Flush it out! De beste vochtafdrijvers van moeder natuur

Flush it out! De beste vochtafdrijvers van moeder natuur

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Na al weken, zo niet maanden, streng diëten wil je dat lichaam waar je zo hard voor hebt gewerkt in alle detail zichtbaar te krijgen. Je verlaagt je calorie inname, je blijft zwaar trainen en voegt cardio toe om zo veel mogelijk vet te verbranden. Langzaam maar zeker krijgt je lichaam steeds meer definitie, met een sixpack, lijnen in je schouders en borst en steeds meer zichtbare aders. Tot er dan ineens het onmogelijke gebeurt. Je staat op en ziet op de weegschaal dat je plotseling 2 kilo zwaarder bent?! In de spiegel kijkende valt je op dat aders die er normaal zo duidelijk op liggen minder zichtbaar zijn en ook je buikspieren minder diep lijken. Je hebt gister wel iets anders eten dan normaal, maar 2 kilo aan vet erbij? Dat is gelukkig iets wat niet zomaar gebeurt, de kans is namelijk heel groot dat je simpelweg meer vocht vasthoudt! In deze blog gaan we je alles vertellen over de vochtafdrijvers van moeder natuur!

De vochtbalans: hoe zit dat?

Het menselijk lichaam is zo geprogrammeerd dat het vrijwel altijd uit is op homeostase. Simpel gezegd is je lichaam uit op evenwicht. In het geval van je vochthuishouding is dit precies zo.

Om dit heel simpel te illustreren: Je zult op dagelijkse basis waarschijnlijk ongeveer evenveel drinken en hierop prima functioneren. Je krijgt een bepaalde hoeveelheid vloeistof binnen en je verliest dagelijks ook weer een vergelijkbare hoeveelheid vloeistof via onder andere urine en zweet. Wanneer de temperatuur stijgt en je meer aan het zweten komt verliest je lichaam meer vocht dan dat er binnenkomt. Dat zijn ook de momenten waarop je meer dorst hebt dan normaal, omdat je lichaam graag de vochthuishouding weer in balans wil krijgen.

Waar dit een erg voor de hand liggend voorbeeld is, is je vochthuishouding afhankelijk van allerlei factoren. Door middel van deze factoren kan je lichaam ook nog eens meer of minder vocht gaan vasthouden, waardoor je in een positieve of negatieve vochtbalans terecht komt.

Het perfecte voorbeeld hiervan is natrium, vooral te vinden in zout. Natrium is een belangrijke regulator van je vochthuishouding en heeft hierdoor een grote invloed op de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. Je lichaam heeft een bepaalde balans in de hoeveelheid zout die je consumeert en de hoeveelheid water die je drinkt. Wanneer je plotseling veel meer zout binnenkrijgt dan normaal, stijgt ook de behoefte naar vloeistof. Omdat hier meestal niet gelijk gehoor aan wordt gegeven gaat je lichaam maatregelen treffen om toch meer vloeistof in zich te hebben. Dát is het moment waarop je meer vocht vast gaat houden en dus plotseling zwaarder bent en definitie verliest.

Zout beperken wanneer je minder vocht vast wil houden is vaak dus een verstandige keuze. Maar welke maatregelen kun je eigenlijk nog meer treffen? Dat lees je hieronder!

De vochtafdrijvers

Terwijl er genoeg producten zijn die je meer vocht doen vasthouden, zijn er gelukkig ook net zo veel producten die vochtafdrijvende kenmerken hebben. Laat moeder natuur je dus een handje helpen en implementeer zo veel mogelijk van de onderstaande producten in je dieet. Zo voorkom je ongewenste vochttoename en een lichaam dat niet goed uit de verf komt!

fles-water-in-sportschool

Water

Het vasthouden van vocht bestrijden door méér water te drinken? Ja, dat klinkt als het bestrijden van een bosbrand met een vlammenwerper, maar toch is het waar!

Zoals je hierboven al kon lezen is het vasthouden van vocht vaak een resultaat van een disbalans. Door bepaalde factoren is je vochthuishouding uit balans geraakt en je lichaam reageert hierop door meer vocht vast te houden. Te weinig vocht binnenkrijgen is precies zo’n situatie waarbij je lichaam uit balans is. Je lichaam wil meer vocht afscheiden dan er binnenkomt, maar wordt hierbij belemmert. De reactie hierop is vervolgens simpel: je lichaam gaat zo veel mogelijk proberen vast te houden wat er binnenkomt.

Vooral wanneer een lage waterconsumptie gecombineerd wordt met een hoge zout inname is dit het perfecte recept voor een probleem in je vochthuishouding.

Voldoende drinken is dus belangrijk. Dit is niet alleen waar op de korte termijn, maar zeker ook voor de lange termijn! Een goede hydratatie is belangrijker om je organen, waaronder de lever en nieren, gezond te houden. En laat deze 2 organen nu net een belangrijke rol spelen in je vochthuishouding!

