Fardo Popal Vertelt: Alles Over Zijn Doelen, Motivatie En Passie Voor Fitness

Fardo Popal Vertelt: Alles Over Zijn Doelen, Motivatie En Passie Voor Fitness

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De afgelopen jaren heeft fitness in Nederland een ware vlucht genomen en is het uitgegroeid tot een van de populairste sporten van ons land. Hoewel de sport door veel mensen wordt omarmd, zijn er ook een hoop mensen die felle vooroordelen hebben. Iedereen die ook maar een beetje fanatiek traint wordt door hen uitgemaakt voor ‘anabool’, oftewel een persoon die anabole steroïden of andere doping gebruikt. Iemand die van de sport houdt, maar ook bekend is met de keerzijde, is Fardo Popal.

Fardo is atleet binnen de men’s athletic physique klasse van het bodybuilden. Hoewel dit een klasse binnen het bodybuilden is, draait het niet zozeer om de grootte van je spiermassa. De focus ligt veel meer op de esthetiek van het lichaam. Met andere woorden: het draait dus om de schoonheid van het lichaam.

Dat Fardo een goede fysiek heeft moge duidelijk zijn. Echter is hem dit niet aan komen waaien en komt het ook niet door het gebruik van anabole steroïden of andere vormen van doping. Fardo Popal heeft jarenlang keihard getraind en verschillende offers moeten brengen om dit voor elkaar te boksen.

In dit artikel komt het verhaal van Fardo aan bod. We hebben hem gevraagd waarom hij is begonnen met fitness, hoe hij de motivatie vindt om dag in dag uit te doen wat hij doet en hoe hij omgaat met het vooroordeel van steroïdengebruik. Dit vatten we vervolgens samen in drie speerpunten die een rode draad vormen in het leven van Fardo Popal en die jou kunnen helpen om alles wat je in je leven wil bereiken ook daadwerkelijk te bereiken, zowel op sportgebied als daarbuiten.

 

De wens van een 20-jarige jongen

Trainingsattributen

Zeven jaar geleden, op twintig jarige leeftijd, besloot Fardo Popal om het roer drastisch om te gooien. Hij was niet tevreden met zijn lichaam en ook zijn levensstijl stond hem niet meer aan. Om hier wat aan te doen is Fardo begonnen met fitness. Een sport die toentertijd vooral populair was in Los Angeles en Miami, maar nauwelijks voet aan de grond had gezet in Nederland. Toch wist het Fardo te boeien en raakte hij geïnspireerd door de verhalen die hij hoorde. Dit, in combinatie met zijn wens van een gezonder lichaam, zorgde ervoor dat het hek van de dam was en dat Fardo fanatiek is gaan trainen.

De maximale toewijding van Fardo

Om zijn doel te halen heeft Fardo hard gewerkt. Hij was dagelijks in de sportschool te vinden, studeerde daarnaast hard om zijn bachelorstudie fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen in vier jaar te halen én had hij verschillende bijbaantjes. Daarbij heeft hij ook zijn eetpatroon radicaal om moeten gooien. Dit heeft hij gedaan door een nieuwe balans tussen zijn koolhydraten, vetten en eiwitten te zoeken.

Fardo heeft deze balans uiteindelijk gevonden door geruime tijd te ‘spelen’ met zijn macro’s. Hierbij testte hij steeds andere verhoudingen, totdat hij de perfecte balans gevonden had. Vervolgens heeft hij hier een voedingsschema omheen gebouwd en dit perfect aangevuld met verschillende supplementen. Dit kan hij voor langere tijd volhouden.

De teugels laten vieren

Ontspannen-tijdens-cheatday

Gelukkig wil het strenge voedingsschema van Fardo niet zeggen dat hij nooit iets milder is voor zichzelf. Afhankelijk van zijn agenda cheat hij één keer per week of om de twee weken. In de eerste plaats doet hij dit om zich even helemaal te kunnen ontspannen en niet met fitness of zijn fysiek bezig te houden. Het geeft zowel zijn lichaam als geest rust, waardoor deze weer met elkaar in balans komen. Iets wat voor Fardo erg belangrijk is.

Een tweede reden om af en toe te cheaten is om het metabolisme een flinke boost te geven.

Investeren in kennis

Naast het beginnen met trainen en het wijzigen van zijn voedingsschema, is Fardo ook de boeken in gedoken. Alles wat hij weet over voeding, training en supplementen heeft hij zichzelf namelijk geleerd. Nooit heeft hij een coach in de arm genomen.

