Bodybuilding en gezondheid: Betere vrienden dan je denkt!

Bodybuilding en gezondheid: Betere vrienden dan je denkt!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bodybuilding is een sport die meer dan welke sport dan ook draait om uiterlijk. Het zijn niet alleen fysieke prestaties en statistieken die op het strand of het wedstrijdpodium geen enkele rol spelen, ook gezondheid wordt vaak op de tweede plaats gezet. We begrijpen heel goed dat het eten van genoeg eiwit voor jou een grotere prioriteit heeft dan het binnenkrijgen van genoeg groenvoer, helemaal wanneer je aan het bulken bent. Maar toch is het zonde om gezondheid te verwaarlozen. Geloof het of niet, maar bepaalde vitamines en mineralen kunnen je prestaties en Gains in de gym zelfs verbeteren! In dit artikel gaan we eens op een rij zetten welke voedingsstoffen jij als bodybuilder absoluut in check moet hebben. Niet alleen om gezond te blijven dus, maar ook om meer uit je training te halen!

Calcium

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe je loeizware gewichten gaat benchen als je voortdurend last krijgt van je pols, elleboog of schoudergewricht? Juist ja, zonder een solide basis gaat het je nooit lukken om kilo’s spiermassa op te bouwen en zware gewichten weg te duwen. Het skelet wordt niet voor niks vergeleken met een kleerhanger: hoe groter en sterker de hanger(= skelet), hoe meer kleding (= spiermassa)  je eraan kunt hangen!

Laat dat nu net het punt zijn waarin calcium een belangrijke rol speelt. Calcium is goed voor de kalkhuishouding en speelt een rol bij de botaanmaak en behoud van sterke botten. Het effect van calcium op je botten is natuurlijk waar calcium het meeste om bekend staat, maar er is nog meer! Calcium draagt namelijk ook bij tot een normale werking van het zenuwstelsel, speelt een rol bij het behoud van sterke spieren én ondersteunt de energiestofwisseling. Een voor een zaken die je als bodybuilder absoluut niet kunt missen voor een droog en gespierd lichaam.

Eitje toch?

Je denkt nu misschien: “Maar voldoende calcium binnenkrijgen is toch een eitje? Kwark zit boordevol eiwit en daarmee zit ik gelijk aan m’n calciumbehoefte, 2 vliegen in één klap!”. Klopt, maar niet zo snel! Terwijl dit een prima keuze is zijn er toch veel bodybuilders die, vooral tijdens het cutten, zuivel schrappen uit hun dieet om sneller vet te verbranden. Of dit een effectieve strategie is staat buiten de inhoud van dit artikel, maar combineer dit met de mensen die een lactose-intolerantie hebben en plotseling kijken we naar een grote groep mensen die mogelijk niet genoeg calcium binnenkrijgen!

De oplossing is gelukkig simpel: Calcium in capsulevorm! Dit is een goedkope manier om jezelf toch van je calciumbehoefte te voorzien. Daarnaast is het ook nog eens gecombineerd met magnesium, toch ook niet een onbelangrijk mineraal zoals je zo gaat lezen…

gezondheid

Magnesium

Magnesium is een interessant mineraal, niet alleen omdat zoveel mensen er een tekort aan hebben, maar ook nog eens omdat het verschrikkelijk veel functies in het lichaam verricht!

Om er maar een paar te noemen ondersteunt magnesium calcium bij de instandhouding van sterke botten, draagt magnesium bij aan een normale spierwerking, helpt het om vermoeidheid te verminderen en heeft magnesium zelfs een invloed op psychologische functies. Als gevolg van die laatste twee punten is magnesium goed voor je geestelijke energie, concentratievermogen en mentale vermoeidheid. Allemaal zaken die tijdens een streng dieet nogal eens belemmerd worden! Tijd voor wat extra magnesium dus!

