Fit worden na de lockdown? Tips om je sportdoel te behalen
Lockdown Sportdoel

Fit worden na de lockdown? Tips om je sportdoel te behalen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Aii…de sportscholen zijn sinds 15 december gesloten. Heb jij tijdens de lockdown de studeerkamer niet omgetoverd tot krachthonk? Dan is de kans groot dat je spiermassa bent kwijtgeraakt. Niet alleen kon je niet kunnen trainen zoals je zou willen, ook zat je vaker stil. Geen wandeling naar de tramhalte of het koffieapparaat op kantoor. Zelfs de fietstocht naar de sportschool wordt geskipt. En die zak chips ligt héél toevallig vaak al binnen handbereik. Kan jij, net als ik, niet wachten totdat de sportscholen weer open mogen? No worries, voor je het weet kun je weer spiermassa kweken, fit worden en je lichaam sterker maken. Doe dat wél slim: met deze tips behaal jij je sportdoel na de lockdown en ben je in no-time fit.

Zo behaal je jouw sportdoel na de lockdown

Lockdown Sportdoel

Tip #1: Stel een concreet doel op

Het fitnessdoel dat je had, zal je moeten bijstellen. Bedenk een nieuw doel en maak deze concreet en meetbaar, zoals: ‘over 1 maand wil ik 60 kg kunnen bankdrukken’ of ‘aan het einde van de maand 5 minuten de plank volhouden’ of ‘in drie weken 30 push-ups in één keer voltooien’.

Stel kleine én grote doelen op, zodat je vaker een victoriemoment hebt terwijl je naar iets groots toewerkt. Een jas die makkelijk dicht kan (of juist niet 💪) en rennen naar de tram zonder 10 minuten na te hijgen. Ook belangrijk: zorg dat jouw nieuwe sportdoel realistisch is. Dit brengt mij tot het volgende…

Lockdown Sportdoel

Tip #2: Bouw rustig op en wees geduldig

De verleiding is groot om verder te gaan op het niveau waar je was gebleven. Sterker nog: je wilt er misschien zelfs een schepje bovenop doen. Je hebt tenslotte iets in te halen. Toch is dit niet verstandig: de kans is groot dat je blessures oploopt.Na de lockdown zal je rustig moeten opbouwen: van intensiteit, tempo en de hoeveelheid kilo’s tot aan de duur van je training. En hoewel je ongetwijfeld staat te trappelen om een goede zweetsessie, kun je beter niet starten met dagelijkse, zware trainingen. Zorg voor voldoende rustmomenten tussen de trainingen door, zodat je spieren kunnen herstellen (en groeien) en je de kans op blessures verkleint. Ben je fan van conditietraining, laat dan bijvoorbeeld je sporthorloge thuis. Ren op gevoel. Focus niet op snel resultaat, dan kan je geblesseerd stil komen te staan.

Lockdown Sportdoel

Tip #3: Voorkom blessures

Je kunt – helaas – niet verwachten dat je op je oude niveau verder kunt. Na maanden stilzitten is het belangrijk dat je focust op het voorkomen van blessures. Enkele tips voor het opbouwen van je training:

–  Doe altijd een goede warm-up voordat je aan je training begint. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het essentieel is om je spieren op te warmen en gewrichten soepel te maken, om het risico op blessures te minimaliseren.

–  Start uitgerust en met voldoende slaapuren aan je training. (Meer weten? Dit is het effect van slaaptekort op spiergroei en herstel.)

–  Drink voldoende water. Bij een tekort, wordt het kraakbeen in je gewrichten stijver en zwakker. Ook kunnen je spieren niet optimaal functioneren, wat weer kan leiden tot blessures.-  Fixeer niet op wat je vroeger kon, maar focus op je nieuwe sportdoel en waar je naartoe wilt.

Lockdown Sportdoel

Tip #4: Voorbereiding

Je staat ongetwijfeld in de startblokken, dus wacht niet tot het laatste moment. Zorg dat je weer je dagelijkse beweging hebt. Zie het als een goede warming-up. Ga thuis opdrukken, een rondje rennen door het park en voltooi een squat-challenge tijdens de corona lockdown. Zo heb je snel de smaak weer te pakken wanneer de sportscholen de deuren openen.

Tot slot, wees gerust: hoewel je waarschijnlijk spiermassa en spierkracht hebt verloren, hebben je spieren geheugen en ben je sneller op het niveau als eerst.

Chloe Greve

Dit blog is geschreven door

Chloë Greve

‘Motivation gets you going, having fun keeps you growing!’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Producten getoond in dit artikel