Je Fysieke Gezondheid Onder De Loep: Je Bent Fitter Dan Je Denkt!

Je Fysieke Gezondheid Onder De Loep: Je Bent Fitter Dan Je Denkt!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ben jij vaak kritisch op jezelf tijdens het sporten? Wij wel. Je wilt eigenlijk altijd meer en beter, maar het is soms goed om stil te staan bij wat je al kunt. Zo ben je waarschijnlijk veel fitter dan je zou denken. Dat is nog eens goed nieuws! Benieuwd waarom je fitter bent dan je denkt? Lees dan snel verder, ontdek 8 signalen die erop wijzen dat het met jouw fitheid toch nog niet zo slecht gesteld is, en sta versteld over de fysieke gezondheid van je eigen lichaam.

 

Wanneer ben je fit?

Iedereen heeft het over fit zijn, maar wat houdt fit zijn nou precies in? Wij gaan je precies vertellen wanneer je wel en wanneer je niet fit bent. Dan weet je gelijk waar deze signalen op gebaseerd zijn en kun je misschien zelf nog verschillende signalen ontdekken.

Fysieke gezondheid gedefinieerd

Je bent fit wanneer je fysiek gezond bent, maar wat is fysieke gezondheid eigenlijk? De eerste definitie hiervoor stamt uit 1985 en luidt als volgt:

 

Fysieke gezondheid is de mogelijkheid om onze dagelijkse taken met kracht en alertheid uit te voeren zonder onnodige vermoeidheid en met voldoende energie om te genieten van onze vrije tijd of te kunnen reageren in noodsituaties.

 

Een toevoeging die hier later nog bij kwam, is de mogelijkheid van ons lichaam om weerstand te kunnen bieden aan ziekte.

De grote vraag is nu: hoe meet je jouw fysieke gezondheid? Van het begin af aan is er een onderscheid gemaakt binnen de fysieke gezondheid zoals deze in 1985 werd gedefinieerd. Er zijn eigenschappen die betrekking hebben op de daadwerkelijke gezondheid van het lichaam en eigenschappen die betrekking hebben op de mogelijkheden van het lichaam. Bij die laatste eigenschappen gaat het eigenlijk meer om bepaalde vaardigheden en talenten.

Voor nu richten we ons alleen op de gezondheidskenmerken, aangezien deze in algemene zin voor iedereen gelden. Niet iedereen kan immers 20 kilometer hardlopen of 200 kilo tillen.

Wat is belangrijk voor je fysieke gezondheid?

fysiek gezond

Voor de fysieke gezondheid wordt gekeken naar vijf gezondheidselementen:

  • Lichaamssamenstelling;
  • Hart- en bloedvaten;
  • Flexibiliteit;
  • Uithoudingsvermogen;
  • Spierkracht.

Wanneer je wilt kijken hoe fit je bent, kun je beginnen met het kijken naar deze vijf elementen. Het is mooi als je op alle elementen goed scoort, maar het kan ook dat eentje wat achter blijft op de rest. Wanneer je weet welke dit is, kun je de focus meer op dit element leggen.

Lichaamssamenstelling

Bij dit element wordt er gekeken naar de samenstelling van je lichaam (wat een verrassing!). Hierbij moet je denken aan je vetpercentage, de vetvrije massa, spiermassa, je BMI (Body Mass Index), jouw metabolische leeftijd, het gewicht van eiwitten in het lichaam en je botmassa.

Het gaat dus om een compleet plaatje van je lichaam. Er zijn verschillende tabellen beschikbaar waaruit je kunt opmaken of jouw scores passen bij een fysiek gezond lichaam.

Hart- en bloedvaten

De fitheid van het lichaam wordt bij dit element bepaald door te kijken naar onder andere de bloedsomloop. Daarmee samenhangend is het bij dit punt goed om te weten in hoeverre je lichaam in staat is om zuurstof te vervoeren. Het vervoeren van voldoende zuurstof is belangrijk bij het leveren van fysieke inspanningen.

Flexibiliteit

Hierbij wordt niet gekeken of je je been in je nek kunt leggen en hoe gemakkelijk je in een spagaat kunt zitten. Het gaat voornamelijk om de flexibiliteit van je gewrichten. Kun je je gewrichten allemaal naar behoren bewegen?

Uithoudingsvermogen

De trap oplopen zonder helemaal buiten adem te zijn of een sprintje trekken naar de trein zonder hijgend de coupé in te lopen: het zijn situaties waarin je uithoudingsvermogen wordt getest. Specifieker draait het bij uithoudingsvermogen om jouw spieren en hoe zij in staat zijn te presteren zonder vermoeid te raken.

Spierkracht

Hoewel het hier natuurlijk draait om hoe sterk jouw spieren zijn, ben je niet pas fysiek fit als je een bepaald aantal kilo’s kunt tillen. Bij de spierkracht voor de fysieke gezondheid gaat het erom dat je in staat ben de dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder dat je spieren het begeven.

Denk hierbij aan het tillen van zware boodschappentassen of aan het omhoog dragen van een wasmand vol was. Wanneer je dagelijkse bezigheden niet meer kunt uitvoeren omdat je niet genoeg spierkracht hebt, dan komt je fysieke gezondheid pas in het geding.

