Pink omhoog voor grotere biceps
Biceps

Pink omhoog voor grotere biceps

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Pink omhoog voor grotere biceps? Weet jij in één keer waar dit over gaat? De duim-pink relatie is de belangrijkste relatie om de verschillende spieren van de ‘biceps’ te trainen. Biceps staat bewust tussen haakjes, want het zijn natuurlijk de verschillende spieren die betrokken zijn tijdens een armbuiging. Dit artikel gaat over het verschil tussen een biceps curl en een hammer curl. De duim en pink spelen een belangrijkere rol dan je denkt.

Biceps curl versus hammer curl

Voor het gemak kijken we in dit artikel naar 2 soorten biceps curls: de dumbbell curl en de hammer curl. Bij de dumbbell curl doe je een armbuiging met de handpalmen naar het plafond gericht (als je naar je handpalmen kijkt zie je ze). En bij de hammer curl doe je een armbuiging alsof je iemand een hand geeft (je handpalm wijst naar binnen en je duim omhoog).

Drie belangrijke spieren van de ‘biceps’

De bewegingen die je maakt tijdens een dumbbell curl en een hammer curl zijn van buitenaf gezien hetzelfde. Je maakt namelijk een buiging van het ellebooggewricht als de dumbbell omhoog gaat. In de volksmond zeggen we dat de biceps dit werk voor je opknappen. En dat klopt. Echter er zijn drie hoofdspieren die zorgen voor een armbuiging: de biceps brachii, de brachialis en de brachioradialis. Deze namen hoef je overigens niet te onthouden. Als je spreekt over die dikke bult op je arm als je jouw spierballen laat zien, dan zie je vooral de biceps brachii. Dit is de grootste spier van de drie. De brachioradialis is de spier die je op je onderarm voelt (onder de elleboog) als je iemand een hand geeft. De brachialis bespreken we voor het gemak niet omdat deze dieper ligt en niet direct zichtbaar is van de buitenkant.

Belang van de pink tijdens de biceps curl

Je vraagt je misschien af wat dit nu met de pink te maken heeft. Ik gebruik de beeldspraak van de pink altijd om iemand bewust te maken van de spier die je het meeste traint tijdens de biceps curl. Alle drie bovengenoemde spieren doen mee tijdens de curl maar er is er maar ééntje die het meeste werk verzet. En dat is tevens de spier die je het meeste traint tijdens de oefening. Als je pink boven je duim zit (de pink zit dichter bij het plafond dan de duim) train je meer de dikke biceps brachii en als je duim omhoog wijst train je meer de spier die over je onderarm loopt (brachioradialis). Zorg ervoor dat je trainingsschema verschillende curl oefeningen bevat om je armen volledig te trainen.

Biceps

Huh? Waarom doet de biceps brachii meer met de pink boven duim

“Pink boven duim” is in mijn ogen de makkelijkste cue om de nadruk te leggen op je grote biceps spier. Jouw biceps brachii zit aangehecht op een draaiend onderarm-bot, de radius (spaakbeen). Als jouw handpalmen naar het plafond wijzen als je elleboog gebogen is en je pink is hoger dan je duim (doe dit gewoon terwijl je dit artikel leest), dan zie je met een ‘anatomische bril’ de aanhechting van jouw biceps brachii op je onderarm (radius) zitten. Op dat moment kan de grote showspier de meeste kracht genereren. Als je handpalmen in een gebogen armpositie naar de vloer wijzen dan heeft de biceps brachii een hele slechte treklijn. En staat je handpalm naar binnen gericht (hand schudden) dan heeft de biceps brachii een gematigde treklijn.

De vergelijking met een auto duwen

Vergelijk dit met het duwen van een auto met pech. Als je achter de auto staat kun je heel veel voorwaartse kracht produceren waardoor de auto gaat rollen. Sta je echter naast de auto – alle deuren zijn gesloten – dan kun je veel minder kracht produceren om de auto naar voren te bewegen. In beide gevallen probeer je zoveel mogelijk kracht te zetten, maar als je achter de auto staat komt de auto makkelijker in beweging. Dit geldt dus ook voor jouw biceps-spier en alle andere spieren in het lichaam.

Om het voorbeeld compleet te maken. In een hammer curl, waar de biceps brachii dus in een slechtere positie zit om kracht te leveren, doet de brachioradialis het meeste werk. Heel simpel, want deze spier staat op dat moment spreekwoordelijk achter de auto.

Pink omhoog voor grotere biceps

Om te eindigen met de conclusie. Als je een dumbbell curl doet en je pinken zijn boven je duim (als je handpalm naar het plafond wijst) dan weet je zeker dat de biceps brachii het meeste werk doen. Hoe hoger je duim (hand schud positie), des te meer werk je afgeeft aan onder andere de brachioradialis. Train ze beide en haal het sterkste uit jezelf. Je weet nu precies hoe het zit! Wil je niet alleen jouw armen laten groeien en precies weten hoe alle spieren groter worden? Lees dan het boek Geen Sterk Verhaal Over Spiergroei.

Dit blog is geschreven door

Sander Kers

‘Haal het sterkste uit jezelf door iedere dag met meer kennis naar bed te gaan dan waarmee je bent opgestaan.‘

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Producten getoond in dit artikel

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.
We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2020 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!