Hoe Overleef Ik De Kerst: Tips En Tricks Om De Feestmaand Door Te Komen (Mét Heerlijk Kerstrecept)

Hoe Overleef Ik De Kerst: Tips En Tricks Om De Feestmaand Door Te Komen (Mét Heerlijk Kerstrecept)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

December is voor veel mensen een feestmaand. Eerst komt Sinterklaas, vervolgens staat de kerst voor de deur en vrijwel meteen daarna volgt oud en nieuw. Er wordt in deze periode flink veel gegeten, mensen letten even niet op hun gewicht en de zoetigheden kunnen niet aangesleept worden. Zo gaat het bij de meeste huishoudens, maar niet bij jou! Bodybuilding en feesten zijn namelijk twee woorden die jij niet of vrijwel nooit in dezelfde zin zet. Het is voor jou belangrijk om op je voeding te letten en daarom kijk je met gezonde tegenzin uit naar kerst. Hoe ga je deze dagen overleven zonder het idee te krijgen dat alle trainingen van de afgelopen periode voor niets zijn geweest?

 

Bodybuilding en feesten: 8 tips en tricks om de feestmaand te overleven

Ondanks het feit dat kerst, Sinterklaas en oud en nieuw wat jou betreft best overgeslagen mogen worden, wil je de maand waarschijnlijk wel zo gezellig mogelijk en in goede harmonie met de (schoon-)familie doorbrengen. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips en tricks op een rijtje gezet. Door deze op te volgen overleef je de laatste maand van het jaar met gemak én zonder dat je vetpercentage (te veel) stijgt.

Tip 1: Stel doelen die je in december wilt halen

Doelen-stellen

Niet het vele feesten, maar geen doel hebben is wat de meeste mensen in deze periode de das om doet. Ze hebben geen doelen gesteld en kunnen daarom ongecontroleerd van het kerstdiner blijven eten. Ze hebben ten slotte geen excuus om het niet te doen. En achteraf komen ze de gevolgen pas onder ogen.

Het is nu dus niet zo moeilijk om te raden wat je moet doen tijdens de feestdagen. Stel jezelf doelen en calculeer dagen zoals kerst en oud en nieuw in, zodat je precies weet hoeveel je van alle lekkernijen kunt eten zonder je doelen in de weg te zitten en dus met een mega schuldgevoel het nieuwe jaar in te gaan. Dit geldt niet alleen wat betreft je trainingsschema, maar ook wat betreft je voedingsschema.

Tip 2: Cheaten

Veel bodybuilders hebben het zo nu en dan nodig om de teugels even te laten vieren. Daarom lassen ze af en toe een cheat day of cheat meal in. Op deze dag hoeven ze bijvoorbeeld even niet of in mindere mate op hun voeding te letten of mogen ze genieten van hun favoriete snack/maaltijd.

Een vaak gehanteerde grens is één cheat day of cheat meal per week. Voor een gemiddelde maand wil dat dus zeggen dat je 4 van deze maaltijden of dagen in kunt calculeren. En laat december nu toevallig 4 belangrijke feestdagen hebben: Sinterklaasavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en oudjaarsavond! Kies je ervoor om op deze dagen te cheaten, dan kun je ongestoord met je familie feesten. Zij blij, jij blij.

Tip 3: Laat de alcohol staan

Glazen-champagne

Naast het vele eten is er nog een valkuil in december, namelijk alcohol. Ook dit wordt veel geconsumeerd tijdens de feestdagen en helemaal op oudjaarsavond kun je er bijna niet onderuit. De hoeveelheid calorieën die je hiermee naar binnen werkt is echter schrikbarend, helemaal in combinatie met het kerstdiner of een aantal oliebollen.

Voorkomen dat je deze calorieën ook op kunt tellen bij je totale calorie-inname is gelukkig niet zo heel moeilijk. Laat de alcohol gewoon staan of beperk je tot één biertje of wijntje. Het voordeel hiervan is ook nog eens dat je beter in staat bent om je doelen in het oog te houden en dus niet teveel te eten.

Tip: Spreek af dat jij de BOB bent. Hierdoor zal niemand rare vragen stellen als je zegt geen alcohol te willen.