 

8 signalen dat je fitter bent dan je denkt

Wat fijn om te weten dat je fitter bent dan je denkt! Heerlijk om even die bevestiging te krijgen dat het nog zo slecht niet gaat met je conditie en die krachttrainingen. Waardeer je lichaam tijdens het lezen van onderstaande punten even voor de dagelijkse inspanningen die het allemaal voor je verricht. Let dus goed op de signalen die je lichaam geeft, waarmee het je vertelt dat het goed gaat met jouw fitheid.

1. Je hebt zin om gezond te eten

gezond eten

Heb je meer zin in gezonde salades en Griekse yoghurt dan in een Big Mac of een vette pizza? Dan ben je waarschijnlijk fitter dan je denkt! Wanneer je gezond en fit bent krijg je vanzelf meer trek in gezonde dingen dan in ongezonde dingen. Verschuift je interesse dus van ongezond naar gezond voedsel en wordt dit steeds meer een automatisme? Dan ben je goed op weg!

2. Traplopen? Geen enkel probleem!

Traplopen is iets waar je als mens nooit helemaal aan went, maar wanneer je prima een paar verdiepingen omhoog kunt lopen met de trap dan is het met jouw fitheid goed gesteld. Dan tellen we natuurlijk wel alleen de keren dat je zonder naar adem te happen boven aan de trap bent gekomen. Hoe fitter je bent, des te gemakkelijk gaat het traplopen je af. Een goede test voor je uithoudingsvermogen!

3. Shoppen doe je gerust de hele dag

shoppen

Houd je van shoppen? Wanneer je heerlijk aan het shoppen bent en dit lang vol kunt houden zonder rustpauze nodig te hebben, dan ben je fitter dan je denkt. Onthoud dat je tijdens het shoppen veel loopt, mensen ontwijkt en ook nog eens tassen vol met kleding en schoenen draagt. Als je dit een aantal uur achter elkaar kunt doen zonder buiten adem te raken, ben je goed bezig.

Tijdens het shoppen spreek je dus zowel je uithoudingsvermogen als je spierkracht aan. Als je het zo bekijkt is het zo’n slechte bezigheid nog niet!

4. Je tilt gemakkelijk die volle boodschappentas

Boodschappentassen zijn vaak niet de lichtste tassen om te tillen. Bijzonder is dat sommige mensen in de sportschool denken dat ze een bepaald gewicht echt niet een tijdje kunnen dragen, terwijl ze wel met een volle boodschappentas van vijf kilo van en naar de supermarkt lopen. Waarom zou je het één wel kunnen en het ander niet? Til jij die boodschappen gemakkelijk, dan ben je sterker dan je misschien denkt.

5. En wat dacht je van de handtas?

De meeste vrouwen zullen niet zonder hun handtas kunnen (en tegenwoordig blijft de man niet achter). Vaak sta je er niet eens bij stil dat je de hele tijd een gewicht meedraagt wanneer je je handtas bij je hebt. Het is bijna een vanzelfsprekendheid. Toch ben je fitter dan je denkt als je zonder dit eigenlijk te merken een handtas een hele dag mee tilt. Een gemiddelde handtas weegt namelijk 2,4 kilo. Tel het tillen van de handtas op bij het lopen tijdens het shoppen en je zult ineens heel anders tegen het shoppen aankijken. Eigenlijk is het gewoon topsport!

6. Je bent scherp op je werk

werk focus

Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen fysiek fit zijn en mentaal fit zijn. Wanneer je genoeg beweegt op een dag heeft dit voordelen voor je mentale gezondheid. Zo zul je vaker vrolijk zijn en kun je je onder andere beter concentreren. Wanneer je dus scherp bent op je werk, de dag doorkomt zonder het bekende ‘inkakmoment’ en je niet afgeleid kan worden omdat je je zo goed kunt concentreren, dan ben je lichamelijk fit. Ook goed om eens te zien dat je niet alleen maar sport voor je lichaam, maar ook voor je geest!

7. Vergeet de seks niet 😉

Seks hebben is een lichamelijk inspanning waarvan we de impact op het lichaam wel eens over het hoofd zien. Het is waarschijnlijk wel één van de weinige fysieke inspanningen waar weinig mensen tegenop zien of problemen mee hebben. Wanneer je kunt rollebollen zonder na vijf minuten volledig buiten adem te zijn en fysiek in staat bent bijzondere poses aan te nemen, dan is het met je fysieke gezondheid prima gesteld. Extra hulp nodig? Wat dacht je van onze F*ck stack?

8. Je herstelt snel na een fysieke inspanning.

Als je snel herstelt na een fysieke inspanning, dan ben je fit. Duurt het lang om op adem te komen en heb je de hele dag last van dat ene sprintje van vanmorgen? Of heb je na het beklimmen van één trap de volgende dag al spierpijn? Wellicht is het dan een idee iets meer aandacht te vestigen op je fysieke gezondheid en wat vaker te bewegen en te sporten.

Wanneer je overigens altijd snel herstelt na een inspanning, dan kun je waarschijnlijk meer aan dan je tot dan toe hebt gedaan. Probeer dan de lat eens wat hoger te leggen en blijf jezelf uitdagen.

 

Weet jij nog meer alledaagse bezigheden die laten zien dat je fitter bent dan je denkt?

Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!