Hoe wordt mijn whey gemaakt?

Hoe wordt mijn whey gemaakt?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Miljoenen sporters wereldwijd drinken dagelijks hun vertrouwde eiwitshake. Met goede reden, want whey eiwit is één van beste eiwitbronnen die je maar kunt vinden! Whey heeft niet alleen een extreem hoog eiwitgehalte, dat eiwit is ook nog eens van de hoogst mogelijke biologische waarde die je gaat vinden. Combineer dat met een laag aandeel koolhydraten en vetten en je hebt een recept voor succes. Maar dat eiwitpoeder dat je iedere dag drinkt, wat is dat eigenlijk precies? Waar komt het eigenlijk vandaan? Vandaag nemen we je mee in het productieproces van whey eiwit zodat je precies weet wat whey is en waar het vandaan komt!

Stap 1. Het melken van de koe

Zoals je waarschijnlijk weet is whey een zuivelproduct, wat betekent dat het in het beginsel afkomstig is van de melk van een koe. De koe wordt gemolken en daaruit komt rauwe, ongepasteuriseerde melk die niet bedoeld is voor consumptie. Daarom zul je rauwe koemelk ook niet in de supermarkt vinden. De voedingswaarden van koemelk per 100 gram zijn 71 kilocalorieën, 3,4 gram eiwit, 4,4 gram koolhydraten en 4,4 gram vet. Dat lijkt in de verste verte nog niet op de voedingswaarden die je in je pot Whey Delicious vindt! Tijd om naar de volgende stap te gaan dus.

whey koe

Stap 2. Het pasteuriseren van de melk

Rauwe koemelk kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor het menselijke lichaam. Om die reden wordt melk allereerst gepasteuriseerd. Bij pasteurisatie wordt de rauwe melk een korte tijd verhit tot temperaturen van 72 tot 138 graden Celsius, waarna de melk weer wordt gekoeld tot 4 graden Celsius. Dit proces zorgt ervoor dat de schadelijke bacteriën worden vernietigd, terwijl de goede voedingsstoffen ongedeerd blijven. Dit proces maakt melk dus geschikt voor menselijke consumptie.

Stap 3. Op naar de kaasfabriek!

De gepasteuriseerde melk wordt in grote hoeveelheden naar de volgende halte gebracht: de kaasfabriek! Hier wordt de melk behandeld met enzymen waardoor de melk gescheiden wordt. Melk bestaat namelijk van zichzelf voor zo’n 20% uit whey, terwijl de overige 80% uit caseïne bestaat. Bij het scheiden vormt zicht een vloeibaar deel, dat is de whey waar uiteindelijk je eiwitpoeder van wordt gemaakt. Het andere deel is steviger van structuur en wordt gebruikt om onder andere kaas, kwark, cottage cheese en ook caseïne eiwitpoeder zoals Night Protein van te maken.

Sommige mensen beweren wel eens dat whey een afvalproduct is van de kaasproductie, maar dat is een verkeerde manier om er tegenaan te kijken. Het is simpelweg zo dat het aandeel whey té vloeibaar is om een vaste structuur te verkrijgen zoals bij kaas het geval is. Dit zou hetzelfde zijn als roepen dat kaas niet natuurlijk is doordat 20% van het oorspronkelijke ingrediënt (melk) eerst gefilterd moet worden om zo tot kaas uit te komen.

Nu hebben we dus whey in vloeibare vorm en zonder smaak. Dat betekent dat we nog een aantal stappen te gaan hebben voor we bij het eindproduct terechtkomen!

melk

Stap 4. Het drogen en filteren van de Whey

De gescheiden whey wordt vervolgens verplaatst naar een andere afdeling waar deze door middel van natuurlijke processen wordt gedroogd en gefilterd.

Allereerst wordt de whey behandeld met zowel hete als warme lucht. Hierdoor wordt de vloeistof onttrokken en blijft er uiteindelijk een poeder over. Dit poeder wordt vervolgens gefilterd door middel van koude cross-flow microfiltratie. Hierdoor blijft het aandeel eiwit zo hoog mogelijk, terwijl het grootste deel van de koolhydraten en vetten achterblijven. Dat is waar wei eiwit concentraat wordt geboren! Het resultaat is een eiwitpoeder met een eiwitgehalte van zo’n 78% waarbij de eiwitstructuur intact is gebleven. Denk aan onze Perfect Whey Protein bijvoorbeeld, maar ook de populaire Whey Delicious bestaat voor een groot deel uit wei eiwit concentraat.

In het geval van Whey Isolaat gaat dit proces nog een stapje verder. Hierbij vindt er nog verdere koude cross-flow microfiltratie plaats waardoor nóg kleinere deeltjes worden verkregen. Hierdoor is het mogelijk om vrijwel alle koolhydraten en vetten van de whey te filteren. Het resultaat is een eiwitgehalte tot wel 93% (!). Deze filtratie verklaart ook gelijk waarom een goede whey isolaat shake enorm goed oplost en qua structuur haast zo dun is als water. Het product is nagenoeg vrij van vetten en dat is nu juist wat voor een dikkere structuur zorgt zoals je bij bijvoorbeeld volle melk ziet.

