(Foto door Ruben Baars – Beautiful Memory Photography)

Jij als fitchick bent op de hoogte van de nieuwste healthy recepten, de nieuwste billen-oefeningen en je weet alle ins-en outs van je favoriete Instagram-atleet. Daarnaast geef je je complete loon uit aan de nieuwste gym-kleding en gadgets en lees je de XXL Nutrition blog voor interessante sport-feitjes. Toch zou je wel wat sneller resultaat willen hebben en vooral voeding blijft een dingetje…. Herkenbaar? Mooi, dan ben je niet de enige op deze aardbol die een haat-liefde verhouding heeft met voeding. Zouden we niet allemaal willen dat we konden eten wat we willen zonder aan te komen? In deze blog ga ik jullie helpen met de belangrijkste voedingstips die ik tijdens mijn carrière heb geleerd!

Een paar jaar geleden had ik zelf nog niet zo heel veel verstand van voeding, ik hield al helemaal geen macro’s bij en at eigenlijk hetgeen waarvan ik dacht dat het gezond was. Dat ik van al die gezonde dingen teveel at en zo geen resultaat boekte (LEES: een strakke body) vond ik destijds maar balen. Noten waren gezond toch? Dus ik at gerust een ‘zakje’ walnoten van 200gram op.. (en dus 1300kcal!!). Want hoe deden die andere meiden dat toch? Ik volgde namelijk dames op Instagram, en dacht bij mijzelf; dit wil ik ook! Zij aten toch ook gezond, en dat deed ik ook, wat doe ik fout??

bernice sangers

Voeding is de key

Dit moet je absolute nr. 1 prioriteit zijn! Je kan namelijk nog zoveel trainen, maar als je daarbij niet een persoonlijk voedingsplan hebt ga je nooit de resultaten boeken die je graag zou willen. Kopieer dan ook niet zomaar een voedingsplan van die ene bekende atleet want jij bent diegene niet! Jouw startpunt kan heel anders zijn, dan nog maar te zwijgen over activiteitsniveau, doel, lengte, werk, stress, slaap. Andersom is het natuurlijk ook zo; je kunt nog zo’n goed voedingsplan hebben maar als je daarbij niet op de juiste manier traint dan sla je alsnog de plank mis! Gemiste kans dus!

Begin daarom met het berekenen van je energiebehoefte, je caloriedoel en je macro’s. XXL Nutrition heeft hierover een heel duidelijk artikel waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je dit aanpakt. Hiermee maak je de eerste belangrijke stap die nodig is!

Nu je weet hoe je je macro’s berekent wil ik jullie een paar voedingstips geven hoe je dit allemaal invult in je schema en ervoor kan zorgen dat jij je beter aan je voedingsplan kan houden en zo ook sneller je summerbody bereikt:

1. Verzadigingsindex: oftewel veel eten voor weinig kcal!

Je kent het wel, soms heb je gewoon zin in Oreokoekjes en zorg je ervoor dat dit binnen je macro’s past. Alleen veroorzaakt dit 1 probleem, even later heb je weer honger…

Dit heeft ermee te maken dat Oreo koekjes veel kcal bevatten voor weinig ‘volume’. Buiten het feit dat er niks voedzaams voor je lichaam bijzit.

Je maag heeft namelijk sensoren die verzadiging signaleren als reactie op druk. Dus meer voeding vult meer dan minder voeding, klinkt logisch toch? Dus hoe minder calorieën een product per 100 gram bevat, hoe meer het verzadigd. In mijn wedstrijdvoorbereiding eet ik zelf vooral veel kwark en aardbeien met een calorieloze siroop. Dit zorgt voor voldoende eiwit, verzadiging en is ook nog eens heerlijk!

