Waarom CrossFit En Paleo Een Geweldige Combinatie Is

Waarom CrossFit En Paleo Een Geweldige Combinatie Is

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Steeds vaker hoor je dat mensen het paleodieet volgen. Ook onder CrossFitters is paleo enorm populair. Hoewel je in eerste instantie het verband tussen beiden misschien niet ziet, is het eigenlijk heel logisch: zowel bij het paleo dieet als bij CrossFit ga je terug naar de basis van de mens. De basis van voedsel en de basis van bewegen, maar dan gecombineerd. Een focus op een gezond, sterk en fit lichaam. Waarom gaan CrossFit en paleo zo goed samen?

Wat is paleo?

Paleo food plate

Het paleodieet wordt ook wel paleolithisch dieet of jagersdieet genoemd. Paleo is een dieet waarbij je eet zoals onze voorouders, de oermensen, die leefden in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Hoewel paleo een dieet genoemd wordt, is het dat eigenlijk niet. Een dieet impliceert dat iets tijdelijk is; paleo is een manier van leven die je aanneemt.

Zo’n 10.000 jaar geleden, aan het eind van het paleolithicum, vond de agrarische revolutie plaats. Sinds die tijd eten we veel granen en andere ‘nieuwe’ voedingsmiddelen. Terwijl de oermens in het paleolithicum afhankelijk was van de jacht en de producten die de natuur te bieden had, besloot de mens tijdens de agrarische revolutie massaal om boer te worden. Mensen zijn zich gaan specialiseren in het verbouwen en verwerken van verschillende graansoorten en andere gewassen en dat heeft geleid tot veel nieuwe voedingsmiddelen. We eten nu steeds vaker brood, pasta of rijst.

De paleo-leefwijze is gebaseerd op onze voorouders, de oermensen. Volgens aanhangers van deze leefwijze is ons lichaam niet gemaakt om bewerkte voedingsmiddelen, zoals granen, te verwerken. Ons voedingspatroon is de laatste jaren in sneltreinvaart veranderd; er zijn allerlei nieuwe producten bijgekomen, maar ons lichaam heeft zich niet in dezelfde snelheid aangepast. Natuurlijk zien we er qua uiterlijk anders uit dan de oermens van miljoenen jaren geleden. Maar onze binnenkant is nog vrijwel hetzelfde; onze spijsvertering werkt nog hetzelfde als die van de oermens. Al die veranderingen in ons voedingspatroon zouden ons lichaam geen goed doen.

Het paleodieet bestaat uit voedingsmiddelen die onze voorouders ook aten. De voeding van de oermens bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen suikers, geen granen, brood of zuivel. Omdat ons lichaam van binnen nog hetzelfde functioneert als dat van de oermens, zou het ook behoefte hebben aan diezelfde voeding. Dat betekent dat je verse, biologische producten eet. Mager, gezond vlees, noten en zaden voor goede vetten, verschillende soorten fruit en groenten vormen de basis voor het paleodieet. Zuivel, graanproducten, bewerkte producten en bijvoorbeeld soja producten zijn producten die niet passen binnen het paleo dieet. En die Big Mac of zak chips mag je dus ook laten staan.

Wat eet je dan?

Paleo food

De paleo-leefwijze is gebaseerd op gezonde, natuurlijke voeding. De focus ligt niet op het tellen van calorieën, maar op het ‘verzorgen’ van je lichaam met de juiste voeding. Magere eiwitten en gezonde vetten staan hierbij centraal. Ook groenten en fruit voor de nodige vitaminen, mineralen en andere micronutriënten passen binnen het paleodieet. Koolhydraten zijn wel aanwezig, maar in mindere mate.

Vlees

Vlees is bijna altijd paleo en hier kun je dus veel van eten. Rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, noem het allemaal maar op! Dit mag je allemaal eten binnen het paleodieet. Dus zelfs een lekker plakje bacon bij je eitje in de ochtend kan gewoon. Ook pluimvee, gevogelte, lamsvlees en zelfs orgaanvlees is gewoon paleo. Kies wel het liefst voor biologisch en onbewerkt vlees. Hotdogs of andere soorten bewerkt, ingeblikt vlees zijn niet paleo; deze mag je dus laten staan.

