Vlees, wie is er niet groot mee geworden? Sinds jaar en dag vormt vlees een centrale rol in voedingsschema’s om spiermassa op te bouwen en vet te verliezen. Toch merken we nog 2 dingen als het aankomt op vlees. Allereerst blijven de keuzes vaak vrij beperkt tot dezelfde soorten vlees. Ongeacht of dit nu komt door onwetendheid of gemak, blijft dit zonde. Je kunt waarschijnlijk veel meer variatie aanbrengen om je schema zowel beter als gevarieerder te maken. Het tweede punt wat ons vaak opvalt is dat vlees vaak op een manier wordt bereid waardoor de smaak veel te wensen overlaat. Ook dat is zonde, want als je weet hoe kun je iedere maaltijd weer heerlijk genieten van al dat lekkers op je bord. We laten je dus ook zien hoe je met de producten van Muscle Meat moeiteloos de lekkerste maaltijden op tafel tovert!

De verschillende soorten vlees

We richten ons vandaag op een aantal soorten vlees, namelijk kip, rund, varken en een wat minder bekende vleessoort: kangoeroe! We leggen je uit wat de kenmerken en voordelen zijn van de verschillende soorten vlees. Hopelijk kunnen we zelfs het negatieve beeld van varkensvlees wat verminderen. Aansluitend op iedere vleessoort laten we je zien hoe je je maaltijden op een makkelijkere manier kunt omtoveren tot een waar genot!

Kipfilet: De heerser van de krachtsport

Als er één soort vlees populair is binnen de fitness en krachtsport, dan moet het kipfilet wel zijn. Niet alleen bijbeginnende sporters die de schappen met kipfilet leegtrekken om spiermassa op te bouwen. Ook professionele bodybuilders die tijdens hun wedstrijdvoorbereiding krijgen weinig anders binnen dan magere kipfilet. Daarmee kun je wel stellen dat kipfilet een ware superster is in de sportwereld. Iets wat ook volledig terecht is trouwens, want kipfilet is zowel qua smaak als voedingswaarden extreem veelzijdig! Laten we beginnen met de waardes.

Kipfilet bevat per 100 gram onbereid gewicht tot wel 23,3 gram eiwit. Dit is een indrukwekkende hoeveelheid waardoor het met kipfilet een fluitje van een cent is om aan je eiwitten te komen. Zo hoog als het eiwitgehalte is, zo laag is kipfilet in koolhydraten en vetten. Kipfilet bevat namelijk geen enkele koolhydraten en slechts zo’n 2 gram vet per 100 gram. Kipfilet bestaat dus vrijwel volledig uit hoogwaardige eiwitten met een goede biologische beschikbaarheid. Met slechts 110 kcal per 100 gram maakt dat het een uitstekende keuze in iedere situatie. Of je nu aan het bulken of cutten bent, of je nou een low-carb of low-fat dieet volgt, kipfilet weet er z’n plek in te vinden.

Dan hebben we nog de toepasbaarheid van kipfilet in de keuken. Niet verrassend is deze al even veelzijdig als de voedingswaarden! Of je kipfilet nu door je bakje rijst doet, naast je aardappels eet, mixt door een salade of gewoon makkelijk op je boterham of wrap doet, met kipfilet kan het allemaal! Kipfilet is van nature vrij mild van smaak. Dit maakt het ideaal om zelf smaak toe te voegen door middel van kruiden of light sauzen. Daar komt nog eens bij dat kipfilet, mits op de juiste manier bereid, heerlijk mals is!

kipfilet

Maar waar gaat het dan vaak mis?

Ondanks de veelzijdigheid van kip gaat er helaas toch nog regelmatig het een en ander mis. Dit heeft meestal niet zozeer te maken met de kipfilet, maar eerder met de bereiding. Zo wordt kipfilet vaak onnodig lang gebakken waardoor van het malse vlees maar weinig overblijft of worden er nagenoeg geen kruiden toegevoegd waardoor de smaak, of eerder het gebrek daaraan, je ietwat teleurgesteld achterlaat.

