De Zoektocht Naar De Perfecte CrossFit Schoenen: Alles Wat Je Moet Weten

De Zoektocht Naar De Perfecte CrossFit Schoenen: Alles Wat Je Moet Weten

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Heb je het CrossFit-virus te pakken? Wij kennen het maar al te goed, dat gevoel totaal verslaafd te zijn na je eerste WOD. De volgende dag doet alles pijn, je kan een week niet lopen en je voelt je alsof je door een vrachtwagen bent overreden, maar het enige wat jij wilt is meer! Je kan niet wachten tot je weer fit genoeg bent om terug de box in te gaan. In het begin kun je in de box waarschijnlijk prima uit de voeten op je ‘gewone’ sportschoenen. Maar als je wat serieuzer met CrossFit aan de slag wilt gaan, is CrossFit schoenen kopen toch wel een slimme zet. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor de combinatie tussen de elementen uit verschillende disciplines die je binnen CrossFit vindt. Maar wat is een CrossFit schoen precies en hoe kies je nu de juiste schoenen voor jouw CrossFit doelen?

Wat is een CrossFit schoen?

Eerst gaan we je iets vertellen over de CrossFit schoen in het algemeen. Want wat onderscheidt deze schoen nou precies van hardloop-, fitness- of powerliftschoenen? En is het per se nodig om schoenen te kopen die speciaal voor CrossFit ontwikkeld zijn?

Het ontstaan van de CrossFit schoen

Reebok crossfitschoenen

(Foto)

CrossFit bestaat natuurlijk nog niet zo lang. Het is een relatief nieuwe sport, dus ook de CrossFit schoen moest worden uitgevonden. Bestaande grote merken moesten dus flink aan de slag om dit gat in de markt te dichten. Reebok was het eerste merk dat in 2011 een een officiële CrossFit schoen op de markt bracht: de Reebok CrossFit Nano. Nog steeds is Reebok het populairste merk onder fanatieke CrossFitters, hoewel het feit dat het merk de hoofdsponsor is van zowel de CrossFit Games als de beste CrossFit-atleten ter wereld ongetwijfeld aan die populariteit bijdraagt. Naast de Nano heeft Reebok nog een aantal andere CrossFitmodellen; zo zijn er onder andere nog de CrossFit Lifter en de CrossFit Speed.

Naast Reebok zijn er natuurlijk ook andere merken die speciaal voor CrossFit ontworpen schoenen hebben. Aangezien Reebok als enige merk een officiële licensie heeft om de naam CrossFit aan zijn schoenen te verbinden, hebben CrossFit schoenen van andere merken vaak andere namen. Zo heeft Nike zijn Metcon-collectie, New Balance de Minimuslijn en ook het merk Innov-8 brengt speciale schoenen voor CrossFit uit.

Het grote verschil tussen CrossFit en andere, langer bestaande sporten is dat CrossFit uit ontelbaar veel onderdelen van verschillende disciplines bestaat. Zo krijg je te maken met onderdelen uit het Olympisch gewichtheffen, atletiek, powerliften, gymnastiek, strongman, en nog veel meer uiteenlopende andere takken van sport. Daar komt ook nog eens bij dat er constant elementen aan worden toegevoegd. Dat zorgt voor een compleet geheel waarin je alle spiergroepen traint, maar het betekent natuurlijk ook dat een goede CrossFit schoen je voeten goed moet kunnen ondersteunen binnen alle verschillende disciplines. Daarnaast is het belangrijk dat een CrossFit schoen een goede houding stimuleert.

Blootsvoets of met minimalistische schoenen

deadlift converse all stars

Hoewel er verschillende schoenen zijn die speciaal voor CrossFit zijn ontwikkeld, wil dat niet per se zegge dat je deze schoenen dan maar meteen moet kopen. Er zijn binnen CrossFit ook atleten die vinden dat geen schoenen dragen het best is. Zij zijn van mening dat een schoen alleen maar de bewegingsvrijheid van je voet beperkt. Schoenen met een stugge zool zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je voet niet goed kunt afrollen, en als de schoen een te stevig kussen bij de hiel heeft kan dat ervoor zorgen dat je met een verkeerde techniek gaat hardlopen. Eigenlijk belemmeren de verkeerde schoenen de natuurlijke manier van bewegen. De CrossFitters die wel schoenen dragen (en dat is de ruime meerderheid) kiezen om die redenen naast speciale CrossFit schoenen vaak ook voor zogenaamde minimalistische schoenen of transitieschoenen.

Minimalistische schoenen zijn vaak hele lichte schoenen, met een ultraflexibele zool die ook nog eens heel plat en dun is. Eigenlijk is het de bedoeling dat ze je het gevoel geven dat je op blote voeten loopt, terwijl je voeten toch beschermd zijn. Transitieschoenen zitten eigenlijk een beetje tussen minimalistische schoenen en gewone sportschoenen in. Ze zijn wel platter dan gewone sportschoenen, maar hebben meer demping en steun dan minimalistische schoenen. Veel schoenen die speciaal voor CrossFit zijn ontworpen vallen in één van deze twee categorieën.

Sommige CrossFitters zweren bij de welbekende All Stars van Converse; die zijn plat, comfortabel en goedkoop, en je kunt er tijdens de WOD eigenlijk altijd wel mee uit de voeten. Iets wat ook veel CrossFitters doen is verschillende schoenen kopen voor de verschillende onderdelen. Voor een metcon of AMRAP kiezen ze een lichte schoen, terwijl ze voor de liftonderdelen juist voor een speciale powerliftschoen gaan.

