De 7 Hoofdzonden Van Bodybuilding: Aan Hoeveel Maak Jij Je Er Schuldig?

De 7 Hoofdzonden Van Bodybuilding: Aan Hoeveel Maak Jij Je Er Schuldig?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

We kennen het allemaal wel: je bent niet altijd het braafste jongetje van de klas. In dit artikel vind je de zeven hoofdzonden van bodybuilding en, gelukkig, hoe je ervoor zorgt dat je je hier niet langer schuldig aan maakt.

Laten we elkaar helpen zo min mogelijk te zondigen!

 

De 7 hoofdzonden van bodybuilding

Benieuwd naar de verschillende hoofdzonden van bodybuilding en hoe je ervoor kunt zorgen dat jij ze niet begaat? Hieronder vind je ze alle zeven.

Zonde #1: Het vergeten van het doel

bodybuilder-in-sportschool

“Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.” – Thomas Jefferson

Je kunt deze zonde op twee manieren interpreteren. Je kunt beginnen met trainen zonder überhaupt een doel op te stellen, en je kunt het gestelde doel halverwege de training vergeten.

Zonder doel trainen is een zonde, omdat je zonder focus in de sportschool bezig bent. Wanneer je geen doelen stelt, zul je ook nooit weten wanneer je deze hebt behaald. Ook wordt het lastig om zonder een doel een goed trainingsschema op te stellen.

De oplossing

Deze hoofdzonde kun je voorkomen door een doel voor jezelf te stellen en je hier ook aan te houden. Het stellen van een doel is niet alleen voordelig voor je resultaten, maar zal ook jouw motivatie een flinke boost geven.

Vergeet bij het stellen van een doel niet om ook tussendoelen op te stellen. Zo blijf je gemotiveerd en zie je resultaat ook op de korte termijn. Daarbij zijn trainingsschema’s handige tools om je te helpen je doel vast te houden.

Zonde #2: Te lichte gewichten

gewichten-bench-press

“If you think lifting weights is dangerous, try being weak. Being weak is dangerous.” – Bret Contreras

Eigenlijk hangt deze zonde samen met zonde #1. Wanneer je namelijk geen doelen stelt, is de kans groot dat je op den duur met te lichte gewichten traint.

Wanneer je met te lichte gewichten traint, zul je uiteindelijk geen groei meer doormaken. Dit geldt zeker wanneer je het aantal herhalingen gelijk houdt. Je lichaam kent deze gewichten en deze oefening al en je spieren zullen niet genoeg belast worden en zodoende niet groeien.

De oplossing

Om ervoor te zorgen dat je met de juiste gewichten traint is het goed om de gewichten waarmee je traint en het aantal herhalingen per training bij te houden. Zo hoef je niet langer op je gevoel af te gaan, maar kun je precies zien hoe zwaar jouw gewichten moeten zijn.

Je kunt je vorderingen gemakkelijk bijhouden in bijvoorbeeld een Excel-bestand. Dit helpt zo niet alleen voor je spiergroei, maar ook voor je motivatie. Je ziet zo precies welke progressie je maakt. Misschien zie je dit misschien niet direct terug in je lichaam, maar de gewichten liegen niet!

Zonde #3: Te snel resultaat willen

bodybuilder-zware-gewichten

“Your body is a piece of art, but it’s always a work in progress.” – Morgan Aste

Wanneer je begint met bodybuilding is het belangrijk om te beseffen dat de spieren van de mannen om je heen in de sportschool niet in één nacht gekweekt zijn. Het kost tijd om het lichaam te krijgen dat je voor ogen hebt. Belangrijk hierbij is dat je jezelf deze tijd ook daadwerkelijk gunt.

Veel beginners maken de fout om te snel te veel te willen. Dit heeft tot gevolg dat er te snel met te zware gewichten getraind wordt. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je deze inspanning ongeveer twee weken volhoudt, maar daarna is je lichaam op en zul je rust moeten houden. Zo werk je progressie niet in de hand, maar loop je alleen maar meer kans op blessures

De oplossing

Het accepteren van de tijd die het kost om je doelen te bereiken kan in het begin lastig zijn. Pas wanneer je daadwerkelijk resultaat ziet, krijgt je motivatie weer een extra boost, maar hoe zorg je er dan voor dat je je motivatie behoudt en de juiste doelen stelt?

Vraag eens aan anderen in de sportschool hoe lang zij er al trainen. Op die manier word je wellicht overtuigd dat het inderdaad tijd en geduld kost om te komen waar je wilt komen. Zorg er daarnaast voor dat je een goed trainingsschema hebt en dat je niet te hard van stapel loopt. Geef je lichaam de tijd om die spiermassa te kweken.

