Deadliften? Deze 7 dingen moet je niet doen
Deadlift don'ts

Deadliften? Deze 7 dingen moet je niet doen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wijd staan of je voeten op heupbreedte? Je tenen recht naar voor of licht naar buiten plaatsen? Overhandse grip of juist een mixed grip? Een deadlift kan op veel manieren en variaties worden uitgevoerd. Toch zijn er een paar dingen die je zeker niet moet doen, wil je blessures vermijden. Voorkom de volgende 7 fouten bij het maken van een deadlift.

7 fouten bij het deadliften die je wilt voorkomen

Fout #1: je doet een squat

Je moet ‘m even onder de knie krijgen, maar: een deadlift is geen squat. 😉 Bij het deadliften zak je niet door je knieën maar kantel je je heupen en breng je je kont naar achter (en dus niet naar beneden). Zorg ervoor tijdens de oefening dat je heupen hoger blijven dan je knieën.

Deadlift don'ts

Fout #2: je rug bol of hol maken

Het is belangrijk dat je tijdens een deadlift je rug zo recht mogelijk houdt. Bij een holle of een bolle rug vergroot je namelijk de kans op blessures. Tip: kijk recht vooruit als je snel een holle of juist bolle rug maakt. Dit helpt om je rug recht te houden. Zeker weten dat je rug écht recht is? Kijk niet in de spiegel (hiermee verdraai je je lichaam) maar vraag of iemand even meekijkt of je oefeningen filmt.

Fout #3: you drop it like it’s hot

Laat de halterstang niet uit je handen vallen, maar laat ‘m gecontroleerd naar beneden zakken. Dit kan ongeveer in hetzelfde tempo als omhoog. Heb jij de neiging om ‘m te laten vallen? Dan deadlift je misschien te zwaar.

Fout #4: je vergeet je ademhaling

Tip: Adem voor de oefening goed in en houd je adem in tijdens het optillen. Pas nadat je de halterstang hebt opgetild, adem je uit. Hierdoor vergroot je je kracht en focus. Bovendien leg je, tijdens het deadliften, zo minder druk op je rug.

Fout #5: de stang is te ver van je benen verwijderd

Het voelt wellicht wat onwennig in het begin: bij het uitvoeren van de deadlift, schuift de halter iets over je benen. Als je de stang te ver naar voren houdt, gebruik je te veel je onderrug en vergroot je daarmee de kans op blessures. Tip: doe een lange broek of lange sokken aan om pijn aan je schenen te voorkomen.

Fout #6: je buigt je armen

De deadlift is een compound oefening, dit betekent dat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint: je rug, benen en billen. En hoewel je armen mee doen, is het niet de bedoeling dat je je armen extra traint tijdens het deadliften. Stiekem armen trainen tijdens de deadlift klinkt leuk, totdat je je biceps blesseert en vervolgens een tijd niet kunt trainen. Houd dus je armen gestrekt tijdens de oefening.

Deadlift don'ts

Fout #7: je tilt te zwaar

Eén van de meest gemaakte fouten: te zwaar tillen. Als je te zwaar tilt, is het lastig de juiste techniek te gebruiken en een goede houding te hebben. Met als gevolg: flinke rugpijn. Heb je het idee dat je ‘m goed uitvoert maar krijg je pijn in je rug? Haal er 5-10 kilo van af en focus je op een perfecte uitvoering.

De volgende keer als je op het punt staat om te starten met je deadlift, herinner je jezelf aan bovenstaande punten zodat jij ‘m helemaal correct uitvoert. Succes!

Nalezen hoe je de deadlift goed uitvoert? In dit artikel wordt het stap voor stap uitgelegd.

Chloe Greve

Dit blog is geschreven door

Chloë Greve

‘Motivation gets you going, having fun keeps you growing!’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Producten getoond in dit artikel

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!

Over XXL Nutrition

XXL Nutrition garandeert de hoogste kwaliteit supplementen, goede service en erg scherpe prijzen.

We kopen alleen de hoogste kwaliteit ruwe materialen in om onze producten te produceren.

Contact informatie

© 2021 XXL Nutrition | Powered by de populairste online supplementenwinkel van Europa!