Daarnaast drink ik bij mijn maaltijden vaak Energize Energy Drink. Dit bevat slechts 3 kcal per 100ml en door het koolzuur geeft het je toch dat volle gevoel. Daarnaast smaakt het erg goed (al helemaal in de prep!) en geeft het je energie om de dag door te komen

Belangrijkste boodschap is dus: als je in voorbereiding bent voor een wedstrijd, een shoot of deze zomer een sixpack wilt, dan wil je simpelweg veel eten/drinken voor weinig kcal. Houd dus de voedingswaarde labels in de gaten! Diëten hoeft niet te betekenen dat je jezelf moet gaan uithongeren!

kwark aardbei

2. Be a Nutritionist-queen

Zelf kampte ik tussen de Enercup en de Ironman & Ironmaiden met een vochtprobleem. Ik hield namelijk veel vocht vast rond mijn buik waardoor ik er bloated uitzag. Ook kampte ik vaak met kramp in mijn kuiten, armen en rug. Echt heel vervelend, vooral als je het poseren veel moet oefenen!

Ik moest echt iets doen om mijn mineralenbalans weer op orde te krijgen. Want wist je dat als je serieus aan krachttraining doet je minimaal 20% meer magnesium en zink nodig hebt? Mijn coach adviseerde mij om orgaanvlees (runderhart, kippenlever, kippenhart) toe te voegen aan mijn voeding. In het begin moest ik echt al kokhalzen van de gedachte alleen al. Maar alles voor een gezond lichaam en het verliezen van die bloating, dus ik wilde het in ieder geval proberen! Het viel mij gelukkig 100% mee! Met wat ketjap, peper en zout bak ik het nu gewoon samen met wat courgette, snijbonen en champignons.

Zink is ook een essentieel mineraal dat nodig is voor je immuun functie, eiwitsynthese en wondgenezing, maar dat niet alleen! Bij een tekort aan zink wordt je haarkwaliteit ook minder en je nagels worden broos. Des te meer reden voor alle dames om ervoor te zorgen dat je genoeg zink binnen krijgt!

Als je voldoende rood vlees eet, dan krijg je waarschijnlijk genoeg zink binnen. Krab en oester bevat ook dusdanig veel zink, dat als je hier 1x per week een portie van eet je zeker weten goed zit!

Om te garanderen dat ik voldoende magnesium binnenkrijg neem ik daarnaast nog iedere dag Magnesium Citraat.

Ik eet nu wat goed is voor mijn lichaam en sinds ik hier bewuster mee om ben gegaan is mijn vochtprobleem verdwenen en is mijn dieet veel beter vol te houden.

kip en avocado salade

3. Goede voorbereiding is het halve werk

Wil je niet in de verleiding komen om in die hongerige bui toch iets te gaan eten waar je later spijt van krijgt? Zorg dan dat je je maaltijden voorbereid!

Ik neem altijd overal mijn XXL Meal Bag mee naar toe, zodat ik mijn maaltijden altijd gekoeld bij me heb, en dus ook niet in een hongerige bui dingen ga eten die mij niet verder helpen bij mijn doel.
Zelf werk ik naast mijn eigen bedrijf ook nog als accountmanager waarbij ik veel op de weg zit, dus de XXL Meal Bag is dan de perfecte uitkomst! No excuses!

In het begin zullen mensen je misschien raar aankijken als je je Tupperware tevoorschijn tovert. Vaak zijn dat mensen die zelf 2 plakjes brood met kaas als lunch eten, heel erg lekker natuurlijk maar ik mis hier wel een eiwitbron! En daarbij vul ik mijn macro’s dan liever in met voeding waar mijn lichaam wat mee kan.

Bernice supplement stack

4. Consistentie is de sleutel naar succes

Verder is het natuurlijk belangrijk om te onthouden dat consistentie ‘the key’ is. Het gras lijkt bij de buren altijd groener, of beter gezegd: de insta-chicks op social media zien er altijd ‘in-shape’ uit. Laat je daar vooral niet door ontmoedigen! Je weet immers niet hoe lang ze al bezig zijn om hun shape te bereiken en daarbij zijn ze wellicht gesponsord atleet of model waardoor ze het hele jaar in shape zijn, dit is dan immers hun baan!

Trek je eigen plan en kijk niet teveel naar hoe anderen eruit zien. Inspiratie opdoen is prima maar zorg dat het geen obsessie wordt.

Bereken dus snel je macro’s en maak je eigen plan! Wil jij weten welke producten voor jou geschikt zijn? Check dan eens de Supplementguide van XXL!

Laat een reactie achter: