Het weekend verknalt alles

Het weekend verknalt alles

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

We hebben het nu al een paar keer gehad over goede voornemens. Ik wil nog iets verder in motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen duiken; Op mijn Insta Stories heb ik de afgelopen maandagen hier een aantal posts over gedaan en ik merk ontzettend veel belangstelling naar deze onderwerpen. Om die reden wil ik deze keer mijn tijd wijden aan en jullie aandacht vragen voor… het weekend.

Die wazige aanwezigheid in de ruimtetijd tussen vrijdag en maandag in, waarin plezier beleefd wordt, waarin energiegebrek evenmin bestaat als slaaptekort en waarin het volhouden van een dieetplan even onmogelijk is als het beantwoorden van de vraag ‘is het woord heterologisch een heterologisch woord’?

Geen idee waar ik het over heb? Als je verder leest komt dat vanzelf goed. (En nee, ik ga je geen les in taalkunde geven).

Een typische week

De maandag

Maandag is de beste vriend van nieuwgevonden motivatie en van ‘maar deze keer ga ik het écht doen’. En dus ook jouw beste vriend. Je bakjes met geprepte maaltijden staan klaar in de koelkast voor de komende dagen; een paar uur op zondag gezwoegd omdat je het nu écht zat bent zonder plan te werken. Je hebt al helemaal in je hoofd hoe je borst gaat slopen (samen met alle andere fanatiekelingen die allemaal hun motivatie hervonden hebben) en je shakebeker met 3 scheppen Pre Workout staat al klaar sinds gister om met een plens water tot leven geroepen te worden. Gaat helemaal goed komen!

De dinsdag

Dinsdag is een goede vriend van maandag, en vrienden van jouw vrienden zijn ook jouw vrienden. Oké, dinsdag hark je 4 keer koude broccoli met kip en witte rijst weg (opwarmen hoeft niet want da’s niet hardcore). Training gaat ook lekker op dinsdag en je cardio ram je er net als maandag meteen weer achteraan. Gaat lukken!

Na dinsdag nog 5 daagjes donkerte, onzekerheid en duisternis, waarna je beste vriend maandag (maar dan volgende week) je met open armen zal onthalen. Het licht aan het einde van de tunnel, als je die ene week maar uitzit zonder af te wijken van je plan komt alles goed!

Cardio training

De woensdag

Tja. Woensdag. Woensdag is een beetje die stumpert die maandag in z’n vriendengroep rijdt omdat woensdag niet drinkt; beetje een saaie sul, en ongezellig ook vooral, want hij doet nooit eens leuk mee, maarja. Tenminste altijd een lift naar huis. Dus woensdag mag altijd wel mee met maandag en dinsdag en daarom vind jij woensdag ook nog wel okee.

Op woensdag hou je je eten clean, maar je pakt een stuk zalm in plaats van kip. Zalm is gezond! Minstens twee keer per week vette vis, want dat moet van het Voedingscentrum! Dus eigenlijk is het alleen maar goed dat je een beetje afwijkt!

Je training gaat okay, maar die cardio haal je later wel eventjes in, want je hebt je kleine teen vorige maand gestoten en in het artikel over blessures heb je gelezen dat je beter iets te lang rust dan een moment te kort. Die ego boost van dat half uur sjokken op de loopband (…?) duurt korter dan de potentiële blessure, dus heeft niks te maken met geen zin maar je kiest gewoon voor het verstandigste!

De donderdag

Donderdagavond staat een zware training op het programma… Je hebt je anatomielessen overgeslagen, maar blijkbaar heb je een lichaamsdeel dat ‘benen’ heet en volgens je schema moet het nog getraind worden ook. Deze training schijnt pittig te zijn… dus het verliezen van je wilskracht om strak op schema te blijven wat voeding betreft praat je goed met je extra behoefte aan energie aanstaande avond.. Je maaltijd met broccoli, kip en rijst stop je in de donkerste hoek van je tas (waar je hem pas over een maand terugvindt omdat er oerwoudgeluiden uit je tas beginnen te klinken en er blijkbaar planten met vachten bestaan die graag in bakjes groeien) en je haalt een broodje bij de Subway. Gezond? Zeker! Niks aan de hand dus. 3 koekjes voor 2 euro? Als het zo weinig kost kunnen er ook niet veel calorieën in zitten. Doe maar!

