18 Situaties Waar Iedere CrossFitter Zich Meteen In Zal Herkennen

18 Situaties Waar Iedere CrossFitter Zich Meteen In Zal Herkennen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Er zijn veel mensen die niet weten wat CrossFit precies inhoudt. Als jij ze als CrossFitter dan uitlegt wat je in een WOD precies doet, kijken ze je aan alsof je niet spoort. Ze begrijpen niet dat jij dit jezelf vrijwillig aandoet, maar jij weet als geen ander hoeveel voldoening je uit CrossFit kunt halen. De aspecten aan CrossFit die andere mensen extreem vinden, vind jij juist helemaal geweldig. Dat zorgt ervoor dat je je regelmatig in situaties bevindt die ‘buitenstaanders’ niet begrijpen.

 

18 situaties waarin iedere CrossFitter zich herkent

Rare blauwe plekken, genieten van spierpijn, de angst voor het woord ‘burpee’… Deze 18 situaties zijn voor iedere CrossFitter een feest der herkenning.

crossfit wod

1. Als je de box inloopt, bekruipt je een angstig gevoel

Je hebt natuurlijk wel zin om te gaan, maar als je de ingang van de box nadert, bekruipt je toch een angstig gevoel. Wat gaat de WOD vandaag worden? Hoe hard word je vandaag afgebeuld? Wat als je binnenkomt en de Filthy 50 op het bord ziet staan? Hoe ga je dit in godsnaam weer overleven?!

2. Je kunt tegelijkertijd helemaal kapot en zielsgelukkig zijn

Er gaat eigenlijk niets boven het gevoel dat je aan het einde van een WOD hebt. Je bent echt helemaal gebroken en je weet nu al dat je morgen ontzettend veel moeite moet doen om je bed uit te komen, omdat je amper kunt bewegen. Maar tegelijkertijd ben je helemaal euforisch. Het gevoel dat je die loodzware WOD hebt volbracht is onbeschrijflijk. Hoe raar je vrienden het ook vinden, hier word jij gewoon echt zielsgelukkig van.

3. Soms lijken je benen wel van rubber

Als we het over benen van rubber hebben, praten we niet over een beetje spierpijn. Daar doe jij als CrossFitter natuurlijk niet moeilijk over; het is eerder raar als je een keer géén spierpijn hebt. We hebben het over dat gevoel in je benen dat je krijgt als je zo veel back squats hebt gedaan dat je de tel bent kwijtgeraakt: het gevoel dat je benen gewoon niet meer meewerken. Hoe hard je het ook probeert, je komt gewoon echt niet meer vooruit. Rubberen benen dus; een gevoel dat je als geen ander kent en dat je eigenlijk ook wel prettig vindt.

4. Je krijgt regelmatig wall balls op je hoofd

Als je bezig bent met wall balls komt er ooit een keer een moment waarop je armen er geen zin meer in hebben. Eigenlijk weet je het al zodra je de bal de lucht in hebt gegooid. Je voelt gewoon dat dat ding op je gezicht gaat landen. Als in slow-motion zie je hem tegen de muur aankomen en terug naar beneden vallen. Je kunt niets doen, behalve hulpeloos toekijken. En ja hoor, daar lig je dan op de grond, verslagen door die bal. En het ergste van alles: je weet dat je gewoon weer op moet staan en door moet gaan. Tenzij je neus gebroken is natuurlijk.

kniesokken

5. Je hebt een enorme verzameling kniesokken

Je weet inmiddels dat het altijd slim is om een paar kniesokken in je tas te hebben. Waarom je deze nodig hebt, heb je wel geleerd toen je voor het eerst moest touwklimmen als onderdeel van de WOD. En je wilt natuurlijk toch wel een beetje cool voor de dag komen, dus die verzameling kniesokken in je kast is inmiddels behoorlijk uitgebreid. Andere mensen hebben een schoenentic, jij hebt een kniesokkenverslaving.

6. Rest day is je minst favoriete dag

De meeste mensen grijpen iedere kans om even helemaal niets te doen met beide handen aan. Jij niet. Je hebt een hekel aan rest day, ook al kunnen je spieren zo’n rustdag waarschijnlijk wel gebruiken. Het kost je al je wilskracht om niet alsnog naar de box te fietsen of om thuis stiekem een paar deadlifts te doen met je resistance bands. Stilzitten is echt niets voor jou, en gedwongen niet sporten al helemaal niet. Nog één nachtje slapen, dan mag je weer!

7. Een dag niet gezweet is een dag niet geleefd

Jij bent niet vies van een beetje zweet. Sterker nog, de hoeveelheid zweet op je rug is voor jou een maatstaf van inzet. Is je shirt nog niet helemaal doorweekt na een work-out? Doe er dan nog maar een paar reps bij. Je gaat net zo lang door tot je drijfnat bent. Pas dan weet je dat je hard genoeg hebt gewerkt.

8. Je doet alles in het leven AMRAP of for time

Niet alleen in de box daag je jezelf constant uit, maar sinds je met CrossFit bezig bent doe je dat eigenlijk bij alles wat je doet. Moet je vier trappen op om bij je appartement te komen, dan probeer je iedere keer je PR te verbeteren. Moet je orders invoeren op je werk, dan doe je dat natuurlijk AMRAP. Zo maak je saaie werkzaamheden een stuk leuker.

man doet burpees

9. Je minst favoriete woord is ‘burpee’

Als je vanuit je ooghoeken de letter B op het bord ziet staan, voel je al meteen een bepaalde angst. Ja hoor, het staat er echt: burpees. De burpee is de meest gevreesde oefening in de box. Hij ziet er simpel uit, maar is loodzwaar en dat weet je als CrossFitter als geen ander. Dat komt doordat het een oefening is waarbij je echt heel je lichaam moet gebruiken. Er is geen oefening die je zo afmat als de burpee, en daarom heb je er een haat-liefdeverhouding mee.

10. Je hebt blauwe plekken op de raarste plaatsen…

Ineens zie je het: een blauwe plek op je sleutelbeen. Dat krijg je na iets te veel clean & jerks of snatches, of wanneer je de barbell iets te hard laat neerkomen bij je push press. Je dijen zitten ook helemaal onder de blauwe plekken, en dan hebben we het nog niet eens over je schenen gehad. Die krijgen tijdens het deadliften behoorlijk wat te verduren, en de zweepslagen die je van het springtouw krijgt als de double unders je even niet lukken zijn ook niet bepaald een pretje.

11. … en daar ben je trots op

Je schaamt je totaal niet voor die blauwe plekken. En ook niet voor de blaren en grove eeltplekken op je handen. Je zou je eigenlijk eerder schamen als je deze battle scars níét had. Ze zijn per slot van rekening het bewijs dat je hard hebt gewerkt. Jij ruilt je mooie benen en zachte handen met liefde in voor een gehavend lichaam dat een verhaal vertelt.

12. Je ontdekt spieren waarvan je niet wist dat ze bestonden

Vooral na je eerste paar WOD’s heb je spierpijn gehad op plaatsen waarvan je niet wist dat je er spierpijn kon hebben. Zo leer je nog eens wat over je lichaam. Je rug, je billen, je armen en benen… Alles, maar dan ook echt alles doet zeer. En het gekke is dat je die pijn toch eigenlijk best wel prettig vindt. No pain, no gain!

crossfit games

(Foto)

13. Je vrienden kijken voetbal, jij kijkt de CrossFit Games

Sinds je aan CrossFit doet, vind je voetballers maar watjes. Ze gaan al op de grond liggen als er te lang naar ze gekeken wordt. Wat een aanstellerij! Terwijl jouw vrienden aan de buis gekluisterd zitten tijdens het EK of WK, tel jij af naar een heel ander sportevenement: de CrossFit Games. De mannen en vrouwen die daaraan meedoen, dat zijn pas atleten. Daar rent Cristiano Ronaldo gillend voor weg.