Als gevolg daarvan heeft hij alles zelf moeten ontdekken. Dit is aan de ene kant erg leerzaam, maar aan de andere kant ook tijdrovend en lastig. Veel literatuur maakt namelijk algemene statements die lang niet altijd op iedereen van toepassing zijn. Wat voor de honderd proefpersonen uit het onderzoek werkt, kan voor jou hele andere gevolgen hebben.

Fardo raadt anderen daarom aan om wél met een coach aan de slag te gaan. Deze kan je tenslotte op weg helpen met de kennis en ervaring die hij of zij in huis heeft.

Hij zegt er echter wel meteen bij dat een samenwerking met een coach niet betekent dat je zelf niet meer na hoeft te denken. Als je je er goed bij voelt kun je natuurlijk wel klakkeloos aannemen wat de coach tegen je zegt, maar je zult merken dat het halen van je doel een stuk moeilijker wordt als je niet weet waarom je iets moet doen en waarom je iets anders moet laten.

Om dit te voorkomen en de motivatie om je doelen te halen te behouden is het belangrijk dat je zelf ook blijft leren. Stel je trainer vragen en verdiep je in de materie door met mensen in gesprek te gaan en veel over het onderwerp te lezen. Niet alleen je toewijding en je motivatie zullen hierdoor groeien, maar je zult merken dat het ook makkelijker wordt om je trainings- en voedingsschema vol te houden. Je weet nu namelijk precies waarom je iets doet en wat de gevolgen zijn als je het niet doet.

Wil je weten wat naast kennis nog meer helpt voor Fardo? Lees dan snel verder onder het kopje ‘Het grotere geheel: het maatschappelijke doel van Fardo Popal’.

 

Doelen stellen en doelen halen

Fardo-Popal-4

We hebben nu al een aantal keer laten vallen dat het belangrijk is om doelen te stellen. In het leven van Fardo Popal is dit dan ook een onderwerp dat keer op keer terugkomt. Hij heeft zowel persoonlijke als maatschappelijke doelen.

Een reis door de tijd: de persoonlijke doelen van Fardo Popal

Zeven jaar geleden begon het voor Fardo, zoals we je al verteld hebben, met de doelstelling om een betere levensstijl aan te nemen. Inmiddels kunnen we concluderen dat deze doelstelling ruimschoots gehaald is. Het halen van dit doel was echter niet het eindstation. Het heeft Fardo de mogelijkheid gegeven om nog grotere doelen te stellen en alles uit de kast te halen om deze doelen te halen.

Het tweede doel dat Fardo voor zichzelf gesteld had, was het winnen van een wedstrijd in zijn klasse. Hier is hij, ondanks dat mensen hem meerdere malen hadden gezegd dat hij het podium eens moet pakken, altijd erg terughoudend in geweest. Voordat hij zich daadwerkelijk in zou schrijven, moest hij van zichzelf eerst een nóg betere fysiek krijgen.

Eind 2016 was het dan toch zover: Fardo heeft meegedaan met zijn eerste wedstrijd in de men’s athletic physique klasse van het bodybuilden en deze direct gewonnen. Een prestatie die hem een enorme motivatieboost heeft gegeven en hem in staat stelde om nog hogere doelen te stellen.

Deze doelen zijn geheel in lijn met het winnen van zijn eerste wedstrijd. De volgende uitdaging zal in april 2017 plaatsvinden, wanneer Fardo een poging doet om Nederlands kampioen te worden. Als dit gelukt is streeft hij ernaar om Europees kampioen te worden en uiteindelijk de wereldtitel te pakken door mr. Olympia in zijn klasse te worden.

Het grotere geheel: het maatschappelijke doel van Fardo Popal

Personal-training

Naast persoonlijke doelen heeft Fardo een aantal jaar geleden ook een maatschappelijk doel opgepakt. Hij wil namelijk niet alleen het maximale uit zichzelf halen, maar hij wil ook dat anderen dit kunnen doen.

Om mensen hierbij te helpen is hij ongeveer 2,5 jaar geleden begonnen als personal trainer en heeft hij zijn eigen bedrijf in online personal training opgestart. Hij begeleidt anderen nu door online training- en voedingsschema’s voor ze op te stellen. Hierdoor zijn mensen in staat om hun eigen, persoonlijke doelen te halen. Fardo weet op deze manier dus mensen te inspireren, te motiveren en iets te leren.

Naast inspireren en motiveren vindt Fardo het ook heel belangrijk om mensen een doel te geven en ze te helpen om deze te bereiken. Door het contact dat hij heeft met andere sporters merkt hij namelijk dat veel mensen die na verloop van tijd hun motivatie verliezen één ding gemeen hebben, namelijk het gebrek aan een doel.

