De keerzijde van de wedstrijdmedaille

De keerzijde van de wedstrijdmedaille

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

‘’Sometimes you have to take a step back to move forward’’

Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over wat er allemaal komt kijken bij het draaien van een wedstrijd. Uiteraard hebben we het hier niet over een frikandellen eetwedstrijd, want dat is niet gezond. Hoewel.. Wellicht iets gezonder dan een bodybuildingwedstrijd, in ieder geval op mentaal gebied. Vandaag ga ik in op de keerzijde van bodybuilding.

Houd wel in je achterhoofd, dit is wederom een artikel vanuit mijn perspectief. Ik probeer altijd mijn persoonlijke mening zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten en ook voor dit artikel heb ik rondgevraagd onder vrienden en bekenden die ook wedstrijden hebben gedraaid. Er waren er zeker een aantal die zich erg kunnen vinden in mijn kijk, maar er zijn er ook voldoende die deze ‘last’ totaal niet ervaren. Laat je dus niet afschrikken als het draaien van een wedstrijd een bucketlist item van je is, maar het is goed om voorbereid deze periode in te gaan. Wellicht dat dit artikel daaraan kan bijdragen.

It ain’t all sunshine and rainbows

Dit artikel zal een enigszins negatieve klank hebben, juist omdat ik de keerzijde eens aan het licht wil brengen. Betekent dit dat ik spijt heb van de hele periode? Zeker niet en ik zal nog meer wedstrijden in de toekomst gaan draaien.

Het is een enorm leerzame fase, je zult enorme progressie maken, je zult jezelf tegenkomen. Goede vrienden zullen je steunen en er doorheen trekken en je zult met trots terugkijken op de hele periode. Maar dan nu de andere kant..

jan willem triceps

Gezondheid staat op #2

Allereerst is een prep fysiek gezien gewoonweg niet gezond. Je zult een flinke periode op 110% draaien, jezelf pushen of laten pushen tot verder dan je dacht te kunnen. Jezelf uithongeren, uitdrogen.. En dit zal tijd kosten om van bij te komen nadat je je wedstrijd of reeks wedstrijden hebt gehad; hoe langer je in deze ‘overdrive’ fase zit, hoe langer je herstel zal zijn. Na de rebound van je wedstrijd shape zul je dus zeer waarschijnlijk een tijdje pas op de plaats moeten maken, of zelfs een paar stappen terug moeten doen. Ikzelf heb hier mentaal best last van (gehad). Deload weken nadat je maandenlang volle bak hebt geknald en progressie boekte. Je shape die wat minder droog wordt en daarmee verlies van definitie. Massa die tijdelijk wat terugzakt. Mindere pomp door verandering in je schema’s..

T valt me allemaal vrij pittig na maandenlang volle bak kunnen vlammen. Mentaal hakt dit er ook best in. Je zelfbeeld zal tijdens die prep een flinke boost krijgen, maar ook wellicht niet meer realistisch zijn. Ik heb mezelf nog nooit zo klein gevoeld als de afgelopen weken, terwijl ik alsnog een stuk groter ben dan een jaar geleden.

Dat is 1.

Anti-social

Zoals in het vorige artikel te lezen is komt er enorm veel kijken bij het draaien van een optimale wedstrijd; de trainingen, voeding en meetings met je coach zullen veel van je tijd en energie kosten en daarmee zeer waarschijnlijk een tijdelijke flinke domper zijn op contact met je vrienden en wellicht ook je vriend(in). Dit was bij mij in ieder geval zeker waar. Een prep is daarmee een prima methode om het kaf van het koren te scheiden, maar houdt er rekening mee dat niet al je sociale contacten deze periode zullen overleven, of dat het zelfs een flinke test voor je relatie kan zijn.

Dat is 2.

Mindf#ck all over

Wanneer je zo gefocust bent op het bereiken van je doel (een goede plaatsing op die wedstrijd), zal je omgeving dit uiteraard merken. Collega’s op werk, mensen in de gym, zelfs in de supermarkt en op straat en uiteraard op social media zullen mensen bewondering hebben voor je progressie en doorzettingsvermogen. Wat is daar erg aan, vraag je je af? Nou, helemaal niks. Het is tof dat mensen hun waardering zo uitspreken en iedereen, ook jij, is blij met een complimentje. Je zult dagen tijdens je prep hebben dat een opmerking van een vreemde of een compliment van een gymbro je de dag door trekt.

Maar na je wedstrijd zal dit uiteraard minder worden. Zoals ik zei, je shape zal (tijdelijk) iets achteruit gaan; niet alleen je zelfbeeld zal hierdoor een tik krijgen, maar ook het beeld dat je omgeving van jou heeft. Je ‘oude’ fysiek is niet meer je baseline, maar je wedstrijdshape.

Nummertje 3.

