John Cena over WWE, leren van het verleden en zijn trainingsschema

John Cena over WWE, leren van het verleden en zijn trainingsschema

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Met zijn 40 jaar vestigt hij nog steeds persoonlijke records in de sportschool. Hij speelt in films en series, en hij heeft een spannende show bij Fox. Zijn Hall of Fame WWE carrière bloeit nog volop. In 2016 gingen we naar Florida om John Cena te zien trainen en we denken zijn geheim voor zijn succes gevonden te hebben: hij gaat er nog steeds voor als een hongerige beginner.

John Cena in de sportschool

John Cena is bezig met opwarmen. Het is 13.58 uur op een vrijdag. We zijn net buiten Tampa, FL, in Hard Nocks South, een privé sportschool in een omgebouwd warenhuis. Het wordt omgeven door moerassig terrein en is verborgen achter een stenen muur en een zwarte poort. Het ligt een beetje verborgen en daar gaat het nu juist om. Alleen degenen die hier horen weten dat het er is.

Militaire vlaggen sieren de muren. Er zijn een paar matten, een paar bankjes, een stuk of twee powerrekken en heel veel gewichten. Er is een werkende badkamer, maar de deur is wat lastig. Het is hier zeker geen Equinox.  Een paar meter achter het warenhuis rollen de alligators zich lui in een poel.

“Misschien zie je er wel een,” zegt Rob MacIntyre, Cena’s beste vriend sinds de middelbare school in Massachusetts en nu zijn personal trainer. (Voor wat het waard is, MacIntyre zou zelf ook een M&F model kunnen zijn. Hij spreekt zacht en heeft een grote, droge fysiek.)

John Cena plates

WWE

Het is de dag voor Halloween. Het is ook, toevallig, de dag voor een concert van Taylor Swift in het vlakbij gelegen Buccaneersstadion. Eenzelfde soort gigantische arena als waar John Cena er talloze keren voor gezorgd heeft dat de WWE uitverkocht was. Maar nu is hij hier met acht andere mensen in een supermarktsportschool. Zijn rug rust op een bankje, zijn enorme armen duwen een door het gewicht doorbuigende halter omhoog om zijn spieren op te warmen.

De fotoshoot – en het interview en de webvideo – is gepland van 14:00 uur tot 16:00 uur. Bij andere covermodellen zou dat de hele dag kunnen duren. Maar Cena heeft daar de tijd niet voor. Dit is een man die meer dan 250 optredens per jaar doet voor de WWE. Die in films speelt (zoals Trainwreck en de Tina Fey/Amy Poehler komedie Sisters).  Iemand die meer dan 500 wensen van kinderen met levensbedreigende ziektes heeft laten uitkomen – bijna twee keer zoveel als de eerstvolgende persoon in de geschiedenis van dit goede doel. Een man die optreedt in Total Divas, de succesvolle reality show op E! waarin zijn prachtige vriendin, WWE Diva Nikki Bella, schittert.

Dit is een man die drie jaar besteedt heeft aan lessen Mandarijn, zodat hij de WWE fans in China beter kan vermaken – zijn bijdrage aan de groei van de WWE komt naar voren in die gigantische markt. Zie je LeBron James en Tom Brady al Mandarijn leren spreken om hun sporten populair te maken in China? Ja, vast!

In feite is dit letterlijk de laatste dag dat we deze shoot kunnen doen voordat Cena uit beeld zal verdwijnen. Zoals hij zelf zegt: “naar een onbekende bestemming, 46 verdiepingen onder het aardoppervlak”. Dat voor de opnames van een show op Fox, American Grit. Dat is een serie wedstrijden in militaire stijl van het productiebedrijf dat ook Pawn Stars doet.

John Cena Bench press

221,5 kg bankdrukken

Dus, ja, hier ben je dan. Je ziet Cena trainen, je ziet een fotograaf honderden foto’s van hem nemen, je ziet hem overstelpt worden met vragen, je ziet hem gefotografeerd worden voor een magazinecover en je ziet hoe een video-interview wordt opgenomen. Maar dit is geen nep ‘voor de fotoshoot’ training. Cena gaat er hard voor. Niet zo hard als hij volgende week zal gaan, wanneer hij voor pr’s in de squat (278 kilo) en de clean (165 kilo) gaat. Maar toch, hard.

Hij begint met bankdrukken. Zoals bij de meeste oefeningen is dit een oefening waarbij hij nog steeds sterker wordt, zelfs op deze leeftijd. Zijn grootste gewicht bij bankdrukken is 221 kilo, maar Cena heeft nu zijn zinnen gezet op 221,5 kilo. Het draait nu allemaal om babystapjes, zoals hij het zegt. Kleine verbeteringen. “Ik kijk niet meer naar het verbeteren van mijn pr’s met 5 tot 10 kilo per keer,” zegt Cena. “Ik ga voor een halve kilo per keer. Want dat betekent nog steeds meer gewicht dan je ooit tevoren in je leven gepakt hebt.”

