Hoe toxines je gains tegenhouden!
Toxines

Hoe toxines je gains tegenhouden!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tegenwoordig is het heel hip om bezig te zijn met detoxen. Ik ontvang hier regelmatig vragen over; supplementen, bepaalde diëten, of zelfs een ‘theetox’. Geen idee wat het inhoudt en ik heb het eerlijk gezegd ook niet opgezocht. Ik heb zelf mijn mening over deze rage, maar laten we het onderbouwd en objectief houden. Allereerst mag het bekend zijn dat ons lichaam beschikt over een flink aantal opties om toxines te bestrijden. Als het goed is ga je dagelijks meermaals naar het toilet. Ik kan je verklappen dat daar als het goed is geen of in ieder geval niet veel bruikbare voedingsmiddelen in verdwijnen. Er wordt zelfs zoveel mogelijk water terug geabsorbeerd, zodat er een geconcentreerde hoeveelheid afval overblijft. Ik heb het nu zowel over nummer 1 en 2 overigens.

Daarnaast hebben wij een immuunsysteem dat dagelijks enorm druk is om allerlei indringers en schadelijke stoffen onschadelijk te maken. We hebben maagzuur, dat niet alleen een functie heeft in eiwit vertering, maar ook in het onschadelijk maken van bijvoorbeeld bacteriën in voeding. We hebben een lever; een orgaan met een enorm aantal verschillende functies, waar detoxen zeker niet op de laatste plaats van staat.

Maar, om hier dit artikel mee af te doen zou te kort door de bocht zijn; daarom wil ik verder in de materie duiken samen met jullie.

Pas schadelijk IN het lichaam

Bovenstaand stuk wil overigens totaal niet zeggen dat we nergens op hoeven te letten omdat het lichaam alles toch wel regelt. Wat niet binnenkomt hoeft ook niet onschadelijk gemaakt te worden. In normale omstandigheden kunnen wij toxines (detoxen – toxic – giftige stoffen/toxines) op verschillende manieren binnenkrijgen. Zoals we eerder hebben besproken in andere artikelen kan een stof pas effect hebben als het zich in ons lichaam bevindt. De lucht die we inademen zit pas ‘ in’ ons lichaam als het wordt opgenomen in het bloed. Voeding dat we eten hoort nog bij het extern milieu zolang het in het maag-darmkanaal zit.

Pas bij de echte opname zit het in ons lichaam. Zo ook voor toxines. Dat betekent dus dat toxines opgenomen moeten worden voordat ze schade kunnen aanrichten. Dit kan op verschillende manieren waarvan we er net al 2 hebben genoemd, namelijk eten of drinken en via inademen. Daarnaast is onze huid niet ondoordringbaar en kunnen we via onze huid ook toxines binnenkrijgen.

Toxines

Wat zijn toxines?

Misschien is het goed om eerst eventjes wat aandacht te geven aan wat toxines zijn en waar ze inzitten. Toxines beïnvloeden ons metabolisme en hormoonstelsel op een negatieve manier. Ze kunnen inwendig geproduceerd worden door ons lichaam, als bijproduct van energie productie. Zoals hierboven besproken kunnen we ze echter ook binnen krijgen vanuit de buitenwereld. Het is tegenwoordig onmogelijk om aan blootstelling te ontkomen. De lucht en water zitten vol met toxines, ons voedsel wordt ermee besproeid en dieren die wij eten of waar we melk van drinken krijgen ze zelf ook binnen. Vissen krijgen vanuit het water zware metalen, petrochemicaliën en plastic binnen en ga zo maar door. Dit is een gegeven, hier is niets aan te doen.

Waar we wel iets aan kunnen doen is het ondersteunen van ons lichaam zodat het zo goed mogelijk overweg kan met deze toxines. Daarnaast kunnen we keuzes maken die onze blootstelling zullen beperken.

We kunnen de hoeveelheid toxines die we op ons lichaam smeren of spuiten beperken, we kunnen de hoeveelheid toxines die we consumeren via voeding beperken. Denk aan schoonmaakmiddelen, wasmiddel, deodorant, shampoo, douchegel, parfums, etc. ik zeg hier uiteraard niet mee dat we terug moeten naar de steentijd, maar het kan best eens goed zijn om je af te vragen hoeveel je van dit soort middelen gebruikt en of er wellicht minder schadelijke alternatieven zijn. Voor jezelf, maar ook voor het milieu. Denk daarnaast aan keuze van verf, weekmakers in plastic waar kinderen op kluiven, (sigaretten)rook, het opwarmen van plastic bakjes met voeding, etc.

Effecten van toxines

Laten we verder gaan met het effect van toxines op het lichaam. Er is ontzettend veel onderzoek dat uitwijst dat toxines hormonen uit balans kunnen brengen en indirect voor allerlei problemen en zelfs obesitas en kanker kunnen zorgen. Een opstapeling van toxines in het lichaam kan zorgen voor een disbalans in de werking van bijvoorbeeld de schildklier. Een lagere schildklierfunctie kan een enorme impact hebben op je totale metabolisme.

Daarnaast zorgen toxines voor inflammatie en we weten uit eerdere artikelen wat de negatieve effecten van teveel inflammatie kan zijn. Inflammatie heeft namelijk een zeer negatief effect op onder andere de insuline gevoeligheid van spierweefsel.

Toxines

Is afvallen wel zo gezond?

Het lichaam slaat toxines doorgaans op in vetweefsel. Hier zijn ze vaak minder schadelijk. Dit is trouwens ook de reden dat het eten van roofdieren of dieren die hoger in de voedselketen staan vaak ongezonder is of dit je in ieder geval meer aan toxines bloot zal stellen dan dieren lager in de voedselketen. Afvalstoffen die het lichaam niet goed uitscheid concentreren zich namelijk meer en meer naarmate je hoger in de voedselketen kijkt.

