33 Voedingsmiddelen Waarvan Je Nooit Had Verwacht Dat Ze Veel Eiwit Bevatten

33 Voedingsmiddelen Waarvan Je Nooit Had Verwacht Dat Ze Veel Eiwit Bevatten

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Elke dag weer werk je je kip, eitje en shakes naar binnen om aan je dagelijkse dosis eiwitten te komen. Voor de afwisseling eet je af en toe een lekker biefstukje. Maar wist je dat er veel meer voeding is waar stiekem best wel wat eiwit in zit? Wij stelden voor jou een lijstje samen van eiwitrijke voeding; voedingsmiddelen waarvan je niet zou verwachten dat ze veel eiwit bevatten!

Eiwitrijke voeding

Kip, rundvlees, eieren, kwark: deze voedingsmiddelen bevatten veel eiwit, dat weet iedereen inmiddels wel. Ook van tonijn weten we allemaal wel dat hier flink wat eiwit in zit. Maar er zijn nog zoveel andere voedingsmiddelen die óók veel eiwit bevatten, maar waarvan je dit misschien nog niet wist en ook niet zou verwachten! Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende groenten en peulvruchten zijn met een flinke dosis eiwit? Of dat de oer-Hollandse haring ook behoorlijk wat eiwit bevat? Lees snel verder en ontdek welke eiwitrijke voedingsmiddelen er nog meer zijn!

Groenten

Groenten

Broccoli

Broccoli; wie kent het niet? Broccoli is een groente die al vrij populair is onder bodybuilders. Broccoli bevat veel vitaminen en mineralen en is koolhydraatarm. Een gezonde keuze dus, maar wist je dat broccoli naast al deze voordelen, nóg een voordeel heeft? Per 100 gram bevat broccoli namelijk 3,5 gram eiwit! Vooruit, dat is niet zoveel als in kip, maar voor een groente is het zeker niet slecht!

Taugé

Taugé is de groente van de ontkiemde Katjang Idjo (groene boon). Taugé wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, in bijvoorbeeld nasi, loempia’s of andere wokgerechten. Het heeft een lekker knapperige bite. Daarnaast is taugé rijk aan vitamine B, vitamine C, ijzer én eiwit! Per 100 gram bevat taugé 7,5 gram eiwit. Best prima voor een groente, toch?!

Champignons

De champignon is hartstikke lekker en je kunt hem ook op vele manieren verwerken in je gerechten; een simpele toast met champignons, door een wokgerecht, door de pasta, op je pizza, door je salade… champignons passen eigenlijk overal wel bij! Champignons bevatten per 100 gram 3 gram eiwit en doen het daarmee voor een groente niet slecht.

Zeewier

Zeewier, kun je dat eten dan?! Ja, dat kan! Hoewel het in Nederland nog niet veel gebeurt, is het in Aziatische landen heel gebruikelijk om zeewier te eten. Sushi wordt hier steeds populairder, en daar zit bijvoorbeeld zeewier omheen. Maar je kunt zeewier ook gewoon als groente eten of gebruiken als smaakmaker. Per 100 gram bevat zeewier 11,5 gram eiwit! Daarmee is het in dit lijstje de groente met het meeste eiwit. Maar let op, want zeewier bevat ook 55 (!) gram koolhydraten per 100 gram.

Peulvruchten

Peulvruchten

Linzen

Misschien heb je ze nog nooit gegeten of er zelfs nog nooit van gehoord. Linzen zijn officieel peulvruchten, maar worden vaak als groenten gezien. Linzen zijn supergezond: ze bevatten veel ijzer, vezels, mineralen en vitamine B1. Daarnaast bevatten linzen ook nog eens 6 gram eiwit per 100 gram! Je kunt linzen gewoon als ‘losse’ groenten eten, maar ze zijn ook erg lekker door de salade of in soep!

Kikkererwten

De kikkererwt is een eetbare peulvrucht. In Nederland zijn kikkererwten nog niet heel erg populair, maar in bijvoorbeeld Turkije wordt deze peulvrucht wel veel gebruikt in gerechten. Voorbeelden van gerechten waarin kikkererwten verwerkt zijn zijn hummus en falafel. Maar met kikkererwten kun je nog veel meer doen. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook erg lekker als snack wanneer je ze bestrooit met wat kruiden en even roostert in de oven! Per 100 gram bevatten kikkererwten maar liefst 20 gram eiwit! Helaas bevat deze peulvrucht in vergelijking met andere peulvruchten wel ook flink wat koolhydraten: 55 gram per 100 gram. Dus ongegeneerd een paar potjes naar binnen werken, is misschien niet zo’n goed idee.

Tuinbonen

Deze peulvruchten worden in Nederland een stuk vaker gegeten. Officieel behoren tuinbonen ook tot de peulvruchten, maar vaak worden ze tot de groenten gerekend. En wat maakt het ook eigenlijk uit? Waar het om gaat is de voedingswaarde! Tuinbonen bevatten verschillende vitaminen, ijzer en calcium. Daarnaast bevatten tuinbonen 5 gram eiwit per 100 gram en slechts 4 gram koolhydraten. Neem dus de volgende keer eens lekker wat tuinbonen in plaats van je standaard broccoli!

Witte bonen

Witte bonen in tomatensaus bij een Engels ontbijtje, wie wordt daar nou niet blij van? Wij wel, maar van de voedingswaarden helaas iets minder. Gelukkig kan je witte bonen ook gewoon prima ‘droog’ eten, zonder tomatensaus. Van die voedingswaarden worden we ineens een stuk vrolijker. Witte bonen bevatten namelijk 7,5 gram eiwit per 100 gram. Niet slecht!

Cannellinibonen

De Cannellini is het broertje van de gewone witte boon. Net als zijn grote broer bevat ook deze peulvrucht 7,5 gram eiwit per 100 gram. De Cannelliniboon komt uit Italië en smaakt een beetje nootachtig. Wist je dat je deze, en eigenlijk alle bonen, trouwens ook prima kunt gebruiken om bijvoorbeeld brownies of cakes mee te bakken? Er staan verschillende recepten op internet om met bonen een gezonde, eiwitrijke cake te bakken. En van die bonen proef je helemaal niets!

Bruine bonen

Bruine bonen, hoe oer-Hollands wil je het hebben? Ook deze bruine broertjes uit de bonenfamilie bevatten aardig wat eiwit – 5 gram per 100 gram. Toch je oma’s recept voor bruine bonenschotel maar weer eens opduikelen dus!

Sojabonen

De sojaboon is een peulvrucht die als grondstof voor veel sojaproducten wordt gebruikt. Oorspronkelijk komt deze boon uit het Verre Oosten. In Azië wordt de sojaboon hoofdzakelijk gebruikt voor menselijke consumptie. Gewoon als boon of verwerkt in de vorm van tofoe, tempé of sojasaus bijvoorbeeld. In Nederland en andere westerse landen wordt de sojaboon minder vaak gegeten en voornamelijk gebruikt voor de productie van plantaardige olie. Toch zie je de sojaboon tegenwoordig wat vaker ook in Nederland op het menu staan, en terecht! Per 100 gram bevatten sojabonen namelijk 10 gram eiwit, en dat is een hele goede reden om te beginnen met het eten van sojabonen.

Noten

Noten

Hazelnoten

Hazelnoten zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze ook verwerken in allerlei baksels en gerechten. Per 100 gram bevatten hazelnoten 14 gram eiwit! Daarnaast zijn hazelnoten ook een bron van vitamine E. Een handjevol hazelnoten bevat 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Amandelen

Amandelen zijn lekker om als snack tussendoor te eten, maar kunnen ook heel lekker zijn wanneer je ze verwerkt in bijvoorbeeld salades of als garnering op een taart of een cake. Per 100 gram bevatten amandelen maar liefst 18 gram eiwit! Niet slecht voor een nootje, toch?

Cashewnoten

Wie houdt er niet van cashewnoten? Heerlijk als snack, maar ook heerlijk bij rijstgerechten met kip. Cashewnoten geven een lekkere bite aan deze gerechten. Bijkomend voordeel: ze bevatten 19 gram eiwit per 100 gram.