Gelukkig kan dat tegenwoordig ook anders!

Ontdek de revolutie van kipfilet!

Nog altijd met tegenzin die taaie, smaakloze kipfilet aan het eten iedere dag? Dan wordt het tijd voor verandering! Maak kennis met Muscle Meat, dé online sport supermarkt met alles wat jij nodig hebt om een goede, gezonde maaltijd op tafel te zetten. De kant-en-klare kipfiletblokjes van Muscle Meat is hetgeen waar het allemaal mee begonnen is en dat is dan ook al jaren één van de meest iconische producten die het maar moeilijk te verantwoorden maken om zelf nog in de keuken te gaan staan. Waar de keuze in het begin nog beperkter was, is er tegenwoordig keuze uit maar liefst 36 kipproducten, waarvan 25 kant-en-klaar zijn.

Je vindt er talloze varianten kipfiletblokjes: van simpele naturel kipfilet tot uiteenlopende smaakvarianten zodat er voor iedereen een favoriet bij zit. Daar blijft het echter niet bij, want ook al vormen de kipfiletblokjes de basis, heb je tegenwoordig ook de keuze uit bijvoorbeeld heerlijk malse kipfilethaas, Pulled Chicken, kipballetjes, kipburgers en nog veel meer!  Vrijwel alle producten zijn kant-en-klaar, wat betekent dat het zo makkelijk kan zijn als ’s nachts laten ontdooien en de volgende dag meenemen naar je werk of school. Doei uren lang in de keuken staan en het hele huis laten stinken, hallo gemak.

Nu denk je misschien dat kant-en-klare producten gepaard gaan met een torenhoge prijs, maar ook dat valt gigantisch mee! Sterker nog, bij Muscle Meat weet je dat er enkel gebruik is gemaakt van de hoogste kwaliteit producten. Doordat het product al bereid is weet je ook zeker dat 100 gram echt 100 gram is. Plofkippen die eenmaal in de pan beland leeglopen met water zijn dus verleden tijd. Met een prijs van slechts 8 euro per kilo kant-en-klare kipfiletblokjes zul je dus ontdekken dat je zelfs nog voordeliger uit bent dan in de supermarkt!

Recept: Pulled Chicken Pita

Om je te laten zien hoe makkelijk en lekker kipfilet kan zijn sluiten we af met een recept. We hebben gekozen voor de Pulled Chicken pita. Dit om je te laten zien dat je kip ook op een andere manier kunt eten dan de vertrouwde kipfiletblokjes! Het recept is met pita broodjes, de Pulled Chicken met groente en wat Light knoflooksaus om het af te maken doodeenvoudig en staat binnen de kortste keren op tafel. Zo zie je maar weer, lekker en gezond eten hoeft zo moeilijk nog niet te zijn!

Bekijk het Pulled Chicken Pita recept hier!

pulled chicken

Rundvlees: Beef it up!

Wellicht niet zo populair als ons vertrouwde kipfiletje, maar rundvlees is minstens zo waardevol wanneer je aan krachttraining doet! Rundvlees is verkrijgbaar in talloze soorten en maten, uiteenlopend van een heerlijk biefstukje tot gehakt waarmee je alle kanten op kunt. Hoe gemakkelijk gehakt echter ook is, wordt dit vaak gemeden wegens het hoge vetgehalte. Gelukkig is dat probleem nu ook verholpen door Muscle Meat met een vetgehalte van slechts 5%! Ter vergelijking, de magerste tartaar uit de supermarkt bevat vaak al ~10% vet en rundergehakt ligt daar vrijwel altijd boven, ook de extra magere varianten.