Vol energie (of eigenlijk te vol) knal je een flinke beentraining eruit. Is natuurlijk al cardio op zichzelf, dus dat hoeft echt niet. Goede training, redelijke dag qua voeding; Donderdag overleefd. Nog 3 dagen…

Leg press

De vrijdag

En toen kwam vrijdag..

Het weekend is bijna daar..! Je ziet het lichtpuntje aan het einde van de tunnel al en je hoort in de verte Maandag al roepen. Je bent er bijna, eventjes volhouden nog! Een paar kleerscheuren opgelopen, maar je bent een bikkel! ‘nothing but a fleshwound!’ Je googled eventjes naar gezegdes over littekens en komt ineens deze tegen: ‘The wound is the place where the Light enters you’. Na google translate begrijp je hem, maar in het Engels klinkt hij beter, dus dat is hoe je dat beetje schade van  donderdag (die zalm van woensdag was gewoon goed, hoor!) goedpraat tegen jezelf.

Je neemt je bakjes maar weer mee naar je werk. Die. Enkele. Dagen. Nog.

Een vriend biedt je een snoepje aan. Gister een flinke legday gehad.. en in snoep zitten koolhydraten dus vooruit. Je moet herstellen!

De rest van de dag houd je je netjes aan je dieet en onderweg naar huis verschijnt er een grote glimlach op je gezicht… Je hebt het gehaa…!

Thuis is de koelkast leeg, maar er ligt nog wel een pizza in de vriezer. Boodschappen doen met honger is slecht, want dan ga je pizza’s kopen. Altijd eten voor je boodschappen doet! Dus je eet pizza.

Pizza leidt tot een stapavondje. Op voorhand neem je jezelf nog voor niet te drinken. Dat plan verandert in 1 mixdrankje, máár mét light frisdrank, dus eigenlijk ben je nog echt goed bezig… En de rest van de avond vergeet je.

Het weekend cheat meal

Het weekend

Zaterdag halverwege de middag wordt je wakker en gezien het feit dat je geen kater krijgt van spa rood, plús de gewaarwording van de knoflookgeur die uit je poriën komt, is er vrijdagavond vast meer in gegaan dan dat ene mixdrankje (met light frisdrank, want je bent goed bezig!).

Erg moe besluit je dat dit een chilldagje wordt; Sparerib Express, Netflix en naar bed. Lekker zo’n dagje.

Alwéér mislukt

En zodra je je ogen zondag opent en je regen uit de grijze lucht op je ramen ziet kletteren, stroomt samen met dat ‘licht’ een vloed van teleurstelling, besef van falen en irritatie je lichaam binnen. Weer een week verknald. Weer niet aan het plan gehouden.

Al snel neem je het voor jezelf op: “Stress. Weinig slaap. De rest heeft meer gedronken dan ik dus het valt in verhouding nog mee. Ik heb in ieder geval 4 keer gesport. Ik heb elke dag wel m’n groentes gegeten.”

Komt dit je, in meer of meerdere maten bekend voor (nee, dat was geen typfout)? Mij wel in ieder geval. Tegenwoordig gelukkig een stuk minder tot vrijwel niet, maar ik heb dit te vaak om te tellen meegemaakt. Ik lees het op de Instagram pagina’s van mensen in wedstrijd voorbereiding. Ik zie het bij familie die probeert af te vallen. Bij vrienden die proberen af te vallen. En soms ook nog bij mezelf.

Hoe komt dit, en wat moet je ermee?

De verboden vrucht

Adam en Eva, Pandora en vrijwel alle mensen uit de geschiedenis die ooit een dieet hebben geprobeerd, hebben het allemaal persoonlijk ondervonden; Iets wat niet mag is lekker.

Een dieet samenstellen waarbij je hele productgroepen uitsluit is nooit langdurig vol te houden, hoe sterk je ook in je schoenen staat. Vroeg of laat zal je een keer zwichten. Er bestaat geen perfect dieet, er bestaat geen slechte voeding. Een goed dieet, of goede voeding, hangt af van wat voor jou werkt. Daarnaast, voeding als goed of slecht bestempelen resulteert vaak in schuldgevoel wanneer je een keer ‘de fout in gaat’ wat op zijn beurt resulteert in teleurstelling, gepaard met stress, irritatie, en een gedachtegang als ‘maandag ga ik écht beginnen’. Door bepaalde voedingsmiddelen compleet te verbieden, die je wel graag wilt eten, creëer je wellicht een probleem dat er niet hoeft te zijn. ‘Denk niet aan een roze olifant’. ‘What you resist, persists’.

