De evolutie van ‘ The Rock ’

De evolutie van ‘ The Rock ’

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dwayne ‘ The Rock ’ Johnson is al twee jaar op rij betrokken bij het Mr. Olympia Weekend. Daarom zetten we hem in het zonnetje door zijn legendarische en altijd-evoluerende fysiek te bekijken.

Evolutie van The Rock

Na Arnold Schwarzenegger is er geen enkele acteur geweest die het actiegenre zo gedomineerd heeft of constant zoveel spiermassa van film naar film bracht als Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Maar voordat Johnson de massa had om D-1 football te spelen bij de universiteit van Miami, de kracht en het uithoudingsvermogen had om de ring van het WWE worstelen te domineren, of het acteertalent bezat om de hoofdrol te spelen in grote films, was hij een fanatieke bodybuilder die zijn jeugd doorbracht met het laden van schijven, het tillen van gewichten en zijn lichaam voorbij zijn grenzen dwingen.

Op een paar uitzonderingen na heeft hij in zijn filmcarrière geen dramatische kracht- of crashdiëten gedaan die sommige acteurs moeten volgen, maar zijn levenslange ervaring heeft de 44-jarige de kennis en het vermogen gegeven om met precies die look te komen waar zijn rol om vraagt. We blikken daarom terug op een paar van zijn mooiste rollen en de fysiek waarmee hij daar kwam.

The Rock WWE

The Scorpion King (2002)

In zijn eerste grote rol kwam Dwayne Johnson zo vanuit de ring de set op met dezelfde kenmerkende conditionering waarom hij bekend stond in de WWE: ongelooflijk atletisch en gevuld met goed in verhouding zijnde spieren. In een interview met M&F geeft Johnson toe dat zijn fysiek toen de meer verfijnde uitstraling van zijn recentere films miste.

“Toen ik bezig was met ‘The Scorpion King’ was mijn lichaamstype anders, mijn conditionering was anders en de spiervolwassenheid was anders. Dat was het verschil met toen ik 29 was en nu.”

Gelukkig voor Johnson keken de fans niet zo kritisch naar zijn fysiek als hij zelf deed. ‘The Scorpion King’ bracht in het openingsweekend 36 miljoen dollar op en wereldwijd 165 miljoen dollar. Dat gaf aan dat er een nieuwe superster geboren was.

The Rock films

The Rundown (2003)

Meteen na het succes van ‘The Scorpion King’ kreeg Johnson de rol van Beck in ‘The Rundown’, een actiekomedie met naast hem in de hoofdrol Seann William Scott (Stifler uit ‘American Pie’). Hoewel zijn kleding niet geweldig was, was het vanaf de eerste actiescène in de film (een gevecht in een nachtclub) duidelijk dat Johnsons lichamelijke vermogen de echte ster zou zijn in de film. Hij was duidelijk strakker en droger vergeleken met ‘The Scorpion King’ om zich voor te bereiden op de WWE-achtige afstraffing waar zijn rol om vroeg. Om dat voor elkaar te krijgen, deed Johnson iedere week vier tot vijf trainingen van 30 tot 45 minuten, allemaal om 5 uur ’s morgens, allemaal circuittrainingen met veel herhalingen, supersets en plyometrische oefeningen. ‘The Rundown’ liet een paar van de beste vechtscènes zien waar Johnson toe in staat was, een beloning voor zijn lichamelijke dominantie.

Faster (2010)

In 2010 zette Johnson een solide, maar ondergewaardeerde, prestatie neer als wraak zoekende ex-crimineel in ‘Faster’. In tegenstelling tot een paar van zijn vorige rollen in familiefilms en komedies uit die tijd, is Johnsons karakter (Driver) niet iemand die je op zondag meeneemt voor een etentje thuis. De nadruk ligt niet zo op Johnsons fysiek als in andere films, maar zijn pure massa en breedgeschouderde barbaarse uitstraling geven zeker een andere dimensie aan de intensiteit van zijn karakter terwijl hij op jacht is naar de bende die zijn broer vermoord heeft. Driver krijgt wat cardio na zijn opsluiting in de openingsscènes, als hij een onbekende afstand door de woestijn van Californië jogt om zijn auto terug te krijgen uit de opslag. Ze hebben daar blijkbaar loopbanden in de extra beveiligde afdeling.

Fast Five (2011)

Johnsons overstap naar agent Luke Hobbs van de Diplomatic Security Service (DSS) heeft de manier waarop actiesterren kijken naar de voordelen van babyolie voor de camera voor altijd veranderd. In een geniaal moment besloten de makers van de Fast-franchise (waaronder Vin Diesel, een van de producers van de serie) dat het tijd was om wat spieren in de groep te gooien, tegenover de droog gespierde outlaw held Dominic Toretto. Maar als agent Hobbs bracht Johnson een heel nieuw soort (en opvallend bredere) misdaadbestrijder tot leven. Na jaren van drogere rollen in films zoals ‘Tooth Fairy’ (2010) en ‘Doom’ (2005) won Johnson 15 kilo voor ‘Fast Five’, waardoor de zeker niet kleine Diesel op een dwergje leek. Uitgerust met een inloopkast vol stretch-fit Under Armour shirts en grootverpakkingen babyolie, was Johnsons droge, gespierde lichaam even indrukwekkend als de stunts waarom de serie bekend staat.

The Rock fast five

Pain & Gain (2013)

‘Pain & Gain’ uit 2013 was een droomkans voor Johnson, die een van het ijzer houdende sportschoolfanaat uit het begin van de jaren 90 mocht spelen naast Mark Wahlberg. In een interview met M&F in 2013 gaf de worstelaar-die-actieheld-werd zijn mening over de kans om zijn favoriete hobby, bodybuilding, te verweven met zijn werk voor de camera.

“Het enige dat altijd gebleven is … is bodybuilding. Ik vind het gevoel van alleen maar in de sportschool zijn en mijn lichaam te veranderen met ouderwets hard werken en goede voeding al te gek.”

Maar het productieschema hield in dat Johnson en zijn collega’s hun massa en vorm drie martelende maanden van filmen lang vast moesten houden. Om dit lichaam dat bijna in wedstrijdvorm was al die tijd zo te houden, riep Johnson de hulp in van IFBB-prof en wedstrijdvoorbereidingsconsultant George Farah. Zijn ontbijt bestond meestal uit 300 gram kabeljauw, twee eieren en twee koppen havermout.

Hercules (2014)

Met alle opkomende actiesterren in Hollywood had het zomaar kunnen gebeuren dat producers Johnson over het hoofd zouden zien voor de iconische rol van Hercules. Maar aan de andere kant, als het gaat om een rol die eerder gespeeld is door mensen als Steve Reeves, Lou Ferrigno en Arnold Schwarzenegger, kun je niet hebben dat een karakter lichamelijk devalueert. Je moet groter gaan. Je moet gaan werken met Dwayne Johnson. De film liep buiten de set vertraging op, omdat Johnson moest herstellen van enkele operaties: een om van een driedubbele hernia te herstellen en een om twee beenspieren te repareren die waren weggetrokken van zijn bekken tijdens Wrestlemania 29, tijdens zijn wedstrijd tegen John Cena. Maar dat had geen effect op zijn look op het scherm. Johnson volgde een bodybuildingsplit ontworpen door Dave Rienzi van Rienzi Strength and Conditioning in Sunrise, FL. Rienzi bood geen exotische oefeningen en had geen trendy materiaal. In plaats daarvan vertrouwde hij op een simpel en bewezen principe voor massa en droog worden: buitenaardse hoeveelheden.

Johnsons rugtraining bijvoorbeeld, die begon met vier sets optrekken tot spierfalen, eindigde met een totaal van 28 sets. Het mag duidelijk zijn dat dit meer dan twee keer zoveel sets zijn dan aangeraden wordt voor grotere spiergroepen (12 tot 16), maar Rienzi benadrukt dat het ging om een tijdelijke benadering om naar een specifiek resultaat te werken.

“Je kan dat volume niet te lang volhouden. Anders raak je overtraind,” zegt Rienzi.

Tegen de tijd dat de camera’s gingen draaien, zat Johnson op een zeer droge 118 kilo. Zonder nog verder op alle cijfers in te gaan, willen we toch even vermelden dat hij toen bijna 5000 calorieën per dag naar binnen werkte en meer dan 500 gram proteïne – hoeveelheden waarvan de meesten van ons meteen over hun nek gaan. Johnson, toen 40 jaar, had niet gelukkiger kunnen zijn met het proces en het product.

“Zeker, Arnold had er wat tijd in gestoken toen hij de rol van Conan speelde en hij had de lat zeer hoog gelegd.”

The Rock Hercules

Furious 7 (2015)

Door terug te keren in zijn rol van Hobbs in ‘Furious 7’ vond Johnson zelfs nog meer manieren om de aandacht te leggen op zijn duidelijke fysieke dominantie. Net zo massief als in ‘Fast Five’ (2011) en ‘Fast & Furious’ (2013) kostte het hem ongeveer vijf minuten voordat hij Jason Statham door glazen tafels gooide, door ramen dook en een Chevy Suburban crashte na zes verdiepingen naar beneden op straat gevallen te zijn. Om zich voor te bereiden, volgde Johnson een training die vergelijkbaar was met die van Hercules, alleen kwam hij deze keer niet net uit de operatiekamer. Johnson stond weer om 4 uur ’s ochtends op voor 30 tot 60 minuten cardio. Hij liet dat volgen door een Hercules-achtig ontbijt en daarna ging hij naar het krachthonk voor wat hij noemde “een beetje gooien en smijten”. Aan het eind had Hobbs zijn deel van mooie momenten gekregen, zoals uit het gips komen door simpelweg zijn spieren te spannen.

Ballers (2015-nu)

Wat is het verschil tussen de protagonisten in ‘Jerry Maguire’ en ‘Ballers’ van HBO? De ene kan pakken uit het winkelrek kopen en de andere moet naar de kleermaker om een pak op maat te laten maken om genoeg ruimte te krijgen voor zijn gigantische borst en zijn duidelijke mannelijke lijnen. Dwayne Johnsons uitvoering van voormalig NFL-ster Spencer Strasmore heeft de fitnesslat hoger gelegd voor sportagenten, business managers en accountants op het zilveren scherm. Strasmore is net gestopt met zijn werk van mensen verpletteren op het veld en ziet er daarom ook nog helemaal zo uit. In het echte leven speelde Johnson football voor de universiteit van Miami en speelde hij kort in de Canadian Football League in 1995, maar hij heeft de fysiek van iemand die de mannen van de ballen kan scheiden op elke dag in het weekend als hij dat echt zou willen.

The Rock Ballers

Baywatch (2017)

Het lijkt misschien alsof de producers voor de makkelijke weg kozen toen ze Dwayne Johnson vroegen voor de rol van Mitch Buchanan in de heruitgave van de oude tv-serie ‘Baywatch’.

Net als bij het origineel leken de producers erop gebrand om een zo groot mogelijke line-up te krijgen van mannen en vrouwen die er beter uit zouden zien naarmate ze minder zouden dragen. Om niet vergeleken te worden met niemand minder dan ‘The Hoff’ is Johnson de oudere (en fittere) ervaren rot in een strandwachtteam met ook Zac Efron in de hoofdrol. Johnson en Efron haalden de krantenkoppen tijdens het filmen door één tegen één de strijd aan te gaan in een serie wedstrijden op het strand om de fysieke suprematie – obstacle runs, banden kantelen, optrekwedstrijden, farmerwalks met koelkasten … en zo gaat de lijst maar door. Johnson won natuurlijk de meeste van deze wedstrijden en daarvan kun je fotografisch bewijs vinden op zijn Instagram-account. In één van die wedstrijden gingen Johnson en Efron optrekken. Om de beurt maakten ze een herhaling totdat een man zich niet langer vast kon houden aan de stang. Volgens Johnson presteerde Efron bewonderenswaardig met 99 keer optrekken. Johnson, die het niet nodig vond om hem te kleineren, stopte de show na 100 herhalingen.

The Rock baywatch

Dit artikel is geschreven door Muscle & Fitness

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!