Zaden en pitten

Zaden en pitten

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn het eetbare zaad van de zonnebloem. Zonnebloempitten hebben een lekker smaak en worden daarom ook veel gegeten, als snack of verwerkt in gerechten. Zonnebloempitten zijn bijvoorbeeld heel geschikt om lekker door je salade te mengen. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen én eiwitten: per 100 gram bevatten zonnebloempitten 21 gram eiwit.

Pijnboompitten

Het zaad van een denneboom is de pijnboompit. Deze pitjes worden veel gebruikt in gerechten en kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Ze zijn lekker als toevoeging op een broodje, door een salade of bijvoorbeeld door de pasta. Daarnaast wordt van pijnboompitten ook pesto gemaakt. Deze pitjes bevatten 14 gram eiwit per 100 gram.

Sesamzaad

Sesamzaadjes worden vooral gebruikt in brood en gebak. Vooral in de Arabische en Turkse keuken wordt veel sesamzaad gebruikt. Het geeft producten een lekkere smaak, vooral wanneer de sesamzaadjes geroosterd zijn. Sesamzaad bevat vitamine E en vitamine B en verschillende mineralen. Daarnaast bevat sesamzaad 18 gram eiwit per 100 gram.

Boekweit

Boekweit is een plant waarvan de zaadjes eetbaar zijn. In Nederland worden deze zaden eigenlijk niet als zaad gegeten, in Oost-Europese landen gebeurt dat wel. Wij kennen boekweit vooral van het meel dat gemaakt wordt van de zaden: boekweitmeel. Dit meel is glutenvrij en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om pannenkoeken van te maken. Boekweit en boekweitmeel bevatten allebei 10 gram eiwit per 100 gram.

Amaranth

De Inca’s gebruikten amaranth jaren geleden al als voedselbron en tegenwoordig wordt het ook steeds vaker in de westerse keuken gebruikt. Dit product is glutenvrij en bevat veel vitaminen, mineralen, vezels en daarnaast 14 gram eiwit per 100 gram. Je kunt amaranth gebruiken voor allerlei verschillende gerechten; je kunt het poffen, koken of er pap van maken.

Quinoa

Quinoa is een plant uit de amarantenfamilie, waarvan je de zaadjes kunt eten. Je kunt quinoa gebruiken als vervanger van bijvoorbeeld rijst, maar het kan ook gemalen worden tot meel. Quinoa is glutenvrij en rijk aan vitaminen en mineralen. Per 100 gram bevat quinoa 16,2 gram eiwit.

Vis en schaal- en schelpdieren

Oesters

Sardines

Sardines zijn familie van Nederlands’ bekendste vis: de haring. Ze danken hun naam aan het eiland Sardinië, waar ze ooit veel voorkwamen. Per 100 gram bevatten sardines maar liefst 25 gram eiwit!

Oesters

De oester wordt vaak gezien als een delicatesse, iets wat je niet elke dag zomaar eet. Oesters hebben een aparte smaak en structuur, en niet iedereen houdt ervan. De smaak is wat zoutig en de structuur wat ‘glibberig’. Mocht jij nou wél van een oestertje kunnen genieten, dan kun je dat met een gerust hart doen. Per 100 gram bevat een oester namelijk 9 gram eiwit!

Mosselen

De eetbare mossel die wij kennen heet officieel de Mytilus edulis. Er bestaat namelijk nog een tweede soort mossel; dit is de zoetwatermossel, die niet eetbaar is. Mosselen zijn één van de bekendste eetbare schelpdieren. Ze bevatten onder andere mineralen, vitaminen en ijzer. Mosselen bevatten weinig vet en koolhydraten maar wel 9,8 gram eiwit per 100 gram!

Kokkels

De kokkel is een schelpdier dat onder andere in de Noordzee en Waddenzee leeft. Voor vissen en vogels zijn kokkels een belangrijke voedselbron, maar ook door mensen worden kokkels verwerkt in diverse gerechten, zoals in Spanje bijvoorbeeld in paella. Per 100 gram bevatten kokkels 15,5 gram eiwit en géén koolhydraten en vetten!

Haring

De haring is in Nederland een populair visje. Nederlanders gaan dan ook massaal haringhappen wanneer de Hollandse Nieuwe er weer is. Hap de volgende keer gerust mee, want een haring bevat maar liefst 18 gram eiwit per 100 gram!

