Het allerbeste dieet

Het allerbeste dieet

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Veel mensen weten het niet, maar er bestaat een dieet dat werkt, dat echt werkt. Het allerbeste dieet. Het is opzich niet heel gek als je hier niet van op de hoogte bent, als we eventjes een greep doen uit alle diëten die er bestaan. De lijst is ontzettend lang; Van diëten die bepaalde voedingsgroepen uitsluiten zoals het ovo vegetarianistische dieet, ovo-lacto vegetarianistische dieet, kangatarianistische dieet (een vegetarisch dieet waarbij je wel kangoeroevlees mag eten, ja dit is echt waar) of paleo, tot shake diëten, (cambridge), het koekjes dieet, een dieet gebaseerd op het geloof dat voedsel überhaupt niet nodig is (het inedia ‘dieet’), Weightwatchers, atkins, keto, vloeibaar, en ga zo maar door.

Iets met bomen en een bos

Sommige van deze diëten werken, andere slaan ronduit nergens op. De diëten die werken hebben echter 1 ding in het gemeen. Namelijk dat ze geen bewerkte producten bevatt.. Euh onee, dat je geen producten met suiker mag e… onee dat was m ook niet. Alle diëten die werken bevatten geen E-nummers want d.. HE! Nee wacht ik weet het weer. Alle dieten die werken…

Zorgen ervoor dat je in een calorietekort zit. En dat is echt alles wat nodig is mensen. Als je in een calorietekort zit val je af, punt. Het is echt zo simpel. Het spijt me als ik hiermee mensen tegen het zere been schop, maar dit is DE basisregel voor alle diëten; er zijn namelijk geen trucjes om je lichaam voor de gek te houden.

Is het keto dieet dan geen goed dieet jw? Doordat ik geen koolhydraten eet val ik veel sneller af dan normaal omdat ik volledig over ga op vetverbranding. En omdat insuline slecht is, toch? Want door insuline kan ik geen vet kwijtraken.

Het keto dieet is een prima dieet.. Wanneer je in een energietekort zit. In een calorie overschot kan je op het keto dieet prima dik worden. En die eerste kilo’s die zo rap gaan dan? Zo snel ging het niet bij de andere diëten die ik heb geprobeerd! Glycogeen en het daarbij horende vocht kan inderdaad een aantal kilo op de weegschaal zijn. Maar dit is niet te verwarren met vet. Wanneer je weer koolhydraten gaat eten vullen je glycogeenvoorraden zich gewoon weer. (met als gevolg dat je spieren een stuk voller zullen lijken. Vervelend is dat)

Jan willem classic pose

De belangrijkste regel

Dit geldt ook voor atkins, ook voor weight watchers, ook voor cambridge..

ELK dieet dat werkt, werkt doordat het een energietekort creëert, en niets anders. De theorie hier achter is de energiebalans, waar ik in een volgend artikel op in zou gaan; hier zal ik nu niet verder over uitwijden, behalve dat je in het volgend artikel zult leren waarom de hardnekkige mythe dat sommige mensen niet afvallen omdat ze te weinig eten onzin is.

Aan de ene kant is dat iets om moedeloos van te worden.. Ik bedoel, kijk hoe ontzettend veel geld en tijd we besteden aan diëten, en hoe weinig effect het vaak heeft.

Aan de andere kant geeft het ook ontzettend veel vrijheid; het betekent namelijk dat je daadwerkelijk alles kan eten wat je wilt als je af wilt vallen… als je maar in een energietekort zit.

En daar hebben we het antwoord; Eet wat je wilt, zorg dat je in een energietekort zit, en je valt af. Done. Het optimaliseren van sportprestaties en lichaamscompositie (verhouding vetvrije massa ten opzichte van vetmassa) is een stuk ingewikkelder, maar nu weten we in ieder geval wel hoe we af moeten vallen. Thanks JW!

Theorie en praktijk

Maar als het echt zo simpel is, waarom lukt het dan zo weinig? Waarom worden overgewicht en obesitas een steeds groter probleem?

Het antwoord op deze vraag ligt een heel stuk dieper dan dat veel mensen denken. Want als de regel elk pondje komt door het mondje klopt (en dat doet hij) betekent dat dan niet ook direct dat het zijn of haar eigen schuld is als iemand overgewicht heeft? Zeg je hiermee dat mensen die niet kunnen afvallen zelf de oorzaak zijn jw?

Als we puur kijken naar de fysiologie, naar het lichaam, hoe energie wordt opgeslagen en wordt verbruikt, is dit inderdaad wat ik zeg. Maar daar stopt het verhaal niet. Dit is namelijk maar een heel klein deel van de puzzel; er zijn ontzettend veel factoren die meespelen in hoeveel en waarom iemand eet.

Geloof je me niet?

Is het dan Piet zijn eigen schuld dat hij 150 kilo weegt als zijn honger feedback niet werkt en hij nooit het gevoel heeft vol te zitten? Makkelijk praten voor mensen die hier geen last van hebben en bij wie alles gewoon werkt zoals het hoort.

Moet Henk maar gewoon beter zn best doen als het afvallen niet lukt, wanneer hij als zelfstandige bouwvakker op een dieet van boterhammen met worst en frituur leeft omdat hij geen tijd heeft om te koken en gezond te leven omdat hij 15 uur per dag aan het werk is? Ga je zo’n iemand echt vertellen dat ie maar gezonde maaltijdbakjes moet gaan preppen? Waar moet hij de tijd vandaan halen. En wanneer moet hij de tijd hebben om zijn bakjes met rijst en groente netjes met mes en vork te eten?

Is het Rita haar eigen schuld dat ze niet kan afvallen en alleen maar aankomt? Mensen die wél naar buiten kunnen, níét depressief zijn en géén knie artrose hebben zullen met gemak zeggen ‘ze eet teveel’. Maar zo simpel ligt het niet altijd mensen.

En trouwens, zelfs de mensen die het wel lukt af te vallen zijn er nog niet; (1) bewijst dat het vasthouden van verloren gewicht een flinke uitdaging is, en de volgende studie (2) laat zien dat iets meer dan 1 op de 6 mensen een gewichtsverlies van 10% langer dan 5 jaar weet vast te houden. En daarnaast hebben we ook nog het jojo-effect.

Jan Willem side pose

Hoe gaan we dit aanpakken

Er zijn zo ontzettend veel factoren die inhaken op het wel of niet verzadigend effect van voeding, op de motivatie of zin om bezig te zijn met gezonde voeding, op de wilskracht om een dieet of liever levensstijl vol te kunnen houden, dat er niet 1 vast antwoord is op dit probleem.

Er zijn wel factoren waarvan we zeker weten dat deze ontzettend veel invloed hebben op je eetlust, op je wilskracht en op je (eet)gedrag.

2 hiervan heb ik al eerder behandeld, namelijk slaap en stress, zie onderstaande artikelen

In de komende artikelenreeks wil ik verder ingaan op diëten.

Een diepere uitleg van de energiebalans en de fysiologie achter aankomen of afvallen, de omvang van het overgewicht probleem, maar ook wilskracht. Hiermee hoop ik voor jullie duidelijk te krijgen hoe de vork in de steel zi.. Euh.. Hoe de lepel in de lege bak Ben en Jerries zit.

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Referenties

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20479763

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002825

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!