Dan hebben we nog niet eens verteld dat magnesium ondersteuning biedt bij een normale water- en electrolytenbalans. Hiermee kan niet alleen voorkomen worden dat jij onderhuids vocht vasthoud, maar kunnen ook spierkrampen afnemen!

Tot slot draagt magnesium bij aan een normale eiwitsynthese. Want ja, wat heb je eraan om al die eiwitten te eten als je lichaam hier niet fatsoenlijk mee om kan gaan? Redenen genoeg dus om magnesium een prioriteit in je dieet te maken!

Wat verder erg bijzonder is aan magnesium is de biologische beschikbaarheid. Je zult vaak horen dat magnesium te vinden is in volkoren graanproducten zoals havermout, noten zoals amandelen of pure chocolade. Alhoewel dit klopt is de biologische beschikbaarheid vaak teleurstellend laag. Resultaat? Je hebt alsnog een tekort!

Groene groentes zijn een betere keuze en raden we sowieso aan, maar ook dit is vaak niet voldoende als fanatieke krachtsporter met wat meer massa dan de gemiddelde medemens. Het is dus helemaal geen gek idee om wat extra magnesium tot je te nemen, ofwel in combinatie met calcium, of op zichzelf als je al voldoende calcium uit zuivel binnekrijgt!

Zink

Aangezien we toch zo goed bezig zijn met mineralen: op naar de volgende, zink!

Zink is een mineraal dat veel vergelijkbare functies vervult als de vorige 2 mineralen, calcium en magnesium. Toch is er één enorm belangrijk gebied waarbij zink een rol speelt terwijl de andere twee dit niet doen. Dat gebied is je hormoonhuishouding.

Zink draagt namelijk bij aan een normale hormoonhuishouding. Beter gezegd: Zink draagt bij aan de instandhouding van normale testosteronwaardes in je lichaam. Nagenoeg iedereen die aan krachttraining doet zal het maar al te goed weten: testosteron heeft een belangrijke invloed op je spiermassa. Het mag voor zich spreken dat het dus voor iedere man belangrijk is om voldoende lichaamseigen testosteron te hebben om optimale progressie te boeken.

Gaat Zink je de volgende Mr. Olympia maken? Absoluut niet. Maar het gaat er wél voor zorgen dat jij een perfect hormonaal milieu hebt om én gezond te zijn én het maximale uit je training en voeding te halen! Een bevinding die in een onderzoek ook werd gevonden bij mannen die zinktabletten gesuppleerd kregen.

Om voldoende zink binnen te krijgen is het belangrijk om genoeg rood vlees binnen te krijgen, een praktijk die al snel erg prijzig kan worden en die niet voor iedereen weggelegd is. Zink in capsulevorm is daarom een goed alternatief, of wanneer je toch ook magnesium erbij zoekt, is ZMA met daarbij ook nog Vitamine B6 voor jou de perfecte optie!

Vitamine D3

Je hebt er vast weleens van gehoord: Vitamine D. Het is een vitamine die door je lichaam in de huid wordt aangemaakt na blootstelling aan UV-straling, ofwel de zon. Omdat de zon in Nederland helaas vaker niet schijnt dan wél, wordt vaak geadviseerd om Vitamine D3 te supplementeren. Dat Vitamine D3 belangrijke functies in het lichaam heeft voor onder andere botten, spieren en immuunsysteem is alom bekend.Maar wist je dat het je nog meer kan bieden?

Technisch gezien is Vitamine D3 door zijn structuur een steroïdehormoon. Het wordt dan ook vaak geclassificeerd als een pro-hormoon, maar dan wel een volledig legale. Nu is het niet zo dat Vitamine D3 je testosteronwaardes naar suprafysiologische waardes gaat tillen, maar een tekort ervan kan zeker wel een negatief effect uitoefenen!

Een studie onderzocht het verband tussen Vitamine D-waardes en androgeenwaardes in mannen en vonden dat er een positieve relatie was. Dit duidt erop dat het belangrijk is om voldoende Vitamine D binnen te krijgen, of dit nou via de zon is of in supplementvorm.