Terwijl rundvlees vaak al per definitie als vetter vlees wordt bestempeld, zien we bij de runderkogelbiefstuk dat de de voedingswaarden bijna identiek zijn aan dat van kipfilet. Nagenoeg 23 gram eiwit en daarbij maar 2 gram vet en 0 gram koolhydraten per 100 gram. Dit brengt je een totaal van 109 kcal per 100 gram, waardoor een biefstukje in ieder voedingsschema z’n plek kan vinden. De voedingswaarden van low fat rundergehakt zijn ietsje anders, met 21 gram eiwit per 100 gram en een iets hoger vetgehalte van 5,2 gram. Hiervan is 2,5 gram afkomstig uit verzadigd vet, wat je dus een prima uitgebalanceerd vetzuurprofiel geeft. Dit is hoger dan dat van kipfilet of biefstuk, maar vergeet niet dat je best wat vetten binnen kunt krijgen, dit is zelfs wenselijk!

De beroemde burger!

Als we het dan toch over rundvlees hebben is er nog een andere sterspeler waar veel mensen vrolijk van worden: we hebben het natuurlijk over de hamburger! Wereldwijd beroemd van de talloze fastfoodketens, maar vandaag hebben we het niet over de variant met belabberde voedingswaarden. De Low Fat hamburgers van Muscle Meat bevat in tegenstelling tot een reguliere hamburger met 20% vet slechts 4,3% vet! Tel daar nog eens een eiwitgehalte van 17,5 gram per 100 gram op. Plotseling is het nog helemaal niet zo’n gek idee om eens wat vaker een hamburger te eten. Of je nu aan het bulken bent en de burger op een broodje eet, of dat je iets lager in de calorieën zit en er wat meer groente bij eet, de hamburger is altijd een welkome verschijning.

Een voordeel van rundvlees boven kipfilet is dat het in verhouding erg rijk is aan creatine. Begrijp ons niet verkeerd, want om aan een gebruikelijke dosering van 5 gram creatine te moeten komen zul je meer dan een kilo biefstuk moeten eten. Ondanks dat is ieder beetje mooi meegenomen tijdens de weg naar je droomlichaam!

Om meer variatie in je dagelijkse voeding aan te brengen is het dus een goed idee om eens wat vaker voor rundergehakt te kiezen, zodat je eens wat anders eet dan altijd kipfilet. Waarschijnlijk is het voor de meesten financieel niet haalbaar om iedere dag een biefstuk te eten. Dan nog kun jij jezelf in het weekend wel lekker verwennen op een heerlijke kogelbiefstuk, Entrecote of Ribeye.

Recept: Asian Beef

Voorheen moest je nog naar het plaatselijke wokrestaurant moest om te genieten van een aziatisch wokgerecht met biefstuk. Tegenwoordig doe je dat net zo makkelijk thuis met dit Asian Beef recept! Je hoeft nu niet meer door de winkel te zoeken naar welke groenten het beste bij elkaar passen. Zelfs de biefstuk hoef je niet meer te snijden! Door middel van zorgvuldig samengestelde groentemixes en de gemarineerde runderkogelbiefstukpuntjes is het voorbereidende werk je al uit handen genomen. Slechtst een kwestie van de biefstuk bakken, de rest even opwarmen en je bent good to go!

Bekijk het Asian Beef recept hier!

Asian Beef

Varkensvlees: Toch nog niet zo slecht als je dacht

Varkensvlees heeft in sport en bodybuildingkringen maar weinig populariteit. Dat is ook niet heel vreemd, aangezien varkensvlees toch al snel geassocieerd wordt met speklappen, bacon en spareribs. Stuk voor stuk vreselijk lekker, maar daardoor verre van je gezondste keuze door het hoge vet- en zoutgehalte. Dat wil echter niet zeggen dat varkensvlees niet goed kán zijn!

