Omgaan met stress

Omgaan met stress

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

In het vorige artikel hebben we gekeken naar wat stress is en hoe kwalijk stress kan zijn voor je progressie. En hoewel sommige mensen mij niet serieus nemen omdat ik wat simpel uit m’n ogen kijk (of was het een ander kenmerk?) ~insider joke huehue, wil ik jullie met deze artikelen toch echt op het hart binden dat er extreem veel winst te boeken valt, juist buiten de gym. Vandaag probeer ik je uit te leggen hoe je kunt omgaan met stress.

Een serieuze zaak

In dit artikel zal ik niet verder ingaan op hoe stress wordt gereguleerd in het lichaam; in mijn ogen is dit allemaal erg interessant maar het gaat dan allemaal erg biologisch worden. Het enige wat ik jullie hierover nog mee wil geven, is dat fysiologie erg complex is; Het lichaam heeft niet een paar aan- en uitknopjes, maar extreem veel ingewikkelde pathways die allemaal op elkaar inspelen. Helemaal wanneer het om de hersenen gaat. Er is dus niet 1 pilletje of middeltje dat je eventjes kan pakken om problemen zoals stress of depressie op te lossen. Om die reden is het zo belangrijk dat je jezelf serieus neemt. (En dat bedoel ik figuurlijk, niet letterlijk. Hoewel dat best knap zou zijn).

En dat je je problemen serieus neemt. Serieuzer dan je legdays in ieder geval.

Dus, hoe doe je dat, omgaan met stress?

Maar wat doe je als je leven uit meer bestaat dan af en toe wat instagrammen op een yogamatje in de gym, op een goede dag de moeite nog op kunnen brengen een eiwitsjeekie te schudden, en verder beetje facebooken, de herhalingen van ‘so you think you can superstar on ice’ voor de 4e keer kijken en beetje uitkering trekken?

Hoe moet je het aanpakken als je een stressvol leven hebt, maar toch progressie wil boeken in de gym of beter wil slapen of meer uit je leven wil halen? Dat ga ik jullie proberen wijs te maken.

Hoe het niet moet

Er zijn een heleboel lijsten te vinden op internet met tips die tegen stress zouden helpen, zoals: ga mediteren, vermijd negatieve personen / situaties, ken je grenzen, wees niet bang om hulp te vragen, etc.

Deze lijsten kunnen ook zeker helpen en wellicht staan er een paar puntjes bij waar je wat aan hebt. In dit artikel wil ik echter dieper ingaan op de punten die in mijn ogen het allerbelangrijkste zijn, wanneer je te maken hebt met (veel) stress in je leven, die niet direct weg te nemen is (omdat het een onderdeel is van bijvoorbeeld je werk).

Wat waarschijnlijk in ieder geval niet helpt (waar ik afgelopen maand zelf achter ben gekomen) is  op de bank gaan liggen niksen, of op vakantie gaan. Dit verandert namelijk niks aan de omgeving waarin je verkeert en die in de eerste instantie de oorzaak is geweest van waarom je nu met je handen in je haar zit van de stress.

Wat we willen is het veranderen van hoe we dealen met stress.

Jan Willem Chest fly

De 5 game changers

#1 Slaap

Het eerste punt waar ik heel kort over kan zijn aangezien we hier al een artikel aan hebben gewijd; slaap. Ga. Slapen.

Neem dit serieus, MAAK hier tijd voor. Slaap is zo extreem belangrijk, zowel voor je fysiek als voor je mentale gezondheid. Heb je gemist waarom? Lees dan nog even mijn artikels over ‘Waarom je moet slapen‘ en ‘Het verbeteren van je slaap‘.

Slaap heeft effect op je bloeddruk, alertheid, mentale scherpte, immuunsysteem, hormoonhuishouden, herstel, honger regulatie…. En jij dacht dat je je hier onderuit kon werken met een paar koppen koffie en af en toe een plens koud water in je gezicht?

Ben je gestresst of erg emotioneel en slaap je slecht? Dikke kans dat wanneer je je slaapkwaliteit verbetert de rest van je problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

#2 Beweeg

Een ander heel goed anti-stress middel waar we waarschijnlijk voor een groot deel allemaal al gebruik van maken op een of andere manier (je leest dit tenslotte op de website van XXL Nutrition) is: je raadt het al, whey hydrolys… euh onee ik bedoel bewegen!

Sporten is goed voor je hersenen, hebben tal van studies aangetoond.  (1,2,3)

Ik heb het hier niet alleen over krachttraining trouwens, ook dat gevreesde Spaanse woord ‘cardio’ kan zeker helpen! En ja, zelfs gewoon wandelen valt daaronder. Als je dit buiten doet pak je meteen een extra voordeel mee! Volgens onderzoek (4) heeft buiten zijn een positief effect op je emotionele staat.

Mensen die regelmatig bewegen zijn beter in het uitvoeren van lastige beslissingen, werken effectiever en maken minder fouten.

omgaan met stress bewegen

 #3 Onderneem

Wanneer je diep in de put zit, depressief bent of zelfs een burn out hebt, is het laatste dat je moet doen thuis gaan blijven zitten met de lampen uit, gordijnen dicht (die ijzeren rolgordijnen uit het slaap artikel, weet je nog) met de dekens over je hoofd.