Zonde #4: Voeding staat bij jou op de tweede plaats

bodybuilder-met-shake-in-sportschool

“Sell yourself short on nutrition and you’re selling yourself short on maximizing your physique development.” – Ernie Taylor

Dit is misschien wel een van de belangrijkste hoofdzonden van bodybuilding. Gaan trainen zonder daarbij rekening te houden met je voeding is een fout die ieder resultaat in de weg staat. Ook al train je nog zo hard, zonder de juiste voeding heb je niet de juiste bouwstenen om jouw lichaam te transformeren.

De oplossing

Het is belangrijk om de juiste voeding binnen te krijgen bij het doel dat jij voor ogen hebt. Zo zal je voedingsschema er anders uitzien als je sterk in massa aan wilt komen (bulken) dan wanneer je je vetpercentage juist wilt verlagen (cutten).

Om te weten wat je aan voeding nodig hebt, kun je je macro’s berekenen. Op die manier kun je een goede inschatting maken van jouw behoeften en hier je voedingsschema op afstemmen. Wanneer het lastig is om bijvoorbeeld de benodigde eiwitten binnen te krijgen, kun je supplementen gebruiken.

Let wel: supplementen zijn er als toevoeging op je voeding, niet ter vervanging ervan.

Zonde #5: Één misstap en je motivatie is weg

geen-motivatie-bodybuilder

“Don’t let one bad day kill your confidence and progress.”

Wij begrijpen het best dat je soms baalt van een ‘mislukte’ training. Waar je de vorige training nog acht herhalingen aan kon, zijn het er vandaag maar vijf geweest. Het is altijd balen wanneer je even een tegenslag te verwerken krijgt. De grootste valkuil is echter om in deze modus te blijven hangen.

Wanneer je die ene slechte training maar blijft herhalen in je hoofd en blijft balen van de teleurstelling, dan is de kans groot dat je je motivatie verliest.

De oplossing

Accepteer het als het even niet gaat zoals jij graag had gewild. Het kan zijn dat je net even je dag niet hebt. Mocht het echter voor een langere tijd niet gaan zoals je wilt, pas dan je trainingsschema iets aan. Het is misschien helemaal zo’n slecht idee nog niet om bijvoorbeeld even een stapje terug te doen.

Geef niet op en ga al helemaal niet te veel van je lichaam vragen uit pure frustratie. Op korte termijn kun je even een pauze inlassen van een paar minuten na de slechte oefening. Haal even diep adem, tel tot tien en pak de volgende oefening weer op. Het helpt soms ook om op zo’n moment even voor de herhalingen te gaan en niet voor het gewicht.

Heb je toch problemen met het behouden van motivatie? Lees eens deze motiverende quotes in je break.

Zonde #6: Je traint alleen

samen-trainen

“Find a gym partner as hungry as you, find someone that will push you out of your comfort zone.”

Het vinden van een goede gym partner en spotter kan lastig zijn. Het is belangrijk dat je een beetje dezelfde doelen hebt en hetzelfde trainingsschema aanhoudt als hij of zij. Toch is samen trainen altijd beter dan alleen.

Wanneer je alleen traint, kun je niet altijd zien of je de oefening goed uitvoert. Daarbij kan de steun van een partner ervoor zorgen dat je nog nét even dat beetje extra geeft.

De oplossing

Wanneer je geen partner hebt, kun je in de sportschool eens rondvragen en aangeven dat je op zoek bent naar een partner. Het personeel heeft vaak wel een idee wie er sporten en kan jou op die manier gemakkelijker aan iemand koppelen. Daarnaast kun je bij een zware oefening altijd even vragen of iemand je wil spotten.

Zonde #7: Je slaat trainingen over

verlaten-sportschool

“When you feel like quitting, think about why you started.”

De ergste van de zeven hoofdzonden van bodybuilding is misschien wel deze zonde: je slaat gewoonweg trainingen over. Wanneer je daadwerkelijk je doelen en de gewenste resultaten wilt behalen is het not done om een training te missen. Een training overslaan heeft niet alleen gevolgen voor je lichaam, maar heeft ook invloed op je motivatie. Als je eenmaal één training hebt overgeslagen is het hek van de dam.

Hou dus op met het zoeken naar smoesjes en excuses om niet te gaan trainen. Ook als je moe bent of even geen zin hebt, zul je toch moeten gaan.

De oplossing

De belangrijkste reden dat mensen trainingen overslaan is een gebrek aan motivatie. Het helpt daarom om bijvoorbeeld een partner te hebben die je meesleept op de dagen dat je eigenlijk niet op wilt staan.

Daarnaast zul je voor de optimale resultaten sporten net zo serieus moeten nemen als slapen. Slapen sla je toch ook niet zomaar over? Een training dus ook niet. Zorg er dus voor dat het trainen een automatische gewoonte wordt, iets wat je gewoon op die vaste tijden doet. Het helpt dus ook om op vaste dagen en tijden te trainen.

 

Aan hoeveel van deze zonden heb jij je wel eens schuldig gemaakt? 

Of ken je iemand die af en toe wel eens zondigt? 

Deel het in de reacties en laat hem of haar dit artikel eens lezen!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!