het doel is om ze bijna gestrekt te houden. Net als bij elke deadlift, houd je je rug gedurende de oefening altijd recht.

Going up

Span je buikspieren aan, adem in en lift jezelf omhoog. Bij de andere Deadlift varianten houd je de barbell zo dicht mogelijk bij je lichaam. Bij de Stiff Legged Deadlift is dit anders, hier houd je hem juist wat verder weg. Hierdoor komt de kracht minder vanuit je hamstrings en meer vanuit je onderrug. Tijdens het moment dat je omhoog komt, blaas je de lucht weer uit je longen. Houd de staande positie één á twee seconden vast en laat je jezelf weer zakken. Bij de Stiff Legged Deadlift is het extra belangrijk om je techniek in orde te hebben, met vooral een rechte rug de gehele oefening om blessures te voorkomen. Zak vervolgens met gestrekte benen zo diep mogelijk naar beneden. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je daarin wordt. 

Stiff Legged Deadlift

Goede combinatie oefening

Wissel de Stiff Legged Deadlift en de Romanian Deadlift af. De Romanian Deadlift zorgt voor meer flexibiliteit in je hamstrings zodat je uiteindelijk dieper kunt wanneer je de Stiff Legged Deadlift weer uitvoert. 

Wil je toch nog wat meer Deadlift tips & tricks? Of liever een andere Deadlift variant proberen zoals de Sumo Deadlift of de Single Leg Deadlift? Lees dan in de andere artikelen hoe het moet. 

Geschreven door Emily van de Wiel

Emily van de Wiel

Dit blog is geschreven door

Emily van de Wiel

Ik hoop dat ik jou, met mijn enthousiasme, maximaal kan voeden met alle informatie die ik in de loop der jaren op heb gedaan!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!