Een Eigen Home Gym Maken: De Essentiële Equipment Voor De Serieuze Bodybuilder

Een Eigen Home Gym Maken: De Essentiële Equipment Voor De Serieuze Bodybuilder

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Als bodybuilder ben je eigenlijk het liefst dag en nacht in de sportschool. Om perfecte pecs of de mooiste biceps en triceps te krijgen, zul je immers hard moeten werken. De eigenaar van de sportschool zal jou ongetwijfeld kennen, omdat hij je elke avond weer buiten moet zetten als het sluitingstijd is. Als je eenmaal verslaafd bent aan krachttraining, is het permanent beast mode: on en ben je niet meer te stoppen. Als je echt dag en nacht, wanneer je maar wilt, wilt kunnen trainen, dan is een home gym natuurlijk de perfecte uitkomst. Dan kun je gewoon thuis in de gewichten gaan hangen en altijd aan je spieren werken. Maar een home gym maken, hoe doe je dat precies? Welke materialen mogen echt niet ontbreken als je thuis serieus aan de slag wil voor je gains?

 

Een eigen home gym maken: de essentiële equipment

Als we het over een home gym hebben, dan gaat het natuurlijk niet om die flutapparaten die je buurvrouw op Tel Sell bestelt en die ze drie keer gebruikt om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. We hebben het ook niet over crosstrainers, hometrainers en loopbanden. We praten hier over de essentiële equipment die je nodig hebt voor de echte gains; materialen voor de serieuze bodybuilder. De volgende elementen mogen in ieder geval niet ontbreken in je eigen home gym.

 

Barbell

barbell met gewichten

We beginnen natuurlijk met de belangrijkste elementen voor de bodybuilder: de gewichten. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je zonder barbell en gewichten niet ver zult komen in je home gym. Dit zouden dan eigenlijk ook de eerste aankopen moeten zijn die je doet. Je kunt een barbell al voor een prikkie krijgen, maar slimmer is om er wat meer geld in te steken en ervoor te zorgen dat je meteen goede equipment in huis haalt. Wij kennen genoeg verhalen van goedkope barbells die tijdens het liften ineens ombuigen omdat ze het gewicht niet aankunnen. Daar zit je natuurlijk totaal niet op te wachten. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop!

Tip: voor een home gym is een investering in bumper plates geen slecht idee. Bumper plates zijn losse gewichten die je aan de barbell kunt hangen. Het verschil met ‘gewone’ gewichten is dat de bumper plates omhuld zijn met rubber. Daardoor kun je ze ‘veiliger’ op de grond laten vallen. Ze maken daardoor ook minder herrie. Zulke plates worden gebruikt in het Olympisch gewichtheffen, maar in een home gym, waar je sneller geluidsoverlast veroorzaakt dan in een normale sportschool, zijn ze ook een prima toevoeging.

Daarbij komt natuurlijk dat je in een kleinere ruimte een grotere kans hebt om dingen te beschadigen als een lift niet goed gaat. Zo’n laag rubber kan in sommige gevallen toch een verschil maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hele vloer over een paar weken vol deuken en scheuren zit. Het nadeel van bumper plates is dat ze niet goedkoop zijn, dus als je binnen een bepaald budget moet blijven, zal dit misschien geen optie zijn.

Qua accessoires kun je denken aan kniebanden voor het zwaardere squatwerk, strong grips voor een betere grip op de barbell of een set lifting straps.

 

Dumbbells

bodybuilder dumbbells

Nadat je een barbell en gewichten hebt aangeschaft, is de volgende logische stap natuurlijk de aankoop van een goede set dumbbells. Er zijn sets van dumbbells met ‘vaste’ gewichten, maar je hebt ook korte dumbbell-staven waar je steeds een ander gewicht aan kunt schroeven, net zoals bij de barbell. Voor je home gym raden we je die laatste variant aan, omdat je daar zo veel gewicht aan kunt hangen als je wilt. Je kunt ze dus precies aanpassen aan je schema. Je kunt zo heel makkelijk een paar extra pondjes aan de stang doen als je net even wat dieper wilt gaan, zonder te hoeven zoeken naar de juiste dumbbell.

Nog een voordeel van dumbbells met losse gewichten is dat je deze vaak efficiënter kunt opbergen. Voor een fatsoenlijke set dumbbells met vast gewicht heb je vaak al snel een rek nodig, dat behoorlijk wat ruimte in beslag kan nemen. Aangezien jouw home gym waarschijnlijk in een garage, schuur of slaapkamer wordt gebouwd, is iedere ruimtebesparing mooi meegenomen.

 

Bankje

bankje in home gym

Ook een bankje is natuurlijk onmisbaar. Ga maar eens na hoe vaak je er in de sportschool gebruik van maakt; het is essentiële equipment voor je training, dus in je home gym is dat niet anders. Dit is dus zeker iets waar je best een paar centen in mag investeren. Je kunt natuurlijk voor een simpel, horizontaal bankje gaan, maar als je echt alles uit je equipment wilt halen is een verstelbare bench een veel betere aankoop. Met een verstelbare bank kun je veel meer verschillende oefeningen uitvoeren. Je rugspieren, je schouders, je triceps, je borstspieren; je kunt ze allemaal trainen op zo’n verstelbare bench.