Tijd voor herstel

Dat is niet de enige aanpassing die hij in zijn regime gemaakt heeft. De hersteltijd is veel belangrijker geworden. Hij kan niet meer zo voluit gaan als hij eerst deed. Hij traint vier dagen per week (twee dagen powerliften en twee dagen Olympisch liften) en rust drie dagen. Daar komt bij dat MacIntyre hem specifieke hoeveelheden gewicht voorschrijft voor elke training, zodat hij niet over zijn grens gaat. Zo is het zeker niet altijd geweest.

“Mijn idee van herstel was altijd de hele nacht feesten en de hele dag trainen,” zegt Cena. “Dat is behoorlijk snel veranderd. Ik ben in staat een bepaald niveau van trainen op mijn leeftijd vast te houden door het herstel te manipuleren. Strikt genomen is dat het antwoord, punt. Weten wanneer je gas terug moet nemen. Weten dat ik net drie zware dagen in de sportschool heb gehad en dat jullie hier op vrijdag zouden komen. Zelfs als jullie met een koffer vol geld zouden komen ga ik niet meer doen dan dit. Het is gewoon weten wanneer je genoeg hebt. Weten dat je even rustig aan moet doen om die ene dag helemaal voluit te kunnen gaan.

Het is niet van “Oh, ik train zes keer per dag! Drie uur per keer! Ik stop nooit!” Dat werkt niet. Als je ouder wordt, moet je op tijd stoppen. Je moet verstandig met je lichaam omgaan.”

John Cena rotation

Ouder en wijzer

Het gaat er om hoe Cena traint. Als hij traint, gaat hij er helemaal voor. Totaal geconcentreerd. De trainingen duren een uur tot anderhalf uur. Er knalt geen muziek uit de speakers in de sportschool, hij heeft geen oortjes in. Cena gebruikt een app ontwikkeld door MacIntyre, genaamd Mogy (mogy.me) om iedere oefening aan te kruisen die hij heeft afgerond. MacIntyre neemt zelfs de trainingen van Cena op video op en iedere paar weken bekijken ze die samen. Ze zoeken dan naar kleine, aanpasbare fouten in Cena’s vorm. Als hij bijvoorbeeld zijn knieën te snel opnieuw buigt bij het tweede deel van een clean.

“Hij is een zeer aanwezig persoon,” zegt MacIntyre. “Dus als hij met die oefening bezig is, is hij die paar minuten een professionele lifter, ook al is hij dat niet. Maar zo is hij met alles. Of hij nou bezig is met een opname voor een cover of dat hij in de ring staat, hij is er en doet zijn uiterste best. En als het dan voorbij is, gaat hij weer verder met iets anders.”

Leren van fouten

Cena traint al met gewichten sinds hij 12 is. Vroeger trainde hij in een ouderwetse trainingskelder in Amesbury, MA, die Hard Nock’s heette (Cena’s eigen sportschool is daar naar vernoemd). Hij maakte veel fouten toen hij begon. Hij zegt dat hij daar nu spijt van heeft, maar je kunt zien dat hij dat niet meent. Het waren goede fouten. Fouten uit agressie. Passionele misdaden zou je het kunnen noemen. Hij maakte sets van 500 bij de legpress. Geen 50, maar 500.

“Ik dacht dat het geweldig was,” zegt Cena. “Naar de legpress gaan, muziek keihard en helemaal opgefokt ertegenaan gaan. Het was een slecht idee, maar beter dan een dag missen, snap je?” Met dit in het achterhoofd is het trainingsadvies van Cena voor anderen opmerkelijk simpel: ga naar de sportschool en doe je werk. Denk er niet teveel over na. Blijf komen. “Consequent zijn, consequent zijn, consequent zijn,” zegt hij. “Als ik nu terugkijk op mijn training zou ik zoveel dingen anders gedaan hebben als ik een klein beetje meer geweten had. Maar ik denk dat ik boven alle anderen uitstak doordat ik steeds naar de sportschool bleef gaan.”

Cena’s training gaat verder. Hij doet de incline dumbbell press, one-arm dumbbell row en barbell shrugs. Tussen elke set komen andere onderwerpen aan bod. Cena beantwoordt elke vraag met het soort zelfverzekerde, volledig toegewijde, 110 procent vertrouwen waarom hij bekend staat.

John Cena DB press

Zou hij meer komedies willen doen?

Ja. Ze zijn niet zo zwaar voor zijn lichaam als actiefilms en ze bieden hem de mogelijkheid een andere kant van zichzelf te laten zien.