De opslag in vetweefsel is dus gunstiger dan dat toxines continu rond het lichaam zouden gaan in de bloedbaan. Echter, zodra je begint met afvallen, komen de opgeslagen toxines wel vrij; tijdens het cutten word je dus niet alleen blootgesteld aan toxines via voeding, lucht of via alles wat je op je huid smeert of spuit, maar ook intern, vanuit vetweefsel.

Verschillende soorten toxines en verschillende effecten

Alle toxines zullen een negatief effect op het metabolisme hebben en direct of indirect op je lichaamssamenstelling. Pesticides zijn vanuit onderzoek gelinkt aan neurologische problemen, wat je output zal verlagen. Xeno-oestrogenen kunnen inflammatie vergroten en testosteronspiegels drukken, wat op zijn beurt de insuline gevoeligheid en eventueel ook spiermassa negatief beïnvloedt. Zware metalen kunnen leiden tot botontkalking, schade aan organen zoals nieren en lever veroorzaken en de kans op verschillende soorten kanker vergroten. Ftalaten kunnen zorgen voor allerlei problemen, zelfs problemen met voortplanting en ontwikkeling. Parabenen beïnvloeden het hormoonstelsel, met name oestrogeen gerelateerd. BPA kan de schildklier beïnvloeden en kan oestrogene werkingen hebben in het lichaam. Van PBDEs is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor de lever, schildklier en het zenuwstelsel.

Toxines

Het heilige duo tegen toxines

Je blootstelling aan toxines verminderen kan dus zorgen voor minder stress op het lichaam, zodat er meer energie en voeding overblijft voor training, actief zijn en lekker in je vel zitten. Gezonder (en dan bedoel ik niet alleen qua toxines maar ook qua dieet an sich) eten zal je lichaam meer beschikking geven over de micronutriënten die nodig zijn om te dealen met toxines en daarnaast minder stress op het lichaam plaatsen zodat het lichaam meer energie over heeft om te detoxen. Je stress managen even zo; wanneer je je blootstelling aan stress beperkt, zal dit op zijn beurt weer positieve invloed kunnen hebben op je lichaamssamenstelling en/of je capaciteit de dealen met toxines.

Zo zie je, dat het managen van leefstijl zeer belangrijk is en dat dieet en leefstijl niet op zichzelf staan, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit is ook de reden dat ik zo vaak hamer op stressmanagement en slaap.

Hoe vermijd je toxines?

Nu hebben we een heel verhaal gehad over de negatieve effecten van toxines, maar waarschijnlijk willen jullie ook weten wat we kunnen doen om blootstelling te verminderen. Ik heb al een aantal punten genoemd. Een van de stoffen waar we het meest aan blootgesteld worden zijn ftalaten. Deze stoffen worden gebruikt om plastic steviger of flexibeler te maken, maar ook in lijm, parfums en inkt.

Blootstelling aan deze stoffen komt voornamelijk vanuit geurende parfums, lotions, zepen, shampoos en conditioners. Vanuit cosmetica, nagellak, geurkaarsen, deodorant. Vanuit luchtverfrissers, plastic verpakkingsmateriaal of plastic zakken en vanuit plastic of rubber speelgoed.

Parabenen zijn een andere stof waar we veel aan worden blootgesteld. Deze komen voornamelijk voor in lotions, vocht inbrengende cremes, shampoo en conditioner. Daarnaast in mondwater, tandpasta, scheergel en bewerkte voeding, maar ook in afwasmiddel en allesreiniger.

PBDEs doen vaak dienst als vlamvertrager en worden verwerkt in veel huishoudelijke producten zoals stoffen, gestoffeerde meubels en elektronica. Denk bijvoorbeeld ook aan blenders en broodroosters.

BPA komt voor in blikvoeding (dus ook blikjes drinken) plastic flessen en bewaarbakjes voor voeding.

Toxines

De belangrijke vragen

Het kan dus verstandig zijn om eens onder de loep te nemen of je van deze dingen niet minder kan gebruiken dan je nu doet. Ik wil hier niet mee zeggen dat je helemaal van het plastic af moet, je tanden niet meer moet poetsen, je kleding alleen nog maar met water moet wassen, je brood niet meer moet roosteren en geen blikjes fris meer mag drinken, maar een beetje bewustwording kan geen kwaad.

Verwarm je je voeding in de magnetron of anders terwijl het in plastic bakjes of bekers zit?

Schenk of schep de voeding eerst liever over op een bord of in een glas.

Wordt je op je werk blootgesteld aan dampen van verf, schoonmaakmiddel of uitlaatgassen? Misschien kan het verstandig zijn om eens te kijken naar bescherming.

Eet je alleen maar kant en klare voeding met veel conserveermiddelen of kleurstoffen? Probeer ook eens vers te eten.

Gebruik je veel deodorant, parfum, lippenstift, nagellak, lotions of andere cosmetica? Probeer eens alternatieven te vinden die natuurlijker zijn.

Rook je?

Verder kan je je lichaam wat ondersteunen door voldoende groente en fruit te eten, gebruik te maken van green-poeders en voldoende anti-oxidanten en vezels binnen te krijgen.

Een flink verhaal en misschien maak ik je hier een beetje bang mee. Dat is absoluut niet m’n bedoeling. In de suggesties die ik doe zie je ook dat ik je geenszins vertel alle blootstelling te vermijden. Wellicht komen er in dit artikel echter enkele of een aantal punten naar voren die heel makkelijk toe te passen zijn voor je waarmee je de blootstelling aan dit soort stoffen kan beperken.

Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust.

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.

We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2021 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!