De hangover

Tot slot nog een punt;

Tijdens de voorbereiding op je wedstrijd zal je leven flink beïnvloed worden door alles rond je wedstrijd zoals ik al zei. Je trainingen en je cardio zullen een hoop tijd vragen. Voorbereiden van maaltijden, meeten met je (poseer)coach, alles wat kan wijken zal wijken voor het bereiken van dat ene doel. Die ‘grind’ waar social media mee wordt volgepost. Je hebt een doel, je bijt je erin vast en je zal het hoe dan ook halen. En dan is die zondag er.. Prijsuitreiking is geweest… zondagavond naar bed.. En dan word je wakker op die maandagochtend.. Now what? Doel weg.

Dit zal voor sommigen als een enorme leegte voelen, die lastig te vullen is. Een groot deel van je zelfwaarde en waardering die je van anderen hebt ontvangen de afgelopen maanden kwam door je fysieke progressie en het vastberaden afgaan op die wedstrijd. Maar wat nu? Helemaal in combinatie met puntje 1 en dus de wetenschap dat je voorlopig eventjes pas op de plaats zal moeten maken om te herstellen kan dit best eventjes zoeken zijn.

jan willem obliques

Okee, dat is nogal wat!

De hierboven beschreven punten zijn ook de redenen dat ik een poosje wat minder actief ben geweest op instagram en op youtube. Ik heb insta weer redelijk opgepakt, hoewel er momenteel geen bijzondere shape-updates zullen zijn. Youtube zal ik ook vanzelf weer mee beginnen. Wellicht dat ik binnenkort als ik er de tijd voor heb nog een vlog maak over dit onderwerp.

Ik zit momenteel nog midden in deze fase, die me een stuk zwaarder is gevallen dan ik vantevoren had gedacht. Ik heb dus nog niet overal een antwoord op, maar wat ik jullie mee kan geven is het volgende.

1. Het is geen oneindige sprint

Accepteer dat je na een poos sprinten weer een stuk rustig moet lopen of zelfs eventjes tegen een hek aan moet rusten om bij te komen. Je lichaam is geen machine, ook al heb je er tijdens je wedstrijd zo uitgezien. Na een poos vol gas te hebben gereden zul je toch echt een keer moeten bijtanken als het lampje gaat knipperen. Je kan er ook voor kiezen om je hele tank droog te rijden en kijken hoe ver je komt, maar dikke kans dat je dan stil komt te staan op een heel onhandige plek.

2. Houd je geliefden te vriend

Probeer belangrijke sociale contacten te onderhouden en spreek je waardering of je excuses uit wanneer dat nodig is. Als je een keer om niks bent uitgevallen tegen je broer, coach, vriendin of beste vriend, laat dan weten dat je een eikel of trut bent geweest en zeg sorry. Anders kunnen die laatste weken weken wel eens pittig eenzaam gaan worden. En ook zo zonde als er niemand in het publiek zit voor je.

3. Een goede coach maakt het verschil

Zoek een coach die je goed begeleidt, niet alleen tot op de wedstrijd, maar ook juist die periode erna. Zorg dat je een plan hebt om alles uit je rebound te halen wat er in zit, blijf gestructureerd werken, ga jezelf niet te buiten aan allemaal troep. Wat luchtiger omgaan met je voeding is prima en geniet ook vooral weer van het feit dat niet elke meal meer zo nauw komt, maar als je alles laat gaan is het heel moeilijk om weer in het ritme te komen (geloof me..)

4. Er is meer in het leven

Neem deze periode om je te focussen om de dingen die je op een lager pitje had staan of zelfs helemaal hebt laten liggen tijdens je prep. Bezoek je familie of vrienden wat vaker, ga leuke dingen doen, maak progressie op je werk, leer wat nieuws, doe een cursus, focus je op je studie.. Zorg dat sport niet alles is waar je hele leven om draait, maar ontwikkel je ook op andere gebieden.

5. Blijf realistisch met je referentiekader

Probeer ervoor te waken dat je prep shape niet je nieuwe ‘baseline’ wordt. Maak regelmatig progressie foto’s en probeer dit als referentiekader te houden. Zoals ik al eerder zei, ik voel mij op dit moment klein, terwijl ik alsnog redelijk wat kilo’s zwaarder ben dan een half jaar geleden en ook niet echt vetter. Probeer hier objectief in te zijn.

jan willem side chest keerzijde

Neem deze periode om voldoende te herstellen. Neem hier echt je tijd voor! Zowel mentaal als fysiek heb je periodes van rust nodig; Zoals mijn moeder op het laatst zei ‘je gezondheid is je grootste goed’. Vaak realiseren we ons dit pas op t moment dat ingrijpen weinig zin meer heeft. Werk jezelf niet tegen een burnout aan, overtrain jezelf niet.

Dus, neem de rust die je nodig hebt en je zal snel genoeg weer vol gas kunnen!

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

 

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!