Vlees

Vlees

Hertenbiefstuk

Wild is iets wat we voornamelijk met kerst op tafel zetten. Maar wist je dat veel soorten wild stiekem best wat eiwit bevatten? Hertenbiefstuk bevat bijvoorbeeld per 100 gram 20 gram eiwit!

Eend

Eend is ook een gerecht dat doorgaans niet vaak gegeten wordt. Dit wordt toch gezien als een culinair hoogstandje en voornamelijk bij speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld met kerst op tafel gezet. In de Oosterse keuken wordt eend echter wél regelmatig gegeten. Wanneer je sushi gaat eten, zul je ook vast wel eend op de kaart hebben zien staan. Niet alleen is eend erg lekker, het vlees bevat per 100 gram ook 18 gram eiwit.

Chorizo

Dat er in kip en biefstuk veel eiwit zit, wisten we al. Maar wist je ook al dat er in chorizo veel eiwit zit? Dit lekkere, pittige Spaanse worstje bevat 23 gram eiwit per 100 gram. Dat is dus net zoveel als in kip! Mocht één van je vrienden dus de volgende keer een borrelplankje op tafel zetten, dan kun jij met een gerust hart een stukje chorizo nemen.

Pepperoni

Pepperoni is het wat scherpere broertje van salami en wordt gemaakt van een combinatie van varkens- en rundvlees. Hoewel vaak gedacht wordt dat pepperoni een Italiaanse worst is, is dat toch niet zo. In bijvoorbeeld Nederland en de VS wordt pepperoni veel gemaakt en gebruikt op pizza. Per 100 gram bevat pepperoni maar liefst 20 gram eiwit. Stukje pizza, anyone?

Zuivel

Zuivel

Hüttenkäse

Dat kwark flink wat eiwitten bevat, wist je vast al wel. Maar ben je ook al bekend met hüttenkäse? Deze kaassoort is in heel veel gerechten te verwerken; je kunt het gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Per 100 gram bevat hüttenkäse zo’n 13 gram eiwit!

Kaas

Ook kaas bevat flink wat eiwit! Zowel gewone kaas als smeerkaas bevat eiwit, hoewel smeerkaas wel minder eiwit bevat. Het eiwitgehalte in kaas verschilt per soort. Sommige soorten bevatten wel 35 gram eiwit per 100 gram!

Sojaproducten

Tofu

Tempeh

Dat sojabonen flink wat eiwit bevatten, heb je inmiddels al gelezen. Maar van soja worden ook veel andere voedingsmiddelen gemaakt, die op hun beurt ook weer veel eiwit bevatten. Zo ook tempeh. Deze Indonesische koek gemaakt van soja bevat 19 gram eiwit per 100 gram! Daarnaast is tempeh vetarm en bevat het veel vitaminen, vezels en mineralen. Tempeh wordt vooral gebruikt in de Indonesische keuken, maar de laatste jaren wordt dit sojaproduct ook in westerse landen steeds populairder. Je kunt het gebruiken als vleesvervanger of als toevoeging aan gerechten. Het lekkerst is het als je de tempeh even marineert. Vervolgens kun je het grillen, bakken, roerbakken of in de oven bereiden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tofoe

Ook tofoe is een sojaproduct. Net als tempeh wordt tofoe ook vaak gebruikt als vleesvervanger. Tofoe is wat zachter van structuur dan tempeh. Je kunt tofoe ook op onwijs veel manieren eten; als broodbeleg of als vleesvervanger, gegrild, gebakken of geroerbakt. Met tofoe kan je alle kanten op! Tofoe is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat daarnaast 8 gram eiwit per 100 gram.

 

Zoals je ziet is er naast je vertrouwde stukje kip en je eitje nog veel meer eiwitrijke voeding. De lijst die wij hier voor je hebben samengesteld is nog lang niet alles; er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die eiwit bevatten. Je kunt dus eindeloos variëren en in plaats van je stukje kip een keer een lekker stukje chorizo nemen, of een oestertje. Of voeg wat kikkererwten of tofoe toe aan je gerecht; mogelijkheden zijn er genoeg!

Ken jij nog meer eiwitrijke voedingsmiddelen die wij volgens jou vergeten zijn?

Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!