De Aanbevolen  Dagelijkse Hoeveelheid is vastgesteld op 200IU, maar om alle voordelige effecten te krijgen is een hogere dosering nodig. Starten met 1000IU per dag is een goede richtlijn, maar tot 5000+ IU zijn geen nadelige effecten gevonden. In een optimaal scenario laat je de bloedwaardes testen en sluit je de supplementendaarop aan.

gezondheid

Omega-3

Omega-3 is dat type vetzuur die de hele wereld heeft laten zien dat vetten zo slecht nog niet zijn. Het is inmiddels al een tijd erkend dat Omega-3 onder andere bijdraagt aan het functioneren het hart, de hersenen en gezonde bloedwaardes. Daarbij is het een voedingsstof die nog intensief wordt onderzocht waardoor steeds meer voordelen aan het daglicht komen. Het is dan ook niet voor niks dat Omega-3 aan steeds meer voedingsmiddelen wordt toegevoegd.

Het belang van vette vis mag voor een bodybuilder dus absoluut niet onderschat worden omdat Omega-3 kcal voor kcal één van de meeste voordelen biedt voor je lichaam. Toch kunnen we ons voorstellen dat dagelijks vette vis eten niet voor iedereen een pretje is, niet voor jezelf als voor je portemonnee.

Een hoogwaardig Omega-3 supplement is in dit geval een oplossing. Hiermee voorzie je het lichaam van hoge kwaliteit vetzuren, zonder de vissmaak achteraf!

Vertering 1-2-3

We noemden bij magnesium al kort dat het bijdraagt aan een normale eiwitsynthese, een onmisbaar aspect van spiergroei. Maar heb je weleens nagedacht over de weg van je mond naar je spieren?

Het verteringsproces is iets waar mensen veel te weinig bij stilstaan, met als gevolg dat er minder resultaat wordt behaald dan gehoopt. Het eten van voldoende groente en fruit is niet alleen belangrijk om je vitamines binnen te krijgen, maar is ook belangrijk voor de vezels.

Hierdoor is het dus altijd belangrijk om je dieet te laten bestaan uit volwaardige, onbewerkte producten in de basis. De hele dag door junk eten met dan toch even een eiwitshake na de training gaat je dus helaas niet redden. Zorg dat de basis goed en gezond is, dit geeft je lichaam een reden om goed te functioneren. Hierdoor voel je jezelf na verloop van tijd niet alleen beter, maar merk je ook dat je lichaam meer doet met de voedingsstoffen die je het geeft!

1 voor allen, allen voor 1!

In dit artikel hebben we de meest speciale voedingsstoffen voor je uitgelicht. Dit betekent echter niet dat de rest onbelangrijk is. Sterker nog, alles dient in balans te zijn om het meeste van je lichaam te kunnen vragen. Dit betekent dat je ook al die andere vitamines en mineralen die we vandaag niet genoemd hebben maar beter in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Om te voorkomen dat jij dagenlang uit moet gaan zoeken welke vitamines en mineralen je in welke hoeveelheden binnen moet krijgen hebben wij het moeilijke werk al voor je gedaan en hebben we voor jou de perfecte samenstelling. Multivit is speciaal afgestemd op sporters en dekt je belangrijkste behoeften.Speciaal voor de dames hebben we de Miss Fitness – Daily Multi Vitamine ontwikkeld die is afgestemd op de behoeften van de vrouw.

eat healthy

Eat healthy. Get strong!

Hopelijk zie je na het lezen van dit artikel in hoe belangrijk het is om je lichaam niet alleen te voorzien van voldoende eiwit en andere macronutriënten, maar ook van de vitamines en mineralen om je lichaam gezond te houden. Gezondheid betekent veel meer dan alleen je goed voelen en oud worden, maar kan een enorme rol spelen bij het succes of falen in de gym.

Neem deze informatie dus mee in je dieet en maak die stap vooruit!

Geschreven door Mathias Jansen

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!