Vis

Vrijwel alle vissoorten zijn paleo, maar dat wil niet zeggen dat elk visje dat je koopt ook paleo is. Er zijn namelijk ook vissen die gekweekt worden. ‘Wilde’ vis heeft de voorkeur bij paleo. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische vis in de supermarkt. Haal je je vis bij de visboer? Vraag dan na waar hij deze vandaan heeft, zodat je zeker weet dat je geen gekweekte vis koopt! Vissoorten die je beter kunt vermijden zijn tilapia en pangasius. Deze vissoorten worden meestal gekweekt in een aquarium en zijn daarom niet paleo.

Schaal- en schelpdieren

Ook schaal- en schelpdieren zijn paleo. Je kunt dus met een gerust hart genieten van bijvoorbeeld mosselen, garnalen, oesters of een lekker stuk kreeft.

Eieren

Ook eieren mag je gewoon eten in het paleodieet. Lekker eitje met bacon ’s ochtends, iemand?

Groenten

De keuze in groenten is ontzettend ruim, want er zijn erg veel groenten die al door de oermens gegeten werden. Toch zijn er ook een aantal groenten die niet gegeten mogen worden omdat ze niet paleo zijn. Dit zijn de groeten die tot de nachtschadefamilie behoren. De belangrijkste groenten die niet paleo zijn zijn aardappelen, pepers, tomaten, paprika’s, aubergines en peulvruchten. Pinda’s vallen officieel ook onder de peulvruchten en deze zijn dus ook niet paleo.

Fruit

Fruit is gezond. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is een bron van energie. Fruit mag dan ook gewoon gegeten worden als je het paleodieet volgt. Eigenlijk mag je alle fruitsoorten eten, behalve gojibessen. Deze behoren, net als de diverse groenten, tot de nachtschadefamilie en zijn dus niet paleo. Een lekker sinaasappeltje, banaantje of in de zomer heerlijke aardbeien staan dus gewoon op het paleo menu!

Noten en zaden

Noten en zaden worden al sinds de oertijd gegeten en zijn dus hartstikke paleo! Heb je tijdens je favoriete tv-programma zin in een snack? Dan neem je dus gewoon lekker een handje cashew-, macadamia- of walnoten. Lekker, en ook nog eens gezond. Ook andere noten kunnen gewoon gegeten worden. En door je salade strooi je lekker wat pijnboompitten of pompoenpitten, want ook deze zijn paleo. Ook kokosnoot is paleo en mag je dus eten, evenals kokosmelk of bijvoorbeeld kokosmeel, omdat dit gemaakt wordt van een kokosnoot. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld amandelmelk en -meel.

Olie

Vet is een brandstof voor ons lichaam. Echter is het wel belangrijk om voor de juiste vetten te kiezen. In het paleodieet haal je de vetten bijvoorbeeld uit noten en vette vis, maar ook uit verschillende soorten olie. Oliesoorten die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn kokosolie, olijfolie, macadamia-olie en avocado-olie.

Kruiden en specerijen

Met kruiden en specerijen geef je smaak aan je eten. Er zijn onwijs veel kruiden en specerijen waarmee je eindeloos kunt variëren. Eigenlijk zijn alle kruiden en specerijen toegestaan, behalve die van de nachtschadefamilie – net als bij het groente en fruit. Dit zijn bijvoorbeeld paprika, cayenne en chili.

Dranken

Frisdranken zijn absoluut uit den boze binnen een paleodieet. Schuif die beker cola dus maar weer aan de kant. Ook energiedrankjes zijn niet paleo. Wat drink je dan wel? Water bijvoorbeeld. Dat kun je zelf wat lekkerder maken door er bijvoorbeeld munt of citroen in te doen. Ook kruidenthee mag je drinken, net als zelfgemaakte ijsthee op basis van kruidenthee en kokosmelk of kokoswater (de natuurlijke variant). Ook zelfgemaakte fruitsapjes of -smoothies mag je gewoon drinken.

