De 21 Geboden Van De Sportschool: Sportschoolregels Waarvan Je Zou Willen Dat Iedereen Zich Eraan Houdt

De 21 Geboden Van De Sportschool: Sportschoolregels Waarvan Je Zou Willen Dat Iedereen Zich Eraan Houdt

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Waarschijnlijk stap jij meerdere malen per week over de drempel van de sportschool zodat je weer optimaal kunt trainen. Vele anderen doen dit met jou en daarom zijn er verschillende regels waar je je binnen de sportschool aan moet houden. Deze regels zijn er niet alleen om de sfeer te bevorderen, maar ook om de sportschool netjes te houden. Naast deze geschreven regels zijn er ook een hoop ongeschreven gedragscodes die het met veel mensen in een relatief kleine ruimte sporten een stuk aangenamer maken. Toch zijn er veel mensen die zich nauwelijks iets van deze regels aantrekken en in de sportschool gewoon precies doen waar ze zelf zin in hebben. Super irritant als je het ons vraagt. Daarom hebben wij de 21 belangrijkste sportschoolregels nog maar eens op een rijtje gezet.

 

Sportschoolregels: De 21 belangrijkste regels van het heiligdom

de-gym

Er zijn dus een hoop regeltjes binnen de sportschool. Deze zijn in verschillende maten belangrijk. De ene sportschool zal meer waarde hechten aan bepaalde regels dan de andere sportschool, maar in wezen zijn ze wel bij alle sportscholen van toepassing. Ben je hier de volgende keer als je de drempel overstapt bewust van en probeer je eraan te houden. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor alle andere die-hards die dag, in dag uit aan het trainen zijn.

Regel 1: Gedraag je niet als een hork

We begrijpen heus wel dat sporten voor jou je lust en je leven is en dat je gemiddeld meer tijd doorbrengt in de sportschool dan thuis. Je zult je je er waarschijnlijk dan ook wel thuis voelen, maar dat is nog geen reden om je ook te gedragen zoals je thuis zou doen. Probeer je gevloek dus tot een minimum te beperken, kaffer anderen niet uit en stoor anderen niet. Vestig met andere woorden geen aandacht op jezelf door je als een hork te gedragen. Doe dit liever door indrukwekkende sportprestaties neer te zetten.

Regel 2: Kom op tijd

groepsles-met-gewichten

Als bodybuilder schrijf jij je natuurlijk niet in voor een groepslesje Zumba of spinning, maar vaak worden deze wel aangeboden door de sportschool. Deze tweede regel is dan ook voornamelijk bedoeld voor de mensen die zich hier wel voor inschrijven.

Als je mee wilt doen aan een groepsles en je je hiervoor hebt ingeschreven, is het belangrijk om op tijd te komen. Zorg dat je ruim voor de les omgekleed bent en klaar bent om te beginnen. Kom je toch te laat? Helaas, maar als je nu nog naar binnen zou gaan verstoor je de hele les en haal je anderen uit hun concentratie. Het is in dit geval misschien beter om een ronde over te slaan en het een week later opnieuw te proberen.

Regel 3: Laat het roddelen over aan de huisvrouwen

In de sportschool zijn ontzettend veel verschillende types te vinden. De één staat al jaren in de sportschool en heeft dus al behoorlijk wat spiermassa opgebouwd, en een ander komt net om de hoek kijken. Nu is het makkelijk om je vooroordelen over deze mensen met jan en alleman te delen, maar daar schiet je helemaal niets mee op. Je prestaties worden er niet beter op en het zal de sfeer ook echt niet bevorderen.

Leg de focus daarom niet op anderen door jezelf met hen te vergelijken, maar concentreer je op jezelf en je eigen prestaties. Daar draait het tenslotte om tijdens het trainen.

Regel 4: De sportschool is geen catwalk

vrouw-in-aanstootgevende-kleding

We begrijpen dat je er goed uit wilt zien en dat je graag met je spieren wilt pronken. Echter is de sportschool niet de geschikte locatie om je spieren te showen en daarom hebben veel sportscholen bepaalde kledingvoorschriften. Trainen met een ontbloot bovenlichaam kan bijvoorbeeld een no-go zijn en ook trainen zonder sportbeha wordt niet door iedereen gewaardeerd. Lees je in in deze kledingregels en pas je kledingstijl hierop aan.