Hierdoor wordt het voor mensen erg makkelijk om smoesjes en uitvluchten te bedenken. Zonde, want je hebt ten slotte niets te verliezen. Voor Fardo is dit een bevestiging van wat hij al wist: dat een doel je in staat stelt om prioriteiten te stellen waardoor je alles in het werk kunt stellen om naar je doel toe te werken. Vanzelfsprekend moet dit natuurlijk wel een doel zijn waarvan je gelooft dat je het kunt halen. Fardo helpt je bij het stellen van deze doelen en begeleidt je in het proces om deze ook daadwerkelijk te halen.

 

Haters gonna hate: de keerzijde van succes

Fardo Popal

Succes kent altijd twee kanten. Aan de ene kant heb je de bewonderaars of fans en aan de andere kant heb je de haters. Hoewel deze laatst groep over het algemeen kleiner is dan de groep met fans, kunnen ze toch een diepe indruk achterlaten.

Fardo kreeg bijvoorbeeld te maken met vooroordelen die betrekking hadden op het gebruik van anabolen en doping. Echter is het gebruik van deze middelen voor Fardo helemaal niet aan de orde, nooit geweest ook. Zijn doelen hebben namelijk niets te maken met het kweken van zo breed mogelijke spieren.

Ondanks dat had hij een aantal jaar geleden veel last van de blikken die hem werden toegeworpen, de opmerkingen die naar zijn hoofd werden geslingerd en de reacties die werden geplaatst onder zijn foto’s op social media. Meerdere keren is hij hier tegenin gegaan en heeft hij geprobeerd uit te leggen wat het ware verhaal is: dat hij hard traint en met ijzeren discipline zijn doelen bereikt heeft. Echter leek dit niet veel effect te hebben.

Daarom heeft Fardo er nu voor gekozen om alle negatieve opmerkingen, blikken en reacties naast zich neer te leggen. Dit doet hij op twee manieren. Of hij laat het zijn ene oor in en zijn andere oor weer uitgaan óf hij probeert de hatelijke opmerking om te zetten tot iets positiefs.

Dit laatste doet hij door zichzelf voor te houden dat de haters alleen maar bezig zijn om eventuele jaloerse gevoelens die ze hebben voor henzelf goed te praten. Met de vervelende opmerkingen proberen ze een acceptabele verklaring te zoeken voor de uiterlijke verschillen tussen zichzelf en Fardo.

 

In plaats van dat ik me focus op de haters, richt ik me liever op positieve dingen. Een van die dingen is de steun die ik krijg vanuit XXL Nutrition. Zij hebben altijd in mij geloofd en daar ben ik ontzettend blij mee.

– Fardo Popal

 

Samenvattend: De speerpunten van Fardo Popal

Focus

In dit artikel hebben we je vertelt hoe Fardo Popal ooit begonnen is met fitness en hoe hij zich hierin heeft ontwikkeld. Terugkijkend op het gesprek dat we met hem gehad hebben, kunnen we zijn visie eigenlijk samenvatten in drie belangrijke speerpunten:

Speerpunt 1: Doelstellingen

Alles draait volgens Fardo om het hebben van doelstellingen. Volgens hem is dit de sleutel voor het behouden van je motivatie en het kunnen stellen van prioriteiten. Zonder doelstellingen is het lastig om bij de les te blijven en niet vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien.

Speerpunt 2: Toewijding

Als je een doel hebt gesteld, ben je in staat om je hier volledig voor in te zetten. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet zomaar alles aanneemt, maar ook zelf onderzoek doet en kennis vergaart. Deze toewijding zorgt er namelijk voor dat je nog beter in staat bent om je doelen te halen.

Speerpunt 3: Afsluiting

Het laatste speerpunt heeft alles te maken met jezelf afsluiten van negativiteit. Om ergens op topniveau mee te kunnen draaien moet je mentaal ontzettend sterk zijn en je niet af laten leiden door negativiteit. Probeer negativiteit dus te negeren of zet het net als Fardo om in iets positiefs en zie het als een compliment.

 

Fardo Popal is een jongen waar we rekening mee moeten houden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst zal hij een geduchte tegenstander zijn. Naast tegenstander is Fardo echter ook een medestander. Met hem zullen veel mensen in staat zijn om hun doelen te halen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hierdoor kunnen ze een gelukkiger en gezonder leven tegemoet gaan.

Fardo wordt dus gedreven door de doelen die hij voor zichzelf gesteld heeft. Wat drijft jou om te blijven sporten?

Leg het ons uit door een reactie te plaatsen onder dit bericht!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.

We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2021 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!