Tip 4: Hou overdag rekening met het kerstdiner

Mensen die zelf niet iedere dag bezig zijn met het verbeteren van hun lichaam hebben vaak ontzettend veel moeite te begrijpen waarom jij nooit eens een chocolaatje of een stuk taart kunt eten. Als je deze verwennerij keer op keer afslaat, heb je zelfs de kans dat ze zich beledigd voelen en dat komt jullie verstandhouding natuurlijk niet ten goede.

Deze tip helpt je om dat te voorkomen. Je kunt er namelijk gedurende de hele dag al rekening mee houden dat er ’s avonds een heerlijke gourmetavond of ander kerstdiner op je staat te wachten. Eet dus overdag minder, zodat je aan het eind van de dag meer calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten tot je kan nemen.

Tip 5: Houd rekening met de dagen waarop de sportschool dicht is

Gesloten-deur

Een van de grootste frustraties voor bodybuilders is dat de sportschool niet 24/7 open is en hij rond kerst en oud en nieuw vaak zelfs helemaal dichtgaat voor een paar dagen. Natuurlijk is het leuk voor de medewerkers dat zij even vrij zijn, maar voor jou is het een ramp. Hoe moet je nu trainen als je geen gebruik kunt maken van de attributen van de sportschool?

Helaas kun je de eigenaar niet dwingen om open te gaan zodat jij kunt sporten. Je zult er dus het beste van moeten maken. Een manier om hier op een goede manier mee om te gaan is door op tijd uit te zoeken wanneer de sportschool precies dicht is en je trainingen hieromheen te plannen. Zo sta je niet voor onaangename verrassingen of voor een gesloten deur. En wie weet zijn de extra vrije dagen juist wel goed voor je lichaam. Dat krijgt zo genoeg rust om helemaal te herstellen en zich op te maken voor een nieuw jaar vol zware trainingen.

Tip 6: Heb je al aan intervaltraining gedacht?

Je kunt de dagen waarop de sportschool dicht is dus zien als een vrije dag. Echter kun je deze dagen ook thuis aan de slag gaan met een HIIT training, oftewel een high intensity interval training. Dit zijn korte, maar erg intensieve trainingen waarbij je zoveel mogelijk spieren aan het werk probeert te zetten. Zo raken je spieren in ieder geval niet gewend aan niets doen. Een extra voordeel is dat je voor veel intervaltrainingen helemaal geen apparaten of gewichten nodig hebt. Je eigen lichaamsgewicht is vaak al voldoende. Oefeningen die je onder andere uit kunt voeren zijn burpees, squats, jumping jacks en push-ups. Misschien iets anders dan je gewend bent, maar daardoor niet minder effectief.

Tip 7: Een voorgerecht voor het voorgerecht

Whey-proteine

De volgende tip om bodybuilding en feesten te combineren is het nemen van een voorgerecht voor het voorgerecht. En dan hebben we het niet over een extra maaltijd, maar over een proteineshake die rijk is aan vezels. Waarom dit een effectieve strategie kan zijn om het kerstdiner te overleven?

De vezels in de shake zijn niet alleen gezond, maar geven je ook een vol gevoel. Hierdoor zul je tijdens het kerstdiner minder honger hebben en dus ook minder eten.

Tip 8: Jij bent de chef

Chefkok

Een laatste manier om te voorkomen dat je de kok tegen het zere been stoot, is door zelf te koken. Op deze manier heb je namelijk helemaal zelf in de hand met welke producten je kookt en hoeveel minder gezonde producten je gebruikt.

Extra leuk aan het zelf koken van je kerstdiner is dat je de niet-bodybuilders in de (schoon)familie ook eens kunt laten zien wat je nu eigenlijk wel allemaal mag eten en dat de gerechten die je jezelf voorschotelt lang niet allemaal saai zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgende menu:

Voorgerecht: zalm en avocado

Zalm en avocado zijn prima ingrediënten voor het kerstdiner van een bodybuilder. Ze zijn rijk aan eiwitten en ook nog eens erg lekker.

Ingrediënten (afhankelijk van serveergrootte):

 • 300 gram gerookte zalm;
 • 10 milliliter citroensap;
 • 15 gram zure room;
 • 1 avocado;
 • Sesamzaadjes;
 • Peper;
 • Zout.

