Mindset: De basis van succesvol vetverlies

Mindset: De basis van succesvol vetverlies

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tienduizenden, zo niet honderdduizenden mensen in Nederland zouden graag wat kilo’s kwijt willen. Tegelijkertijd lukt het maar een relatief klein gedeelte van deze groep om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Dat doet je al snel afvragen hoe dat komt. Ontbreekt die mensen de kennis over goede voeding? Wordt de verkeerde training ingezet om af te vallen? Eten die mensen onbewust toch te veel (verkeerde) voeding? Is er een andere reden die vetverlies in de weg zit?

Op al die vragen is het antwoord ‘nee’. Vetverlies is in de basis namelijk zo vreselijk complex nog niet…

 • Iedereen weet dat je beter een salade met gerookte kip kunt eten dan een pizza vol kaas en salami.
 • Iedereen weet dat het beter is om een uur in de sportschool door te brengen dan een uur op de bank te hangen.
 • En ook weet iedereen wel dat een gestresst leven met te weinig slaap niet bevorderlijk gaat zijn voor je gezondheid en lichaamsbouw.

Kijk, de basisprincipes van vetverlies kun je voor het grootste deel op een kladblokje kwijt. Natuurlijk zal dit niet in alle gevallen opgaan zoals een wedstrijdvoorbereiding, maar voor de meerderheid zal dit de basis zijn:

 • Eet minder kilocalorieën dan je lichaam per dag verbruikt
 • Eet hierbij voldoende eiwit om spierverlies te beperken
 • Voorzie je lichaam van alle benodigde vitamines en mineralen
 • Zorg daar bovenop voor genoeg vezels en goede vetten
 • Doe krachttraining om je spiermassa te beschermen of zelfs op te bouwen
 • Doe waar nodig wat extra cardiotraining om je energieverbruik op te schroeven

That’s it! 6 simpele stappen die 90% van je vetverlies bepalen. De invulling ervan gaat een stuk verder en kan op talloze verschillende manieren gedaan worden, maar als je aan deze 6 stappen gehoorzaamt ben je vrijwel zeker van een goed resultaat.

Dat klinkt zó simpel, waardoor we weer terugkomen op de eerste vraag: Waarom lukt het maar zo weinig mensen om succesvol vet te verliezen? Het antwoord daarop is ‘Mindset’, dus mindset is precies waar we het in dit artikel over gaan hebben!

Mindset

Mensen zijn geen robots

Schrijf iemand voor om 6 maal daags kipfilet met broccoli te eten en daarbij 5 keer per week krachttraining te doen + een uur cardio. Vetverlies gegarandeerd.

Dat klopt als een bus, ware het niet dat er één belangrijk aspect wordt vergeten. Mensen zijn geen robots die op de automatische piloot maar alles kunnen doen wat op een papiertje zo eenvoudig lijkt.

Het bovenstaande is misschien een aantal weken vol te houden, maar de terugslag zal niet lang op zich laten wachten…

 • Je raakt hongerig
 • De voeding gaat je oprecht tegenstaan
 • Je hebt niet de tijd om ruim 10 uur per week in de sportschool door te brengen
 • Vermoeidheid speelt een steeds grotere rol
 • Je mist essentiële voedingsstoffen
 • Je krijgt eetbuien
 • En zo zijn er nog genoeg andere redenen te verzinnen waarom deze aanpak niet lang goed zal gaan

Het probleem hierbij is ook nog eens dubbelop. Mensen hanteren namelijk vaak een alles-of-niets mindset. Zodra het doel om af te vallen is gesteld moet alles hiervoor wijken en wordt de meest extreme aanpak gebruikt die maar te vinden is. Je wil tenslotte wel resultaat zien of niet? Zo’n extreme aanpak wordt dus niet eens per se door een ander opgelegd, maar wordt vaak zelf gekozen!

Dit is een perfect voorbeeld van het verschil tussen enthousiasme en motivatie. Aan het begin van een dieet wordt vaak gezegd “ik ben super gemotiveerd om nu écht te slagen!”. Alhoewel dit erg vastberaden klinkt, is het in werkelijkheid meestal enthousiasme dat zorgt voor zulke uitspraken. Je begint met iets nieuws, bent hier enthousiast over en hebt de grootste verwachtingen.

Zo ga je dan ook van start, hopende op explosief vetverlies vanaf dag 1. Maar wat gebeurt er als je na 14 dagen merkt dat het toch wel pittig is en je nog ‘maar’ 1,5 kilo kwijt bent? Het enthousiasme dat je aan het begin had ebt langzaam weg en dan moet gaan blijken of je daadwerkelijk gemotiveerd bent of het slechts een opwelling van goede hoop was.