14. Je zou geen vrienden kunnen zijn met mensen die Barbara of Linda heten

Als een vrouw zich voorstelt als ‘Linda’ heb je eigenlijk al meteen een beetje een hekel aan haar. Elke keer als je haar naam hoort word je herinnerd aan die verschrikkelijke WOD met dezelfde naam. Dat geldt ook voor mensen die Barbara, Diane of Chelsea heten. En als je iemand ontmoet die Angie of Fran heet, wil je het liefst eigenlijk meteen heel hard wegrennen.

15. Spiegels vind je overrated

In het begin was het wel even wennen, het feit dat er geen spiegel te vinden is in de box. Maar inmiddels zijn jij en je mede-CrossFitters het erover eens: spiegels zijn zo overrated! In de sportschool veroorzaken ze alleen maar een hoop uitsloverij, en daar gaat het bij CrossFit natuurlijk totaal niet om. Het gaat erom dat je fit bent, en om fit te worden heb je geen spiegel nodig. Die ruimte aan de muur hebben jullie in de box ook hard nodig voor andere, belangrijkere dingen, zoals wall balls of handstand push-ups. Trouwens, heb jij je eigen gezicht wel eens gezien terwijl je een deadlift doet? Laten we eerlijk wezen, je bent dan niet per se op je mooist.

16. Je bent nooit tevreden met je PR

Je CrossFit Total liegt er niet om, en ook je PR’s voor de verschillende Olympische lifts mogen er wezen. Maar ze zijn niet goed genoeg. En als je eerlijk bent, zullen ze dat waarschijnlijk ook nooit zijn. Net als iedere andere atleet ben je constant bezig jezelf te verbeteren. Dus twee seconden nadat je je deadlift PR na lange tijd eindelijk weer eens hebt verbroken, ben je al niet blij meer. Je wilt nóg meer kunnen liften, en wel meteen!

double unders crossfit

17. Je hebt een onbedwingbare drang om springtouwen van kleine kinderen af te pakken

Als je buiten loopt op een zonnige dag en een kind ziet spelen met een springtouw, moet je jezelf echt inhouden. Het liefst zou je dat springtouw afpakken en er 5 minuten lang AMRAP double unders mee doen. Toch jammer dat het niet echt acceptabel is om speelgoed van kleine kinderen af te pakken. En het feit dat de moeder van het kind je argwanend staat te bekijken maakt het er ook niet minder ongemakkelijk op.

18. Je vergist je regelmatig in een box jump

Box jumps worden nog eens je dood. Als je er net aan begint lijkt het een makkie. Zo hoog is die box nou ook weer niet, en wat zijn nou 10 reps? Maar als je bij de vijfde round aankomt (en je hebt tussendoor ook een paar sets burpees moeten doen) lijkt die box een torenhoge berg te zijn geworden. En dan komt daar gegarandeerd het volgende moment: je springt, maar je benen willen niet meer. De rest laat zich raden: je klapt met je schenen keihard tegen de box aan, valt er met je bovenlichaam overheen en landt met een volle face plant op de grond. En dan sta je natuurlijk gewoon weer op om verder te gaan.

 

Als je aan CrossFit doet, zul je deze situaties ongetwijfeld herkennen. Dingen die voor buitenstaanders raar klinken, zijn voor jou hartstikke normaal geworden. Het kan jou niet zoveel schelen dat mensen denken dat je gek bent; dat doen de meeste mensen sowieso wel als je ze uitlegt of laat zien wat CrossFit is. Zolang jij het maar begrijpt!

Welke herkenbare situaties maak jij vaak mee als CrossFitter?

Laat het weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!