In plaats van voedingsmiddelen demoniseren, kan je beter denken vanuit wat wél mag, zoals ik in een vorig artikel heb beschreven. Een gezonde levensstijl is iets wat je moet oefenen. Mik niet op perfectie, maar op het zo goed mogelijk oefenen van een gezonde levensstijl.

Gezond voedsel

Regels zijn er om gebroken te worden

Of tenminste, volgens Arnold zijn 6 regels van succesvol zijn. Door voedingsmiddelen als goed of slecht te bestempelen of compleet te vermijden, zet je deze voedingsmiddelen op een voetstuk. Je staat toe dat sommige voedingsmiddelen een zekere macht over je uitoefenen. Behandel al het voedsel hetzelfde. In het begin ga je dan wellicht eventjes goed los op alles wat je jezelf verboden hebt in de afgelopen periode, maar je wordt de smaak van keukenkastdeurtjes die niet goed vastgeschroefd zaten vanzelf zat.

Leer jezelf daarna dat je nooit perfect gaat zijn (want dat ben je ook nooit geweest en perfect bestaat sowieso niet). En dat is oké. In plaats van voeding bekijken door een bril van verboden en toegestaan, gezond en slecht, kan je jezelf beter de volgende vragen stellen:

  • Zit ik vol?
  • Heb ik honger?
  • Ben ik verzadigd?

Eet wat nodig is en misschien zelfs waar je zin in hebt; Niet wat ‘er eventueel ook nog wel bij zou passen’ en ‘dit heb ik al maanden niet op!’.

Cheatdays

Deze kan ik kort houden. Cheatdays zijn onzin. Bullshit.

Wanneer je in een prep zit KAN een cheatMEAL lekker zijn, maar dit artikel gaat niet over mensen in prep.

Een typische cheatdag had ik hierboven al wat beschreven; Netflix aan om 16:00 met zakkie chips erbij, eventueel vrienden over de vloer. Thuisbezorgd om 18:00. Om 21:00 tover je als een ware Houdini het slot van je koelkast af én 3 bakken Ben en Jerries tevoorschijn. Om 23:00 realiseer je je dat je cheatdag nog maar 1 uur duurt, dus ga je haastig de etiketten checken van alles in de voorraadkast op zoek naar waar de meeste calorieën in zitten. Dit gaat niet meer om honger. Dit gaat niet meer om zin. Dit gaat zelfs niet meer om je er überhaupt wel zin in hebt nog. Dit is een principekwestie.

Hoe je dit wel kan aanpakken? Plan een vrije ruimte in van een paar 100 kcal elke dag waarin je mag eten wat je wilt. Nu klinkt een doosje After Eights ineens niet zo spannend meer hè? Dat is nu precies de bedoeling.

Gezond en ongezond

Afvallen zonder tellen

In het vorig verschenen artikel heb ik een aantal tips gegeven die ook kunnen helpen bij het afvallen. Deze tips kan je uiteraard hier ook toepassen.

  • Maak verstandige voedselkeuzes; niks is verboden, maar sommige keuzes zijn wel slimmer.
  • Besteed je energie aan uitzoeken wat je lekker vindt in plaats van aan wat je niet lust.
  • Leer welke voedingsmiddelen veel calorieën bevatten. ‘Gezond’ is niet altijd de calorie-arm.
  • Een beetje honger is niet erg.

Kijk eens naar jezelf

Wees niet alleen bezig met dat einddoel aan het einde van de tunnel, maar wees je bewust van de kleine stapjes die je maakt richting je doel. Geniet van de reis. Sporten kan leuk zijn! Progressie kan leuk zijn! Stop met het constant 5 dagen herstellen van de schade van afgelopen weekend, om vervolgens in 2 dagen weer dusdanig veel schade aan te richten dat het 5 dagen kost om deze schade te herstellen. Stop met zelfmedelijden, stop met jezelf de grond in boren dat het wéér niet gelukt is.

Je bent mens.

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.

We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2021 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!