Regel 5: Claim geen apparaten met je handdoek

Op vakantie zul je je vast kapot ergeren aan mensen die ’s ochtends voor dag en dauw een handdoek op een van de zwembadstoelen leggen om vervolgens naar het ontbijtbuffet te lopen en uitgebreid te gaan eten. Rond het middaguur komen ze vervolgens terug om hun stoel te claimen.

Ook in de sportschool gaat het vaak op deze manier. Mensen claimen een apparaat door hun handdoek erop te leggen, maar ze maken er vervolgens niet meteen gebruik van. Super irritant, want in de tussentijd had jij mooi een setje kunnen doen. Als je dus een apparaat claimt, gebruik het dan ook meteen. Als je dat niet van plan bent, hou je je handdoek gewoon bij je.

Regel 6: Sjouw niet onnodig met gewichten

Wil je een setje met een zwaar gewicht, een middelzwaar gewicht en een licht gewicht doen? Prima! Maar ga nu niet met alle gewichten sjouwen om ze vervolgens één voor één te gebruiken. In de tijd dat jij het ene gewicht gebruikt kunnen er twee andere mensen met de andere gewichten aan de slag. Claim alleen het gewicht dat je op dat moment nodig hebt en laat de andere gewichten voor wat ze zijn, totdat je ze ook daadwerkelijk nodig hebt. Deze kunnen nu nog gebruikt worden door andere sporters.

Regel 7: Tijd voor jezelf en niet voor je telefoon

appen-tijdens-de-training

Trainen doe je voor jezelf. Je wilt zelf meer spiermassa creëren of een gezonder lichaam krijgen. Wat je redenen om te sporten ook zijn, je hebt er waarschijnlijk geen telefoon bij nodig. Laat deze dus thuis of leg hem in je locker. Bellen, appen en Facebooken doe je maar weer na de training. Je volgers zullen het wel begrijpen.

Regel 8:  Het gewichtenrek is géén sportplek

Iedereen die met gewichten aan de slag wil, moet een korte stop maken bij het gewichtenrek. Begrijpelijk dus dat het hier vaak wat drukker is. Wij kunnen er dan ook niet met ons hoofd bij dat je uitgerekend op die plek je oefening wilt gaan doen. Waarom?! Pak je gewicht en loop vervolgens een stukje weg voordat je de oefening uitvoert. Op deze manier heb jij ruimte, kunnen anderen makkelijk bij de gewichten en is iedereen een stuk minder snel geïrriteerd.

Regel 9: Zet je volumeknop niet op maximaal

man-schreeuwt-tijdens-oefening

Als je 200 kilo moet bankdrukken is het begrijpelijk dat je het gewicht het liefst omhoog wil schreeuwen. Maar stel je eens voor: jij staat op het punt om dit gewicht te drukken als iemand anders opeens door de sportschool roept, omdat hij een vriend of vriendin ziet staan of zelf veel kilo’s moet verplaatsen. Je concentratie is meteen helemaal weg en de oefening gaat lang niet zo goed als je gehoopt had. Supervervelend voor jou, maar ook voor anderen als jij de herrieschopper bent.

Draai de volumeknop dus naar beneden en schreeuw of roep niet. Niet om jezelf extra op te peppen, maar ook niet omdat je een bekende tegenkomt.

Regel 10: Gebruik een handdoek

Een sportschoolregel die eigenlijk in alle sportscholen geldt is dat je een handdoek moet gebruiken als je sport. Deze handdoek voorkomt dat het hele apparaat zeiknat wordt van jouw zweet als je er gebruik van maakt. Neem dus altijd een handdoek mee en gebruik hem ook!

Is er toch wat zweet op het apparaat beland? Lees dan snel regel 18 om te zien wat je moet doen!