CrossFit en paleo

Box jumps

CrossFit en paleo? Wat hebben die twee dan met elkaar te maken? Eigenlijk is het best simpel. Bij het paleodieet ga je als het ware terug naar je ‘roots’; je eet zoals de oermens dat deed. Natuurlijke, biologische, gezonde producten. Geen bewerkte voeding. Bij CrossFit ga je ook terug naar je ‘roots’ en beweeg je zoals de oermens dat deed. Rennen, sprinten en zware dingen tillen; vroeger in de natuur, nu in de box.

CrossFit combineert gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één trainingsvorm. De filosofie achter CrossFit is dan ook om niet de beste te worden in één specifiek sportonderdeel, maar om jezelf constant te blijven ontwikkelen in de tien fysieke basisvaardigheden. Je bent dus constant aan je lichaam aan het werken. Dat staat in één lijn met paleo, waarbij je goed zorgt voor je lichaam door het gezonde voeding te geven. Het doel van CrossFit is om gezond en fit te worden. De paleo-levenswijze sluit daar perfect op aan.

“Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugar. Keep intake to levels that will support exercise but not body fat.” Dat is zo’n beetje de leefregel van paleo én CrossFit. Als je veranderingen aan je lichaam wilt realiseren, is voeding de basis. Dat weet inmiddels (bijna) iedereen wel. Je kunt vijf dagen per week sporten, maar als je een slecht eetpatroon hanteert, dus structureel boven je behoefte eet, of gewoon een hoop ongezonde voeding naar binnen werkt, zie je dit altijd terug in je lichaam. Je voeding en sport dienen op elkaar afgestemd te zijn, ongeacht de doelen die je hebt. Is dat het verbeteren van je figuur, dan moet je voeding daarop afgestemd zijn. Is je doel fitter en sterker worden? Dan moet je voeding daar ook op afgestemd zijn.

Als CrossFitter ben je constant bezig om je lichaam sterk en fit te krijgen. Terwijl een bodybuilder bepaalde oefeningen doet om resultaat te zien, is een CrossFitter bezig met de juiste uitvoering van een oefening. CrossFitters worden allround sterk en fit door hun trainingen. Korte, intensieve inspanningen en duurvermogen; je ziet het allemaal terug in de WOD. Vrijwel alle spiergroepen moeten op verschillende manieren samenwerken bij CrossFit. CrossFitters zullen misschien niet de sterkste of snelste zijn, ze zullen wel alle oefeningen beter uit kunnen voeren dan wie dan ook. De focus ligt dus erg op het lichaam, net als bij paleo.

In tegenstelling tot andere sporten ligt de nadruk bij CrossFit op de samenwerking tussen diverse spieren. Door oefeningen te doen waarbij meer spiergroepen tegelijk betrokken zijn en het trainen van kleinere, stabiliserende spieren wordt de disbalans tussen grote en kleine spiergroepen kleiner. In het dagelijks leven heb je hier veel voordeel van. Bodybuilders daarentegen zijn sterk in gecontroleerde bewegingen. Bij de uitvoering van hun oefeningen worden de spiergroepen zoveel mogelijk geïsoleerd zodat de spiergroepen zoveel mogelijk belast worden, wat leidt tot spiergroei. Dit heeft als gevolg dat de kleinere, stabiliserende spieren vaak minder getraind worden. Dit leidt tot een disbalans, waardoor sneller blessures opgelopen kunnen worden bij het uitvoeren van niet gecontroleerde, alledaagse bewegingen.

 

Zowel CrossFit als paleo is erop gericht om je lichaam gezond, fit en sterk te maken én te houden. De liefde voor het lichaam verbindt deze twee en dat maakt het een goede combinatie.

 

Wat vind jij van de combinatie CrossFit en paleo?

Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!