 

CrossFit schoenen kopen: hier moet je op letten

Hoewel Reebok dus een officiële CrossFit-lijn heeft, en er ook genoeg andere merken zijn die speciaal voor CrossFit schoenen hebben ontworpen, wil dat niet zeggen dat deze schoenen ook voor iedere CrossFitter geschikt zijn. Wij gaan je helpen bij het kiezen van het juiste paar schoenen dat precies bij jouw CrossFit-doelen past. We zetten een aantal factoren voor je op een rijtje waar je rekening mee kunt houden als je op zoek gaat naar de perfecte schoen.

crossfit schoenen deadlift

1. Gewicht

Binnen CrossFit staat de gezondheid van het menselijke lichaam centraal, en zijn de bewegingen die de mens van nature maakt belangrijk. Eigenlijk ga je terug naar je roots, en beweeg je zoals de oermens dat deed; mede daarom gaan CrossFit en paleo zo goed samen. Voor de schoenen betekent dat onder andere dat een goede CrossFit schoen zo licht mogelijk is. Eigenlijk zou je het idee moeten hebben dat je überhaupt geen schoenen aan hebt, en dat je schoenen passen als een soort tweede huid.

Daarbij heeft een lichtgewicht schoen ook nog een praktischer voordeel; je hoeft simpelweg geen extra gewicht mee te zeulen aan je voeten. Dat komt vooral goed van pas bij oefeningen als de box jump en de toes to bar, waarbij je toch al moeite moet doen om je voeten de lucht in te krijgen. Extra gewicht kan je dan niet gebruiken.

2. Zool

Zoals we hierboven al zeiden heb je als CrossFitter tijdens de WOD baat bij een flexibele zool. Voor onderdelen als hardlopen, box jumps en walking lunges is dat wel zo prettig; het is vervelend als je in je bewegingsvrijheid wordt beperkt door je schoenen.

Dat een flexibele zool de beste keuze is, geldt vooral voor minimalistische schoenen en transitieschoenen, en voor de allround CrossFit schoen. Misschien kom je er tijdens de liftonderdelen van CrossFit wel achter dat je daar toch echt andere schoenen voor nodig hebt dan voor de andere oefeningen; bij deze onderdelen blijf je immers met je voet vaak plat op de grond staan. In dat geval is een gewichthefschoen misschien iets voor jou. Gewichthefschoenen hebben een stevigere zool die bij de hielen vaak wat dikker is, om zo het uitoefenen van kracht vanuit de hielen op de grond makkelijker te maken.

3. Comfort

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste factor bij het kiezen van je CrossFit schoenen. Ze moeten natuurlijk lekker zitten en comfortabel zijn! Dat spreekt misschien voor zich, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Schoenen die knellen omdat ze te klein of te smal zijn zullen je prestaties alleen maar in de weg zitten. Het is dus belangrijk voor de goede maat en breedte te kiezen. Daarom is het eigenlijk het slimst om CrossFit schoenen in de winkel te passen; dan weet je meteen of ze goed zitten, en kun je vaak ook nog om passend advies vragen.

Schoenen die speciaal voor CrossFit zijn ontwikkeld hebben vaak een brede neus. Zo krijgen je tenen alle ruimte en kunnen ze vrijer bewegen; dit zijn allemaal dingen die bijdragen aan een goede houding en techniek.

crossfit touwklimmen

4. Materiaal

Daarnaast is het ook het materiaal waar de schoenen van gemaakt zijn een belangrijke factor in je beslissing. Het is prettig als je CrossFit schoenen zijn gemaakt van ‘ademend’ materiaal; zweetvoeten zijn nooit een pretje, en al helemaal niet tijdens een extra heftige WOD. Verder hebben veel schoenen die speciaal voor CrossFit zijn ontworpen niet alleen op de zolen, maar ook op de buitenkant van de schoenen een griplaag, die onderdelen als rope climbs makkelijker maakt en de schoen beschermt tegen slijtage.

5. Doeleinden

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de CrossFit Nano van Reebok eigenlijk ontwikkeld is als een allround CrossFit schoen. Deze en andere allround CrossFit schoenen zijn erg populair onder CrossFitters, onder andere omdat het natuurlijk makkelijk is om maar één paar schoenen mee te hoeven nemen naar de box. Maar sommige CrossFit-atleten kiezen ervoor om voor de verschillende onderdelen verschillende schoenen te dragen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je voor de liftonderdelen liever een stevigere schoen draagt, aarzel dan niet om voor deze onderdelen een gewichthefschoen aan te schaffen als je dat prettiger vindt. Zelfs binnen de verschillende CrossFit-collecties van de grote merken zijn verschillende soorten schoenen voor verschillende doeleinden te vinden. Zo zijn er CrossFit schoenen die speciaal voor snelle WODs zijn ontwikkeld en CrossFit schoenen die je met klittenband strakker aan kunt trekken voor meer stabiliteit tijdens het liften.

 

Nu weet je dus wat een CrossFit schoen is, en waar je precies op moet letten als je CrossFit schoenen gaat kopen. Het belangrijkste is eigenlijk dat je je niet te veel laat leiden door verkooppraatjes en speciaal ontwikkelde schoenen. Veel CrossFitters gebruiken de schoenen van Reebok, maar je moet de schoen kiezen die jij comfortabel vindt en waarvan jij het idee hebt dat ze je helpen bij het ontwikkelen van een goede houding en techniek. Dat kunnen de nieuwste Reebok CrossFit Nano’s zijn, maar ook die Converse All Stars die toevallig ergens in de sale zijn. Ook de XXL fitness schoen is door zijn platte, flexibele zool heel goed geschikt voor CrossFit. Het is maar net wat jij prettig vindt!

Welke schoenen draag jij het liefst in de box?

Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!