Het zal je niet als een verrassing komen dat het laatste meestal het geval is. Die gouden bergen blijven achterwege en wat overblijft is hard werken, veel discipline en bovenal geduld. Dat is het moment waarop de meerderheid smoesjes gaat verzinnen en langzaam maar zeker afhaakt.

Het is een cliché, maar het is niet voor niks dat het overgrote deel van de Goede Voornemens vóór 31 januari al weer lang en breed vergeten zijn.

Als we je hier dus één tip mogen geven is dat om te beseffen dat je geen robot bent en de meest extreme dieetmethode je dus ook waarschijnlijk niet naar je einddoel gaat brengen. Neem de tijd, vind een aanpak die bij jou past en blijf dit volhouden. Geduld en discipline winnen bij vetverlies, altijd en iedere keer weer.

Vraag je af waarom je dit wil

Nu we weten dat de meest extreme aanpak niet per se de beste is gaan we eerst een stapje terug om je vetverlies een grotere kans van slagen te geven. Dat begint bij de vraag ‘Waarom?’.

Waarom wil je zo graag vet verliezen? Wat is de achterliggende reden dat je hier zoveel tijd, energie en moeite in wil steken?

Voor iemand met overgewicht of obesitas zal deze vraag vrij eenvoudig te beantwoorden zijn. Als je echter niet direct overgewicht hebt, maar wel graag een sixpack wil krijgen, wordt deze vraag des te belangrijker. Want wat verwacht je dat er gaat gebeuren?

 • Verwacht je dat je met een sixpack plotseling alle dames kunt krijgen die je wil?
 • Ga je op het strand de show stelen als je er goed uitziet?
 • Verwacht je dat mensen je als een totaal ander persoon zullen zien omdat je een ader over je biceps hebt lopen?

Als één van de bovenstaande redenen jouw drijfveer is gaat de uitkomst je waarschijnlijk vies tegenvallen. Dat komt omdat al deze redenen één ding met elkaar gemeen hebben: ze zijn gericht op de buitenwereld.

Keer op keer blijkt dat een focus op het externe je niet dat blijvende succes gaat geven waar je op hoopt en je vooral ook niet gelukkig gaat maken. Het zorgt simpelweg niet voor de sterke mindset die nodig is voor permanent succes.

Pietje zal altijd Pietje blijven, of hij nou een sixpack heeft of niet. Hij zal niet ineens meer vrienden krijgen door z’n goede lichaam. Pietje zal niet ineens overspoeld worden door vrouwen die op hem vallen. En ook zal Pietje niet de ster op het strand zijn met z’n afgetrainde lichaam, want pas dan ontdekt hij dat de rest van de wereld zich meer drukmaakt om het weer en de cocktails dan om het uiterlijk van Pietje.

Laat het dus langzaam doordringen dat je dit niet zou moeten doen voor een ander. Wanneer je dat doet gaat het eindresultaat alleen maar tegenvallen en is een terugval onvermijdelijk.

Zoek in plaats van een externe motivatie dus naar een interne motivatie.

 • Misschien ben je in je jeugd wel gepest vanwege overgewicht en ben je daardoor je hele leven onzeker geweest. Als een beter fysiek je mentaal een sterker persoon maakt is dat een goede reden.
 • Wellicht is je gezondheid wel je belangrijkste drijfveer, omdat je graag sterk en vitaal oud wil worden zodat je kunt genieten van het leven.
 • Misschien kom je kracht tekort bij je werk of dagelijkse taken, waardoor je het maximale uit je lichaam wil halen.
 • Misschien ben je op zoek naar meer energie en levenslust, iets wat je met je huidige levensstijl in de kroeg en op de bank voor de televisie niet lukt.

Wat jouw ‘waarom’ ook is, zorg ervoor dat je het doet voor jezelf, niet voor een ander! Dat is de enige manier om ook daadwerkelijk een intrinsieke motivatie en sterke mindset te krijgen. Zo ga je door en blijf je werken aan je doel, ook op dagen dat het tegenzit.

Mindset

Denk in leefstijlverandering, niet in dieet

Nu je weet waarom je zo graag af wil vallen is het tijd om een plan te stellen. Ook daar gaat het alleen vaak mis. Je kent de uitspraak wel: “Ik wil nu eindelijk afvallen, dus ik ga op dieet”.

Dat is precies het punt waar het misgaat, bij het ‘dieet’. Naast dat een dieet al een negatieve lading met zich meebrengt wordt het ook meestal gezien als iets dat tijdelijk van aard is. Je gaat niet je leven lang op dieet. Je gaat op dieet in de periode dat je iets wil behalen.

Daarmee komen we gauw weer terug bij punt 1, waarbij alles uit de kast wordt getrokken om het plan te doen slagen en vooral een manier wordt gevonden die nooit de rest van je leven vol te houden is.