Nog een stapje verder: Hydrolyse

Als je dacht dat whey isolaat al geavanceerd is, dan ken je Whey Hydrolisaat nog niet! Hierbij wordt de extreem zuivere whey isolaat genomen en hier een hydrolyse-proces op toegepast. Dit zorgt er deze keer niet voor dat het product nóg zuiverder wordt. Hydrolyse zorgt ervoor dat de eiwitten van de whey isolaat tot kleinere deeltjes worden ‘geknipt’. Vergelijk dit met het verteringsproces van je darmen, maar dan wordt dit al voor je gedaan! Hierdoor worden di- en tri-peptiden verkregen, de kleinst mogelijke deeltjes waarin je eiwitten kunt krijgen terwijl ze nog wel intact blijven. Doordat veel werk wat je lichaam normaal moet verrichten al voor je gedaan is, maakt dit whey hydrolisaat het meest geavanceerde eiwitproduct voor rondom of zelfs tijdens je training.

Ongeacht welk soort eiwit er nu verkregen is, concentraat, isolaat of hydrolisaat, hebben we nu nog één probleem: de smaak. Hoe verder een eiwit gefilterd wordt en hoe hoger het eiwitgehalte, hoe bitterder de pure whey van smaak zal zijn. Gelukkig hebben we daarvoor de volgende stap!

whey smaken

Stap 5. Het toevoegen van de smaak

Het gefiltreerde eiwitpoeder wordt bij stap 5 op smaak gebracht. Hiervoor wordt het smaakloze poeder in een grote blender gedaan en wordt hier op hoge snelheid de zoetstof en smaakaroma’s aan toegevoegd. Hierdoor weet je zeker dat de ingrediënten goed gemengd zijn en de smaak van je shake altijd consistent is! Wist je trouwens dat er voor de smaken zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten? Zo bevat Whey Delicious in de smaak chocolade echte cacaopoeder, zit er in de smaak kokos kokossnippers en bevat de smaak cappuccino echte gevriesdroogde koffie voor de best mogelijke smaakbeleving!

Bij de ‘unflavored’ varianten ben je er trouwens van verzekerd dat hier geen onnodige toevoegingen aan zijn gedaan! Geen smaakstoffen, geen zoetstoffen en geen kleurstoffen. Hierdoor heb je zonder twijfel het allerpuurste eiwit in huis!

Het resultaat na stap 5 is de whey zoals je hem iedere dag mengt in je shake. Maar voordat je hem in huis hebt, zijn er nog 2 belangrijke stappen die we moeten doorlopen…

Stap 6. De kwaliteitscontrole

Whey draait om kwaliteit. Je wil namelijk het hoogst mogelijke eiwitgehalte met zo min mogelijk koolhydraten en vetten. Tegelijkertijd is het ook nog eens belangrijk dat de smaak goed is, iedere pot weer. Om die reden worden onze producten streng gecontroleerd, zowel op kwaliteit als smaak.

XXL Nutrition staat voor kwaliteit, dus daarom laten we regelmatig allerlei verschillende producten testen om te controleren of de kwaliteit zo hoog mogelijk is! Is de kwaliteit niet goed? Dan verschijnt het product niet bij ons in de schappen, die zekerheid krijg je. Regelmatig publiceren we de resultaten van onze producten zodat ook jij als klant kunt zien wat je precies in huis haalt, de resultaten daarvan vind je hier. Als sporter wil je ervan bewust zijn wat je in je lichaam stopt, dus transparantie over de kwaliteit is één van onze belangrijkste waarden.

Als de kwaliteit goedgekeurd is hebben we de smaak nog. Daarvoor krijgen we bij letterlijk iedere batch, van ieder product, samples meegestuurd. Daarmee testen we of de smaak, oplosbaarheid en structuur is zoals deze hoort te zijn. Zo voorkomen we afwijkingen en ontvang jij bij iedere bestelling dezelfde vertrouwde whey zoals je hem graag drinkt!

Whey XXL Nutrition

Stap 7. Verpakken en verzenden maar!

De whey is klaar, de kwaliteit is goedgekeurd, dat betekent dat er nog maar één stap te gaan is: het verpakken in de bekende XXL Nutrition potten! Dit is een automatisch proces waardoor het afwegen extreem nauwkeurig gebeurd, hierdoor weet je dat je altijd de hoeveelheid krijgt die je hebt besteld. Als de potten zijn afgevuld worden deze veilig gesealed zodat je bij ontvangst 100% zeker weet dat de pot nog niet eerder is geopend.

Vervolgens verschijnt de whey op de website, waar jij hem kunt bestellen en PostNL je whey de volgende dag tot aan de voordeur bezorgt! Tijd om gains te maken!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!