Bereidingswijze

Snij om te beginnen de avocado’s open en haal het vruchtvlees uit de schil. Prak dit fijn met een vork en voeg de zure room toe. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe en meng alles weer goed door elkaar. Leg nu een vierkant stuk plastic folie op de aanrecht en verdeel hier de plakjes gerookte zalm over. Zorg ervoor dat er geen open ruimtes zijn tussen de verschillende plakjes zalm.

Spreid vervolgens het avocadomengsel uit over de zalm. Nu is het een kwestie van de zalm voorzichtig oprollen en even goed aandrukken. Leg de gehele rol ongeveer 1 uur in de koelkast zodat alles goed op kan stijven. Snij de rol voor het opdienen in kleine plakjes en strooi de sesamzaadjes over de rolletjes.

Hoofdgerecht: biefstuk met zoete aardappel en gewokte groenten

Het hoofdgerecht is natuurlijk de grootste en belangrijkste maaltijd. Deze moet dus ook wel lekker zijn. Bij deze maaltijd is dat zeker het geval.

Ingrediënten (2 personen):

 • 2 biefstukken;
 • 200 gram groente naar keuze (denk aan courgette, paprika, champignons, wortel etc.);
 • 2 grote zoete aardappels;
 • Kokosolie;
 • Peper;
 • Zout.

Bereidingswijze

Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius. Begin met het schoonmaken van de aardappels en snij deze in repen. De schil hoef je niet te verwijderen. Leg ze vervolgens in een pan die gevuld is met water en laat ze hier 30 minuten in weken. Maak nu de groenten schoon en snij deze in stukjes die allemaal ongeveer even groot zijn. Na 30 minuten haal je de aardappels uit het water en spoel je ze goed schoon. Maak ze droog en verdeel ze over een bakplaat. Voeg eventueel nog wat zout toe en zet de aardappels gedurende 30 minuten in de oven. Draai ze halverwege even om.

Terwijl de aardappels in de oven staan, wok je de groenten en bak je de biefstuk. Zet een wokpan op het vuur en doe hier wat kokosolie in. Laat de pan vervolgens goed heet worden. Zet ook alvast een pan op het vuur voor de biefstuk. Deze kan zo ook warm worden. Als de wokpan heet is, doe je de groenten in de pan. Wok deze 5 minuten. Leg ondertussen de biefstuk in de pan, voeg naar smaak peper en zout toe en laat hem aan beide kanten dichtschroeien. Hoelang je de biefstuk in de pan moet laten zitten is afhankelijk van de cuisson die je wilt.

Het vraagt wat time management, maar als het goed is heb je alles (ongeveer) op hetzelfde moment klaar en kun je de borden opmaken en serveren.

Nagerecht: ijscoupe

Zelfgemaakt-ijs

Er is niets zo lekker als het diner afsluiten met een paar bolletjes ijs. En als je toch zelf kookt, mag jij natuurlijk ook zelf kiezen welke smaak dat wordt en wat er precies in gaat.

Ingrediënten (3 personen):

 • 200 gram Griekse yoghurt;
 • 30 gram kokosbloesemsuiker;
 • 300 gram fruit naar keuze;
 • 60 gram Whey Delicious (de smaak mag je zelf bepalen).

Bereidingswijze

Het maken van het ijs is niet zo heel moeilijk. Voeg alle ingrediënten samen in en blender en mix dit goed door elkaar. Het fruit moet helemaal fijngemalen zijn. Doe het mengsel vervolgens in de ijsmachine en zet deze aan. Na ongeveer 30 minuten is je ijs klaar. Schep dit in een bak en zet het in de vriezer totdat het tijd wordt om het dessert te serveren.

 

Je dacht misschien dat bodybuilding en feesten niet samen konden gaan, maar met de 8 tips die in dit artikel aan bod komen kun je iedereen het tegendeel bewijzen. Ook als bodybuilder kun je namelijk intens genieten van alle feestelijkheden in december. In januari kun je dan weer terug naar je dagelijkse routine en alles in het werk te stellen om je spieren te laten groeien.

Welke maatregelen neem jij om de feestdagen door te komen?

Laat het weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!