Zolang je in die tijdelijke mindset blijft hangen zullen je resultaten ook altijd tijdelijk van aard blijven.

Om die reden is het belangrijk om niet te denken in zo’n tijdelijk dieet, maar in een permanente leefstijlverandering. Ook dat is een cliché, maar het is wel de waarheid.

Staar jezelf niet blind op zo snel mogelijk resultaat in een zo kort mogelijke tijd. Focus jezelf in plaats daarvan op een aanpak die je bevalt en die je langer dan 2 maanden vol weet te houden. Alleen dan kun je blijven verbeteren, zonder dat je keer op keer terugvalt in je oude patroon.

Controleer jezelf

Je wil voorkomen dat je dieet een eindeloze sleur wordt waar geen eind aan lijkt te komen. Op deze manier gaat het vaak mis: niet doordat je geen progressie meer boekt, maar doordat het een missie zonder eind lijkt te worden.

De beste manier om dit te bestrijden is door van tijd tot tijd jezelf te confronteren met je progressie. Dat kan op talloze manieren, zoals met progressiefoto’s, met een huidplooimeting, met een meetlint of zelfs met een geavanceerde methode zoals een DEXA-scan.

Je voortgang in de gaten blijven houden zorgt er niet alleen voor dat je weet waar je staat, het kan ook een boost geven voor je motivatie. Als je een goede meting hebt gehad kun je vol trots en nieuwe motivatie verder om de volgende stap te maken. Heb je een keer een mindere meting? Zoek dan uit waar het mis is gegaan en zie dat als nieuwe energie om er nu weer vol voor te gaan!

Een gebrek aan confrontatie leidt vroeg of laat vaak tot het verwateren van je doelen en mindset. Je raakt er minder mee bezig, slaat eens een training over en wordt soepeler met je voeding. Al die dingen gecombineerd, samen met maar genoeg tijd, zorgen ervoor dat je langzaam in je oude patroon en dus ook lichaamsbouw terugvalt.

Positive vibes only

Last, maar zeker not least: richt je altijd op het positieve! Dit is misschien wel de belangrijkste mindset-tip die we je kunnen geven, vooral omdat maar weinig mensen hier goed in zijn!

Het is namelijk mens-eigen om meer waarde te hechten aan het negatieve. 10 weken aan geweldige vooruitgang kan in één klap vergeten zijn als de weegschaal een week lang geen verandering laat zien. Geloof je me niet?

Kijk voor de grap eens naar het nieuws. Behalve dat het overgrote deel van het nieuws bestaat uit negatieve dingen zoals geweld, corruptie en ongelukken zijn dit ook de dingen die men het langste bij blijft en waar het meest over gesproken wordt.

Zo gaat het ook bij vetverlies. Als het gaat zoals het hoort te gaan wordt dit gezien als vanzelfsprekend, maar zodra het een keer tegenzit voelt het als een teleurstelling, een tegenslag of zelfs een mislukking.

Het advies hierbij: stop met die negatieve spiraal! Door je te blijven richten op het negatieve en hierin door te draaien ga je niks oplossen. Het enige wat je bereikt is dat alles alsmaar negatiever gaat lijken.

Doe dus het volgende als een meting of weging een keer tegenvalt: zie het niet als een mislukking, maar juist als leermoment. Achterhaal wat ervoor gezorgd kan hebben dat je vooruitgang niet is zoals gehoopt en leer hiervan. Zo ontdek je langzaam maar zeker exact wat voor jou goed werkt en wat niet. Hierdoor eindig je met een persoonlijk stappenplan met do’s en dont’s waardoor je het spelletje van vetverlies uiteindelijk de baas wordt. Uiteindelijk zal vetverlies niet meer een uitdaging zijn, maar simpelweg een proces dat je doorloopt.

Ja, dat allemaal simpelweg door op je bek te gaan! Vallen, opstaan en weer doorgaan is de boodschap voor een sterke mindset. Blijf niet liggen als je een keer bent gevallen, maar ontdek waarom je viel en voorkom dat het nogmaals gebeurt!

Mindset

Krijg je mindset in orde en overwin je doelen!

En daarmee komen we tot een einde van dit artikel. Zodra je mindset onoverwinnelijk is maakt het bijna niet meer uit welke dieet je nou precies volgt of dat je met lichte of zware gewichten traint.

Het belangrijkste is dat je een diepliggende motivatie hebt om je doelen te behalen, jezelf niet voorbij loopt, blijft controleren of je nog stappen vooruit maakt en dit bovenal doet met een positieve kijk op het eindresultaat. Lukt dat je allemaal? Dan ben je 99% van de mensen een grote stap voor!

Geschreven door Mathias Jansen

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!