Misschien kan je je niet heel goed identificeren met de groep ‘burn out’, maar ga even bij jezelf na: Toen je relatie uit ging, of je helaas een persoon dichtbij je hebt moeten begraven, hielp het toen die eerste dagen of zelfs weken dat je overal nee op zei en het huis nauwelijks uit kwam? Of ging je je pas beter voelen toen je weer dingen ging ondernemen?

Blijf niet binnen niks doen, maar daag jezelf uit! Ga naar buiten, zeg ja tegen dingen en mogelijkheden, schrijf je in voor een cursus ring smeden, ga een paar uurtjes vrijwilligerswerk doen op een cavia boerderij, het maakt niet uit. Als je jezelf maar blootstelt aan prikkels. (niet die prikkels van een vork of mes uit zelfmedelijden).

Ik zeg hier trouwens absoluut niet mee dat je maar door moet gaan met een burn out en nog meer hooi op je vork moet nemen dan blijkbaar al te veel was, laat dat duidelijk wezen!

 #4 Wees dankbaar

“Oh nee he JW, niet dit zweverige gedoe. Tot zover ging het nog, maar ik haak af.”

Dat mag. Ik kan je niet dwingen het licht te zien; ieder z’n recht op een mening, ook al is die fout, huehue.

Nee, maar zonder grappen.. Volgens sommige studies kan een positieve mindset erg veel goeds doen voor je.

Dat is natuurlijk lekker vaag, ‘een positieve mindset’. Wat hier, althans volgens deze studies, mee wordt bedoeld, is dat je je positief moet opstellen naar anderen en naar je situatie. Wees dankbaar voor wat je hebt en blijf niet hangen in wat er mist of fout gaat.

Zo bleek uit dit artikel (5) dat mensen die dankbaar zijn, over het algemeen gelukkiger zijn. Dankbaar zijn voor dingen in het verleden en goede herinneringen ophalen, stilstaan bij dingen in het hier en nu die fijn zijn en ze niet ‘for granted’ nemen en een positieve kijk naar de toekomst houden.

Voel je je shit, depri en zie je het allemaal niet meer zitten door de stress? Dan kan het volgens studies (6,7) enorm helpen om een dagboekje bij te houden met de dingen die dagelijks of wekelijks gebeuren waar je blij mee bent.

De mensen uit de onderzoeksgroep die dit deden voelden zich na een studie van tien weken beter over hun leven, waren optimistischer en bezochten de dokter minder dan de groepen die een andere opdracht hadden gekregen. Probeer je dus niet (alleen) maar te focussen op de dingen die kut gaan, maar zie ook de zonnestraaltjes door de wolken heen en focus je daar juist op.

No rainbow without a little rain!

 #5 Plan

En het laatste puntje dat ik hier wil behandelen: maak een planning. Nu ben ik de laatste die dit moet zeggen, aangezien ik echt ALLES op het laatste moment doe (neem het schrijven van dit artikel als voorbeeld, het is nu 02:30 en ik moet morgen vroeg op #slapenkanalsjedoodbent #doasisaydontdoasido), maar het maken van planningen kan je extreem veel helpen bij het verminderen van stress.

Ik heb het hier niet over lijstjes van lijstjes van lijstjes maken, maar grote doelen en projecten opbreken in kleinere stukken gaat je absoluut helpen het overzicht te bewaren en minder vaak te moeten strijden voor deadlines.

Jan Willem ontspanning

Een paar tips hiervoor?

Als je een flink doel hebt, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid (zie punt 3) dan is het goed om hier een planning van te maken; schrijf op wat je per week moet doen om ervoor te zorgen dat je over een aantal maanden klaar bent. Wil je je bulldozer rijbewijs halen zodat je uit stress en frustratie de hele stad kan slopen (zoals deze dude heeft gedaan), dan is ‘over een half jaar ligt de voorgevel van het gemeentehuis er sowieso uit’ niet de beste aanpak. Wat je beter kan doen is per week bekijken hoeveel lessen je wilt doen en hoeveel theorie je moet leren elke dag (je moet tenslotte wel de borden herkennen, straks rijdt je nog een eenrichtingsweg tegen het verkeer in).

Wanneer het mogelijk is voor je en wanneer je erg veel behoefte hebt aan structuur, kan het enorm helpen om je dagen in blokken op te delen; van .. tot .. werk ik op kantoor. Om .. tot .. ben ik bezig met het niet trainen van mn benen. Van .. tot .. lees ik een uurtje in mn theorie boek, etc.

Ik ga het je helaas nooit uit eigen ervaring kunnen vertellen, maar deze methode schijnt enormmm goed te helpen in het herpakken van de grip op je leven. (8)

Er is niet één beste aanpak

Uiteraard is dit slechts een greep van de dingen die je kan ondernemen om je leven weer op orde te krijgen en stress te verminderen. Zoals ik hierboven al aangaf zijn problemen met ons lichaam en helemaal met onze hersenen vaak extreem complex. Dat maakt de oplossing vaak ook erg complex.

Na veel leeswerk te doen en studies na te lopen waren dit de punten die ik heb gevonden waarvan de wetenschap denkt dat ze je verder kunnen helpen.

Als het niet hebt is er altijd nog dat laatste redmiddel: Deken over je hoofd, lampen uit, gordijnen dicht en jezelf opsluiten in huis.

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Referenties

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!