Motivatie voor de Gym behouden: Zo doe je het!

Motivatie voor de Gym behouden: Zo doe je het!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

‘Bijna iedere dag sta je te zwoegen in de gym. Ieder weekend sta jij uren in de keuken je meals te preppen zodat jij doordeweeks voorzien bent van de juiste maaltijden. Iedere avond lig jij op tijd in bed omdat je weet dat voldoende rust essentieel is voor spierherstel. Bodybuilding is wat jou drijft en wat je passie is’. De kans is groot dat het bovenstaande jou goed omschrijft, maar ondanks dat vorm je absoluut geen uitzondering wanneer je vroeg of laat de motivatie voor de gym begint te verliezen.

Of dat nou komt doordat je kampt met steeds weer terugkerende blessures, of doordat je simpelweg de zin begint te verliezen om altijd en overal aan je voeding te moeten denken. Misschien staat je progressie wel stil of doet er zich een situatie voor in je leven waardoor je minder tijd krijgt om te trainen, waardoor je ten einde raad bent.

In dit soort situaties is het belangrijk om je te realiseren dat bodybuilding een marathon is, geen sprint. Het duurt jaren om de fysiek te bouwen waar je zo hard van droomt, dus het is essentieel om op de lange termijn je motivatie te behouden. Een dipje zo nu en dan hoort erbij en is niets anders dan menselijk, maar hier zo snel mogelijk weer uitkomen onderscheid de winnaars van de verliezers! Hoe je dat doet lees je hieronder!

Balance is key

Zoals met alles in het leven is het cruciaal om balans te houden. Zoals hierboven al werd gezegd: bodybuilding is een marathon. Dit houdt in dat uitschieters naar het ene of het andere uiterste voor de meeste mensen niets anders zijn dan een korte-termijn opleving en uiteindelijk leiden tot een hele hoop stress en mislukking. Je kent vast wel iemand, of misschien ben jij zelf wel zo iemand, die periodes plant waarop hij of zij écht serieus gaat zijn met bodybuilding. Een strikt dieet, minimaal 6 trainingen per week, geen druppel alcohol, alles weigeren wat niet in het voedingsschema staat en minimaal 8 uur slaap per nacht. Dit staat gepland voor een periode van 2 maanden waarop alles echt goed moet gebeuren.

Wat is meestal het resultaat van dit alles? Een plan dat nagenoeg niet vol te houden is en eindigt in een gigantische vreetbui, gebrek aan motivatie om te trainen en uiteindelijk de welbekende terugval. Herkenbaar? Trap hier niet meer in! Een periode van jezelf tot in het uiterste in één richting forceren waarna je hoe dan ook terug gaat vallen is géén lange-termijn strategie. Wat is dan wél een lange-termijn strategie?

Long-term goals

Balans. Heb je een keer een belangrijke meeting van het werk? Die ene training skippen kan geen kwaad. Een vriend die 25 wordt? Dat ene biertje en paar uurtjes minder slaap pakken je spiermassa echt niet af. Een familie reünie? Één of enkele maaltijden buiten je plan zijn prima te doen, helemaal wanneer je bewuste keuzes maakt.

Balans leidt er uiteindelijk voor dat jij het grootste deel van de tijd alles in check hebt, maar wanneer het nodig is de vrijheid hebt om af te wijken. Je plan is niet ‘aan’ of ‘uit’, het is niet zwart of wit, het is cruciaal om balans te vinden in alles wat je doet, zodat jij op de lange-termijn resultaat behaalt.

Bodybuilder-1

It’s a matter of priority

Aansluitend op het voorgaande punt is het met alles wat je doet essentieel om duidelijk te hebben hoe belangrijk iets voor je is. Door dit voor jezelf duidelijk te hebben maak je het mogelijk om prioriteiten te stellen en de juiste keuzes te maken op dat moment.

Net een nieuwe baan? De komende tijd veel verjaardagen van familie en vrienden? Een verbouwing van je huis? En buiten dit alles volg je in de avonden ook nog een bijscholing? Dan is de kans groot dat bodybuilding niet je prioriteit is, of tenminste niet zou moeten zijn. Realiseer jezelf dat bodybuilding je hobby is, maar er andere dingen in het leven zijn die belangrijker (kunnen) zijn. Jezelf in deze situatie forceren om dagelijks in de gym te staan en alle maaltijden in check te hebben leidt uiteindelijk tot chronische stress en waarschijnlijk mislukking, terwijl 4 trainingen per week misschien perfect mogelijk zijn!

Werk je part-time? Heb je veel tijd voor jezelf en ben je verder niet gebonden aan veel verplichtingen? Je gaat over enkele maanden meedoen aan je eerste bodybuilding wedstrijd? In zo’n situatie is bodybuilding je prioriteit, want je wil tenslotte gaan knallen op het podium. Je privé leven staat het perfect toe om van bodybuilding een prioriteit te maken en ondanks dat de wedstrijdvoorbereiding je hoogstwaarschijnlijk gaat slopen, gaat het geen chronische stress opleveren.