Regel 11: De regels van de koptelefoon

Veel mensen sporten met behulp van muziek. Op deze manier kunnen ze hun gedachten een beetje verzetten en zich nóg meer focussen op wat ze doen. Als je een koptelefoon draagt, hoor je het echter meestal niet als anderen iets tegen je zeggen. Probeer je dus bewust te blijven van de omgeving en er alert op te zijn dat er tegen je gepraat kan worden.

Let wel op! In principe is het ook een sportschoolregel dat je mensen met een koptelefoon op of met oortjes in met rust moet laten. Ze sluiten zich tenslotte niet voor niets af van de buitenwereld. Als je niet iets essentieels te zeggen hebt, kun je dus maar beter je mond houden.

Regel 12: Blokkeer de spiegel niet

trainen-voor-de-spiegel

Niet omdat je een ijdeltuit bent, maar omdat je precies wilt weten hoe je de oefening uitvoert sta jij voor de spiegel. Het is dan ook superirritant als er een kleine opdonder voor je gaat staan die zo jouw zicht blokkeert. Het liefst zou je hem een flinke duw geven, maar dat kan natuurlijk niet.

Herken je jezelf hierin, omdat jij je ook nog wel eens tussen iemand en de spiegel wurmt? Stop hier dan mee! Ga niet meer tussen iemand anders en de spiegel in staan, maar kies ervoor om naast of achter deze persoon te gaan staan. Als er geen plek meer is voor de spiegel heb je pech en zul je de oefening ergens anders uit moeten voeren. Je kunt natuurlijk ook even wachten totdat er wel weer plek is.

Regel 13: Stoor anderen niet tijdens een oefening

Als je bezig bent met een oefening, ben je waarschijnlijk in opperste concentratie. Je bent volledig met jezelf bezig en kunt op dat moment niet zoveel van anderen hebben. Ze moeten het dan ook niet wagen om tegen je te gaan praten.

Wat jij niet wil, willen anderen echter ook niet. Als je ziet dat iemand anders bezig is met een oefening, laat hem of haar dan ook in met rust en begin je niet je levensverhaal te vertellen. Als ze hier überhaupt al geïnteresseerd in zijn, kan dat wachten tot na de training.

Regel 14: Help andere sporters

man-krijgt-hulp-bij-bankdrukken

Hoewel iedereen voor zichzelf aan het werk is, ben je niet altijd individueel bezig. Soms hebben mensen hulp nodig en zullen ze hierom vragen. Bijvoorbeeld als ze hun techniek nog niet helemaal onder controle hebben of als ze een spotter nodig hebben. Vragen ze die hulp aan jou? Help dan waar je kunt.

Let wel op! Je kunt dan nog wel zo gespierd zijn en veel verstand hebben van sporten en het menselijke lichaam, op ongevraagde kritieken of adviezen zit niemand te wachten.

Regel 15: Kijk een ander niet van het apparaat

Het aantal apparaten in de sportschool is vaak beperkt en het zal dus ongetwijfeld weleens voorkomen dat je moet wachten voordat je gebruik kunt maken van een apparaat.

Ga nu niet pal naast het apparaat staan terwijl je wacht. Je kijkt de gebruiker misschien nog net niet weg, maar je jaagt ze ongetwijfeld wel op. Hij of zij kan zich niet meer volledig op de oefening focussen en haalt niet meer het maximale uit de training. Wacht je beurt geduldig af en geef de ander de tijd en de ruimte om zijn of haar oefening optimaal uit te voeren.

Regel 16: Verstik anderen niet met jouw geuren

Hygiëne is ontzettend belangrijk. In het dagelijks leven, maar ook in de sportschool. Dat je naar zweet stinkt, zal niet echt op prijs gesteld worden. Het andere uiterste, dat de deodorantwalm al van een kilometer afstand te ruiken is, is ook geen goede eerste indruk. Zoek dus voor een gulden middenweg, waarbij je een subtiele maar lekkere geur om je heen hebt hangen.