Let bij het kopen van een bankje goed op de stevigheid en stabiliteit. Goedkope bankjes lijken in de eerste instantie misschien prima, maar die kleine wiebelingen en losse poten zullen zeker niet steviger worden als jij met twee zware dumbbells op zo’n bankje gaat liggen. Voor je het weet valt de hele boel uit elkaar en kun je dus weer op zoek gaan naar een nieuwe bank. Ook bij de aankoop van een bankje geldt dus ook weer dat goedkoop vaak duurkoop is.

 

Power rack

rek in gym

Ook het belang van een power rack zal je waarschijnlijk niet vreemd zijn. Veel bodybuilders gebruiken het om een plateau in hun training te doorbreken, bijvoorbeeld door een bepaalde beweging specifiek te trainen. Verder is een power rack zeker in een home gym onmisbaar, omdat het je training een stuk veiliger maakt. In de sportschool kun je nog iemand vragen om je te spotten, zodat diegene het gewicht kan opvangen als een lift niet helemaal lekker lukt. Maar ben je thuis bezig met je bench press en het gaat verkeerd, dan heb je toch echt een probleem als de barbell op je borstkas terecht komt. Met een power rack kun je dat soort ongelukken voorkomen.

Daarbij leent een power rack zich ook prima voor allerlei soorten oefeningen die je anders niet zo makkelijk uit zou kunnen voeren. Vaak kun je er allerlei ‘uitbreidingen’ aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld dip bars. Zo’n power rack is dus behoorlijk veelzijdig, en je kunt het altijd aanpassen op je behoeften en vooruitgang.

Ook bij een power rack zijn stevigheid en stabiliteit van levensbelang. Je wilt natuurlijk niet dat de barbell bij een mislukte lift wordt opgevangen door een gammel rek, zodat het daarna alsnog op de grond of, erger nog, op jou belandt. Sowieso is het verstandig om voor een rack te kiezen dat je met bouten aan de grond vastzet. Dit is bij de meeste racks het geval, maar let er toch even goed op tijdens je zoektocht naar het perfecte power rack.

 

Resistance bands

bodybuilder met resistance band

Resistance bands (of weerstandsbanden in het Nederlands) zijn een supersimpele manier om je training te verzwaren. Resistance bands zijn heel populair onder powerlifters, en met goede reden. Wist je namelijk dat je door resistance bands te gebruiken voor tot 90kg meer weerstand kunt zorgen?

Als je ze bijvoorbeeld gebruikt om je barbell te verzwaren tijdens het squatten, trekken ze het gewicht als het ware terug naar de grond terwijl je bezig bent. Je zult dus tijdens de oefening steeds meer kracht moeten zetten om omhoog te komen. Veel bodybuilders die bands gebruiken zeggen dat ze er veel sneller resultaat mee zien. Daarnaast kun je er voor zowel je onder– als je bovenlichaam ontelbaar veel oefeningen mee doen, bijvoorbeeld als warming-up. Het aanschaffen van een set goede resistance bands voor je home gym is dus zeker het overwegen waard.

 

Aankleding

Oké, dit is strikt genomen geen essentieel onderdeel van je home gym, maar het kan wel bijdragen aan de sfeer ervan, en aan je motivatie om ook echt thuis aan je gains te werken. Je home gym moet een plek zijn waar jij je prettig voelt, zodat je het geen probleem zult vinden om er uren achter elkaar door te brengen. Hoe je daar precies voor zorgt, is helemaal aan jou. Misschien hou je wel van de ruwe, ongepolijste sfeer van je garage en heb je verder geen aankleding nodig. Helemaal prima! Maar als je een neat freak bent is een likje verf ook zeker geen overbodige luxe. Een paar posters van je grote voorbeelden kunnen voor inspiratie zorgen. Als je je vooruitgang tijdens de training wilt bijhouden, kun je bijvoorbeeld een spiegel ophangen. Your gym, your choice.

 

Je had het misschien al door: een home gym voor bodybuilders is eigenlijk vrij basic. Met een paar gewichten, een goed bankje en een power rack kom je al een heel eind. Niks geen moderne apparaten met hartslagmeters en dat soort fratsen. Die poespas heb jij helemaal niet nodig om aan je lichaam te werken. Aan jouw lijf geen polonaise, ook niet in je home gym.

Hou er rekening mee dat je eigen home gym maken een klus is die nooit af is. Naarmate je steeds meer aan je lichaam bouwt, zal ook je training veranderen. Je wordt natuurlijk steeds sterker en je spieren vragen steeds om andere uitdagingen. Naarmate je vooruitgang boekt, zul je misschien ook andere equipment nodig hebben in je home gym. Eigenlijk moet je je home gym hetzelfde zien als je lichaam: als een work in progress.

Hoe ziet jouw home gym eruit? Heb je tips voor andere bodybuilders die zelf een homegym willen maken?

Deel ze in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!