Varkenshaas is namelijk de uitzondering op de regel! Dit stuk vlees is afkomstig van de rug van het varken en behoort tot de meest magere en ook meest malse stukken vlees die het te bieden heeft. Dit zorgt voor maar liefst 22,8 gram eiwit per 100 gram, met een vetgehalte van slechtst 3,1 gram. Dit vetzuurprofiel bestaat vrijwel evenredig uit verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Van ongezonde vetten valt hier dus zeker niet te spreken. In totaal levert dit je 119 kcal per 100 gram op, wat dus nek aan nek gaat met kipfilet en kogelbiefstuk!

Varkenshaas biedt je dus de voedingswaarden die overeenkomen met je vertrouwde kipfilet, maar biedt je daarentegen wel een totaal andere smaakbeleving! Perfect dus wanneer je de kipfilet beu bent en eens toe bent aan wat anders. Net als kipfilet is varkenshaas vreselijk veelzijdig, dus je kunt er alle kanten mee op.

Recept: BBQ Pork

De naam doet misschien vermoeden dat we hier te maken hebben met een op de barbecue gegaarde sparerib, maar in de werkelijkheid is het een maaltijd die perfect thuis past in je calorie beperkend dieet. Het totaal is laag in calorieën, hoog in eiwit, biedt voldoende vulling en is met de toevoeging van light BBQ saus overheerlijk te noemen!

Bekijk het BBQ Pork recept hier!

BBQ pork

Kangoeroe: The new kid on the block

Wild vlees zoals hert, gans of zwijn heeft zich de afgelopen jaren steeds meer in supermarkten laten zien en is toegankelijker geworden voor het grote publiek. Vandaar hebben we echter wel met een heel uniek stukje wild vlees te maken, namelijk kangoeroe biefstuk! De kans is groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord, maar wellicht moet je daar toch eens verandering in brengen.

Kangoeroe biefstuk is namelijk een echte powerhouse qua voedingswaarde met een eiwitgehalte van maar liefst 26 gram en een vetgehalte zo laag als 0,6 gram. Hiermee laat de kangoeroe onze bekende kip en rund lachend achter. Het totaal aan calorieën is namelijk net als bij die vorige 2 rond de 110 kcal per 100 gram!

Nu ben je misschien bang dat dit hogere eiwitgehalte de smaak minder goed maakt, maar ook daar hoef je gelukkig niet bang voor te zijn. Het vlees is heerlijk mals en heeft een unieke, rijke smaak. Niet zo’n fan van biefstuk? Dan is de kangoeroeburger misschien meer aan jou besteed. Wat lager in eiwitten dan z’n onbewerkte broertje, maar met 19,6 gram per 100 gram staat hij alsnog flink z’n mannetje.  Ook de koolhydraten zijn flink beperkt gebleven met maar 3,2 gram. Het vetgehalte is gelijk aan de biefstukvariant.

kangoeroe

Recept: Klassieke kangoeroebiefstuk

Oké, dit recept was oorspronkelijk niet bedoeld voor de kangoeroebiefstuk, maar stelt je wel mooi in staat om een super gezonde maaltijd op tafel te zetten. Hierbij kun je de smaak van de biefstuk zo puur mogelijk proeven zonder dat het ergens mee gemengd is. De zoete aardappel en groene asperges zorgen daarbij voor de juiste koolhydraten, vitamines en mineralen.

Bekijk het klassieke kangoeroebiefstuk recept hier!

Tijd om weer te genieten van je vlees!

Hiermee zijn we tot het einde gekomen van het artikel en ben je hopelijk tot het besef gekomen dat je met vlees veel meer kunt variëren dan je tot op heden deed. Niet alleen dat, maar de producten van Muscle Meat maken het ook nog eens veel eenvoudiger en lekkerder om variatie in je voeding aan te brengen. Dat terwijl je al die tijd vlees van de hoogst mogelijke kwaliteit binnen krijgt. Daar hoef je je dus al niet meer druk om te maken. Zo kun je dus jezelf lekker focussen op wat je leuk vindt: trainen en groeien!

#WEAREXXL

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang wekelijks de beste adviezen over sport en voeding: