Stress, de vergeten schakel voor je fysiek

Stress, de vergeten schakel voor je fysiek

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tijd voor een artikel over een volgend zeer belangrijk onderwerp dat ervoor kan zorgen dat je meer uit je leven kunt halen. We hebben het gehad over slaap en hoe belangrijk dit is voor goede progressie, zowel in de gym als voor je mentale gezondheid. Daarnaast weten we natuurlijk dat voeding en training belangrijk zijn; veel mensen zullen weten dat deze 3 (training, voeding en rust) nodig zijn voor het krijgen van dat lichaam waar je het andere geslacht (of hetzelfde, i don’t judge) wild mee krijgt. Maar er is nog een belangrijke factor.. En ik heb het nu niet over die magische  ‘djenetiks’ die elke grotere gast of chick heeft. Waar ik het deze keer met jullie over wil hebben is stress.

Wat is stress

Stress is spanning die in het lichaam optreedt als reactie op prikkels van buitenaf en de daaropvolgende fysiologische reacti…ow jullie vallen in slaap? Te saai? Nouenikgatochdoor. Beetje achtergrond info kan nooit kwaad.

Stress hoeft niet altijd negatief te zijn; een trainingsprikkel is ook een stressor voor het lichaam, waarop je lichaam reageert en zo sterker wordt als de omstandigheden juist zijn. Een goede grap, een huwelijksdag of een goede film kunnen ook allemaal gezien worden als ‘stress’. Er vindt immers een gebeurtenis plaats waarop het lichaam reageert door allerlei hormonen en stofjes af te geven.

Dit soort gebeurtenissen als hierboven noemen we ook wel acute stress; er vindt iets plaats zoals een training, een harde knal, of een infectie. Je lichaam reageert hierop, waarna je lichaam weer terugkeert naar ‘normaal’. Deze vorm van stress is ook niet erg; kan zelfs positief zijn. Maar langdurige, (chronische) stress, die we niet weg kunnen nemen kan gevaarlijk zijn.

jan willem squat

Chronische stress?

De volgende deadline van een groot project is over een maand. Tijd zat dus om uit je neus te vreten, dagenlang weg te pissen met Youtube filmpjes kijken, artikelen te lezen op XXL Nutrition van mij, en blij te zijn met hoe mooi ’t leven is.

Week weg, 3 weken te gaan. Ach joh, niks aan de hand, lekker doorgaan met waar je mee bezig was.

Hmm.. 2 weken te gaan, het wordt tijd om je alvast druk te gaan maken over de deadline. MMAAAARRR, vooral nog niks doen hoor.

Nog 1 week. ‘T wordt wel wat spannend. Misschien moet je eens gaan nadenken over een planning. 5 dagen lang.

Nog 2 dagen voordat je je project moet inleveren of voordat je tentamen begint.. En je hebt nog…. He le maal niks gedaan. Nice job, de komende dag vreet je jezelf op uit frustratie en uit zelfmedelijden, en ga je miserabel in bed liggen huilen met opgetrokken knieën. Maar vooral nog niks doen. Snel, ruim je kamer op, of maak je auto schoon. Dan voel je je weer goed en dan verdwijnt dat schuldgevoel iets. (Dat is hoe ik het altijd aanpak in ieder geval).

De hierboven beschreven situatie is inderdaad een situatie waarin je stress zal ervaren voor dagen achtereen. Als je hele studietijd of carrièrepad op deze manier gaat heb je dikke kans dat je een vorm van chronische stress ervaart. Heel nice.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld een burn out, constant vervelend geluid op de achtergrond, of voor meiden die enge clowns die ‘s nachts tevoorschijn komen zodra je je licht uit doet.

jan willem wedstrijd

Hoe slecht is stress?

Stress is slecht. Fucked up, als ik dat zo mag zeggen. (tenzij je een droomfysiek hebt dat in de buurt komt van iemand met Cushing’s syndrome. > google it)

Langdurige stress beïnvloedt je fysieke en mentale capaciteit, je hormoonhuishouding, je gevoel van geluk, je immuunsysteem, je lichaamssamenstelling, en zelfs je levensduur. Ik zal hieronder een paar voorbeelden geven van de enorm brede invloed die stress kan hebben op jou.

De invloed van stress op het immuunsysteem is groot. Mensen die veel stress ervaren worden sneller ziek en herstellen minder snel. Daarnaast kan veel stress in vorige jaren een langdurig effect hebben op de immuunrespons in het latere leven. (1)

Stress schijnt ook een impact te hebben op het hart en de bloeddruk (2) (3).

Volgens (4) heeft langdurige stress een negatief/beschadigend effect op de hersenen en kan dit bijdragen aan het ontstaan van depressie, angstaanvallen, degeneratie van de hersenen en ook schade aan het metabolisme.

Stress en fysiek progressie

En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan… Je wilt niet teveel stress in je leven als je gezond oud wilt worden. Maar daar geven wij helemaal niks om jw en jij ook niet toch? Wij willen gewoon gains. Dus dan maakt het niks uit toch?

Nou, ook daarvoor is stress niet echt iets dat gaat bijdragen aan progressie, door een heel scala aan redenen.

Stress heeft een negatieve impact op de toename in kracht door training (5) en op herstel na een training (6).

Het volgende artikel zal ingaan op hoe je stress kan voorkomen / verminderen en hoe je het best kan handelen in stressvolle situaties, maar een vlotte tip die uit bovenstaande studies volgt is dat het soms verstandig kan zijn om eventjes een paar passen op de plaats te maken..

Doordouwen wanneer je eigenlijk al weet dat het niet gaat is niet alleen in de slaapkamer onverstandig.

 Wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan stress zal dit ook een negatief op je lichaamssamenstelling hebben; cortisol, het bekendste stresshormoon, kan bij langdurig hoge waardes allerlei effecten hebben die negatief zijn voor je progressie in de gym (de betekenis van het leven volgens nieuw nog niet uitgebracht onderzoek); Langdurig hoge spiegels leiden tot afbraak van spiereiwit (7) en kunnen de vetafbraak verminderen (8).

Daarnaast gaat cortisol de werking van insuline tegen, waardoor voedingsstoffen minder goed opgeslagen worden (en dan hebben we het dus ook over aminozuren en koolhydraten in spierweefsel); Dit heeft dus ook een effect op de insulinegevoeligheid. Verder vermindert cortisol op lange termijn de opbouw van botmassa (9) en collageen (kraakbeen en peesweefsel) (10).

jan willem front pose

Stress is geen extra, stress is de basis

Het mag onderhand duidelijk zijn; stress heeft een ENORME invloed op je leven en je lichaam en is niet een van de triviale onderwerpen zoals ‘hoeveel minuten na mijn workout moet ik mijn shake met 50 gram creatine, 60 gram dextro en 150 gram whey nemen om de beste resultaten te krijgen’.

Slaap, ritme en een leven zonder (teveel) stress zijn de ab-so-lute basis wanneer je alles uit je leven wilt halen wat erin zit. Of je nu voor het best mogelijke fysiek wilt gaan of niet (ik kan je niet dwingen het licht te zien) heeft hier niks mee te maken; slaapgebrek en teveel stress zijn funest voor alles en iedereen.

Gestresst door dit artikel? Geen zorgen. Om die reden zal ik in het volgende artikel ingaan op hoe je ervoor kan zorgen dat je stress vermindert en dat je er zo min mogelijk last van hebt.

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Youtube: jaywhey official

Referenties

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.
We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2020 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!