Regel 17: Laat vrouwen hun ding doen

vrouw-traint-met-dumbbell

We begrijpen best dat je graag naar mooie vrouwen wilt kijken en ze zullen ongetwijfeld in de sportschool te vinden zijn. Echter ben je niet in de kroeg en zitten vrouwen er niet op te wachten om aangestaard of versierd te worden. En ze willen al helemaal niet jouw eksterogen op hun rug voelen branden terwijl ze een oefening aan het doen zijn. Nee, echt niet! Ruk je blik dus los en laat ze doen waarvoor ze gekomen zijn.

Regel 18: Iedereen gruwelt van vochtige apparaten

Je doet iets fout als je niet zweet tijdens het sporten. Geloof ons, niemand zal het je kwalijk nemen dat je zweet, ook niet als dat zweet op de apparaten belandt. Als je dat zweet vervolgens niet opruimt, zal je dat echter niet in dank worden afgenomen. De andere sporters zitten er namelijk niet op te wachten om eerst het zweet van iemand anders af te moeten poetsen voordat ze zelf met de oefening kunnen beginnen. Maak daarom de apparaten altijd even schoon als je klaar bent, zodat ze makkelijk door iemand anders gebruikt kunnen worden.

Regel 19: Niet gooien met gewichten

We begrijpen dat je behoorlijk wat spiermassa hebt opgebouwd van alle oefeningen die je met gewichten hebt uitgevoerd. En hoewel je zoveel mogelijk van deze kracht wilt gebruiken tijdens de oefening, is het niet de bedoeling dat je dit na de oefening ook doet door de gewichten op de grond te gooien. Ten eerste is dit gevaarlijk en kan het voor fikse blessures zorgen bij anderen en ten tweede is het ook nog eens slecht voor de gewichten. Leg de gewichten dus met beleid terug na je training, en let daarbij op de veiligheid van anderen.

Regel 20: Let op je spullen

Een handdoek is zoals gezegd verplicht in een sportschool. Naast een handdoek hebben veel sporters ook een bidon met water bij zich. Op deze manier kun je jezelf tussen de sets weer even opladen om vervolgens weer maximaal aan de slag te gaan. Het is echter niet de bedoeling dat je deze spullen overal laat slingeren. Leg ze naast je neer en zorg ervoor dat ze niet midden in het looppad liggen. Je wil niet dat anderen over jouw spullen vallen en daardoor weken uit de roulatie zijn.

Regel 21: Ruim op!

gewichtsschijven

Misschien is dit wel de belangrijkste regel van de 21 sportschoolregels die we hier hebben opgesomd. Om deze reden hebben we die dan ook tot het laatst bewaard.

Waarschijnlijk gaan bij jou de nekharen ook recht overeind staan als je een apparaat wil gebruiken dat vol ligt met gewichtsschijven van een ander. Waar jij je aan het slordige gedrag van anderen irriteert, irriteren anderen zich aan het slordige gedrag van jou.

Hoe moeilijk kan het zijn om na je training nog even de moeite te nemen om de dumbbells, barbell of gewichtsschijven netjes op hun plek terug te leggen? Dit is niet alleen een sociale handeling ten opzichte van de sportschool, maar ook ten opzichte van je medesporters. De medewerkers van de sportschool kunnen nu doen waarvoor ze betaald worden en de andere sporters kunnen direct met hun eigen oefening beginnen. Bovendien heb je al bewezen dat je het gewicht aankan door het te gebruiken tijdens je training. Opruimen is dan ook een piece of cake, zou je zeggen.

 

Er zijn nogal wat regels die allemaal van belang zijn als je wilt trainen in de sportschool. Veel van deze regels zijn eigenlijk vrij normaal en wat ons betreft is het dan ook niet meer dan logisch dat je je eraan houdt. We verbazen ons er dan ook nog wel eens over dat dit toch niet zo vanzelfsprekend is als wij denken. Nu alle regels weer even de revue zijn gepasseerd, gaan jij en je trainingsmaten je er natuurlijk wel aan houden!

Welke regels zijn voor jouw het belangrijkste?

En welke regels zou jij nog graag willen toevoegen aan deze lijst met sportschoolregels?

Laat het weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!