Deze twee voorbeelden laten zien hoe situaties uiteen kunnen lopen en of bodybuilding een prioriteit is. Weeg dit voor jezelf af en maak je keuzes op basis daarvan. Jezelf forceren om een plan te volgen waar je geen tijd voor hebt is op voorhand al een mislukking en funest voor je motivatie.

Give yourself a break

Je kent het vast: het is maandag, tijd voor chestday. Vol goede zin ga je naar de gym om je favoriete spiergroep te trainen, je pre-workout is ingekickt, de juiste muziek staat op je telefoon, tijd om te knallen! Eenmaal opgewarmd en bezig met je eerste werkset voel je een stekende pijn in je schouder, “Verdomme, daar is die oude blessure weer” denk je bij jezelf. Op dat moment heb je twee keuzes: A) jezelf inhouden of B) eigenwijs doorknallen. Je verstand zegt A, je hart zegt B. What to do?!

Alhoewel je op zo’n moment baalt als een stekker is het hier wederom belangrijk om jezelf te realiseren dat bodybuilding een marathon is. Het kan goed gaan, dan heb je mazzel en gelukkig toch een goede training gehad. Maar het kan ook fout gaan, waardoor je verzeild raakt in een hardnekkige schouderblessure met misschien wel maandenlange revalidatie als gevolg. Realiseer jezelf altijd dat die ene training nauwelijks telt voor het grote geheel, terwijl een blessure jaren aan training ongedaan kan maken.

Niets is slechter voor je motivatie dan een blessure: je kunt niet meer pijnvrij trainen, je kracht neemt als gevolg af en je ziet je lichaam dagelijks in negatieve zin veranderen. Blessurevrij blijven is dus altijd prioriteit als je resultaat en motivatie op de lange termijn wil.

Time to deload

Jezelf een break geven geldt overigens ook wanneer je motivatie wat minder is doordat je al maandenlang keihard aan het beuken bent. Wanneer je tegen je trainingssessies ophikt en eigenlijk totaal geen zin meer hebt om te gaan, is het waarschijnlijk een beter plan om gewoon wat minder te gaan dan om jezelf te forceren dit toch te doen. Meestal komt de motivatie dan vanzelf weer terug en kun je de intensiteit weer oppakken. Zo’n deload van bijvoorbeeld een week waarop je de intensiteit wat verlaagt is dus niet alleen lichamelijk een goede zet, maar vooral ook mentaal!

bodybuilder-met-shake-in-sportschool

Never change a winning team

Dat gevoel dat je alles perfect op elkaar hebt afgestemd. Je voeding is smaakvol, past bij je planning en levert de juiste resultaten. Je trainingsfrequentie is perfect, je haalt plezier uit de trainingen en je lichaam reageert er goed op. Is het dan alsnog nodig om na een willekeurige tijdsinterval een ander schema te nemen? Sommigen zullen zeggen van wel, omdat je lichaam een nieuwe stimulus nodig heeft. Maar wanneer je progressie top is, je motivatie hoog en je goed herstelt, dan blijkt de stimulus voldoende, is er dan noodzaak om iets te veranderen? Waarschijnlijk niet!

Een plan dat je zowel resultaat als plezier levert is dé formule voor resultaat, zowel nu als op de lange termijn. Pas zodra je merkt dat één van beiden vermindert kun je overwegen om veranderingen aan te brengen, maar laat dit zeker niet aan toeval over, of omdat iemand je vertelt dat verandering in je schema zó belangrijk is.

Knowledge is strength

Alhoewel bodybuilding misschien niet direct gekoppeld wordt aan kennis, is het een sport waarmee je alle kanten op kunt. Hoeveel calorieën moet ik eten? Welke supplementen dragen bij aan mijn doelstelling? Hoeveel trainingsvolume moet ik per spiergroep doen? Welke oefeningen zijn het beste voor spiergroei? Welk herhalingstempo moet ik hanteren? Dit zijn slechts een paar vragen, maar er zijn talloze vragen die je kunt stellen.

Al deze variabelen hebben invloed op het resultaat dat je haalt. Een slecht plan levert niet het resultaat dat je graag wil, terwijl een aantal simpele aanpassingen misschien voor een wereld van verschil zorgen. Bodybuilding wordt tegenwoordig intensief onderzocht door allerlei partijen en er wordt steeds meer bekend over alle factoren die hier betrekking tot hebben. Het spreekt dus voor zich dat het belangrijk is om kennis op te doen over alles dat met bodybuilding te maken heeft. Zo kun je zelf de beste keuzes maken, in plaats van simpelweg uit te gaan van het eerste beste trainingsschema dat je tegenkomt! Dit levert je naast een beter resultaat ook nog eens meer motivatie!

Combineer deze 5 factoren en je hebt voor jezelf dé formule om je motivatie voor de gym eeuwig te behouden! Dus ontwikkel het voedings- en trainingsschema dat bij je past, waar je plezier uit haalt, waarmee je resultaat behaalt, waarmee je blessurevrij blijft en waarmee je de juiste prioriteit in je leven stelt en je bent niet meer te stoppen!

Geschreven door Mathias Jansen

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!