Kan iemand de perfecte fysiek bereiken?

Nee. Maar vanuit uiterlijk standpunt en functioneel standpunt bekeken kan iedereen fenomenale dingen voor elkaar krijgen.

Heeft hij een deadline in gedachten voor wanneer hij stopt met WWE?

Ja. Waarschijnlijk zo rond het punt dat hij echt niet meer kan. Misschien als hij 85, 86 jaar oud is.

Waarom vond hij het, als de grootste ster en het gezicht van de WWE, goed dat hij gepresenteerd werd als slechts een van de namen?

Omdat je moet doen wat het beste is voor de groep en omdat het ontzettend verwaand en hebberig zou overkomen als je anders zou denken. En hij is liever de eerste wedstrijd met 100.000 toeschouwers dan de laatste wedstrijd met 100 toeschouwers.

Wat begrijpen mensen van buiten de WWE-wereld niet?

Dat alle WWE-supersterren trainen als gekken en dat ze, ook al is het slechts entertainment, echte atleten zijn.

John Cena pulldown

Herinnert hij zich het specifieke moment waarop hij het gevoel had dat hij het gemaakt had?

Nee. Want op het moment dat je denkt dat je het gemaakt hebt, ben je er geweest. Dat is het moment waarop je moet gaan vissen.

Is er nog iets anders wat hij doet om te herstellen?

Hij krijgt veel diepweefselmassages. En op vluchten vindt hij het fijn om speciale drukschoenen te dragen.

Gebruikt hij supplementen?

Cafeïne en visolie.

Wat zijn zijn favoriete en minst favoriete oefeningen?

Favorieten: squatten en Olympische lifts. Minst favoriete: biceps curls.

Wat kan hij nog meer vertellen over zijn Fox show?

Het zal recht doen aan onze gewapende strijdkrachten en het zal de persoonlijke problemen van mensen op een ongelooflijke reis in beeld brengen. Het zal er fantastisch uitzien. En het zou wel eens wereldwijd aan kunnen slaan.

Is het mentaal erg zwaar om te werken met zoveel kinderen met een dodelijke ziekte?

Nee. Juist het tegenovergestelde. Het is inspirerend. “Er is niets sterkers dan wanneer je iemand op papier ziet die het niet alleen maar aankan, maar die zelfs nog meer aankan,” zegt Cena. “En ze zijn gelukkig. Ze hebben energie. Ze zijn opgewonden. Het is een fantastische dag. Ik krijg de kans om een kind een dag lang een superheld te laten zijn. En ik heb gezien hoe ze echte superhelden worden. Het is het meest coole, meest beloning gevende wat je kunt bedenken. Het zorgt ervoor dat ik door kan blijven gaan. Het laat je relativeren. Zoiets als: “Hij is helemaal blij en opgewonden. En ik loop te klagen?””

Uiteindelijk zit de training erop. De cover is gefotografeerd. Het video-interview staat erop. Cena pakt zijn spullen bij elkaar en neemt snel afscheid. Zijn werk hier zit erop. Hij moet verder. Hij moet meer levens beïnvloeden op andere plekken. Meer kinderen die een moment moeten krijgen dat ze voor altijd kunnen koesteren. Meer uitdrukkingen in het Mandarijn die hij moet leren.

Of misschien moet hij alleen maar even douchen, even wat tijd alleen met Nikki en een dutje. In ieder geval is hij weer de deur uit. Je kijkt even naar de tijd. Het is precies 16:00 uur.

John Cena shrug

John Cena’s bovenlichaamtraining

John Cena traint vier dagen per week. Alle trainingen van Cena worden samengesteld door zijn personal trainer, Rob MacIntyre. Twee dagen per week richt hij zich op Olympische lifts (snatch, clean en jerk) en twee dagen per week richt hij zich op powerliftoefeningen. De training die hier beschreven wordt is van een van zijn powerliftdagen. Die is iets lichter en korter dan een training uit zijn Olympische liftdagen.

MacIntyre merkt op: “Hij was zich aan het voorbereiden op een zware week, dus waren de gewichten niet de zwaarste waar hij mee werkt. Bij de belangrijkste oefeningen zijn de gewichten door mij van tevoren al gekozen, zodat hij iedere training probeert een bepaald gewicht te pakken. Hierdoor voorkom je dat hij te veel doet, wat bij de meeste atleten wel gebeurt.”

[table id=1 /]

*Laat het gewicht zakken naar de bovenkant van de borst. Duw een kwart van de afstand omhoog. Laat weer naar de borst zakken en duw dan helemaal uit.

Ken jij John Cena van WWE?

Dit artikel is geschreven door Muscle & Fitness

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!