Hoe herken je nou of je te weinig water drinkt? Het snelste kun je dit zien aan de kleur van je urine. Wanneer deze donkergeel is, betekent dit dat het aandeel vocht in je urine laag is. Bij goede hydratatie zou je urine lichtgeel of zelfs kleurloos moeten zijn!

Groentes en kruiden

Dat (groene) groentes gezond zijn, dat weet iedereen. Wat echter minder bekend is, zijn de diuretische effecten van bepaalde groentes en kruiden!

Vooral donkere bladgroentes lijken de meeste positieve effecten te hebben. Waar je dan vooral aan kunt denken? De groentes en kruiden in het onderstaande lijstje kun je niet mee de mist in gaan!

  • Sla
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Tomaten
  • Asperges
  • Peterselie
  • Knoflook
  • Bleekselderij

vochtafdrijvers groenten

De juiste elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen die belangrijke functies in het lichaam vervullen, waarvan de vochtbalans een belangrijke is. Onderstaande elektrolyten spelen op dit gebied de belangrijkste rol.

Magnesium

Magnesium is een mineraal waarvan je maar beter kunt zorgen dat je geen tekort hebt. Zo helpt magnesium niet alleen bij een normale eiwitsynthese, een normaal metabolisme en normale spierwerking. Magnesium draagt ook bij tot een goede elektrolytenbalans! Vooral bij pre-menstruale vrouwen werd aangetoond dat magnesium een positieve werking had op vochtretentie.

Voorkom dus een magnesiumtekort, niet alleen vanwege het vocht, maar vanwege talloze redenen! Magnesium vind je onder andere in noten, onbewerkte granen zoals havermout, pure chocolade en groene bladgroenten. Natuurlijk is supplementeren ook een optie als je voeding niet alles dekt.

Kalium

Alles leidt ons weer naar balans, zo ook kalium. Kalium dient namelijk in balans te zijn met natrium, aangezien dit beide belangrijke elektrolyten zijn. Samen zijn ze verantwoordelijk voor je bloeddruk, vochthuishouding, maar ook spierfunctie.

Waar natrium echter in overvloed voorkomt in producten, is het aandeel kalium vaak een stuk lager. Daarom doe je er dus goed aan om te focussen op voldoende kalium in je dieet, vooral wanneer je natrium inname aan de hoge kant is.

Hoe je dat doet? Vooral bananen, avocado’s en tomaten staan erom bekend dat ze veel kalium bevatten, dus je doet er goed aan om deze producten regelmatig te eten. Maar ook groene groentes, bonen en zuivelproducten zijn prima keuzes.

Paardenbloem extract

Paardenbloem extract is een supplement dat in de volksmond vaak werd gebruikt om overtollig vocht af te drijven. Reden genoeg voor een paar onderzoekers om de proef op de som te stellen.

Clare et al. vonden dat bij 17 proefpersonen er een significante stijging in plasfrequentie plaatsvond na inname van het paardenbloem extract. Dit duidt er dus op dat dit extract goed van pas kan komen wanneer je vocht af moet drijven, bijvoorbeeld wanneer je te veel vasthoudt of in wedstrijdshape moet komen.

water drain vochtafdrijvers

Go carb-less!

Je koolhydraten wat matigen wanneer je vocht kwijt wil raken is absoluut geen gek idee! Koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen als glycogeen. Laat glycogeen per gram nu net 3 á 4 gram water aan zich binden, waardoor een hogere koolhydraatinname dus direct je vochtbalans doet toenemen!

Maar meer glycogeen is toch helemaal niet verkeerd? Aangezien dit je spieren juist voltrekt? Daar zit inderdaad een kern van waarheid in, maar hogere insulinelevels door de koolhydraten verhogen helaas ook onderhuidse vocht niveau’s. Dit verklaart waarom een dieet hoog in koolhydraten vaak wel zorgt voor een ‘vol’ fysiek, maar ‘bloating’ ook voor de hand ligt. Ditzelfde gegeven verklaart waarom low-carb en ketogene-diëten vaak bekend staan om het geven van een droge look.

Test dus voor jezelf hoe groot de verschillen zijn bij verschillende koolhydraat-innames. Vind hierbij de balans tussen goede energie, kracht en pomp, maar waarbij je geen overtollig vocht vasthoudt.

BONUS: Don’t stress, sleep well

Voeding is extreem belangrijk, maar niet de enige factor die telt. Zaken die vaak over het hoofd worden gezien zijn slaap en stress. Beide factoren kunnen namelijk een enorme invloed hebben op niet alleen je vochtretentie, maar ook op je herstel, vetverlies en spieropbouw!

Dit hangt vooral samen met het hormoon cortisol dat in overmaat wordt geproduceerd wanneer je stress ervaart. Een stijging in cortisol hangt weer samen met onder andere het antidiuretisch hormoon, waardoor je vocht gaat vasthouden wanneer deze waardes te hoog zijn.

Conclusie? Werk hard, maar geef je lichaam ook de nodige rust en  herstel.

En daarmee zijn we rond en heb jij alle middelen die eraan bijdragen om vochtretentie te verminderen. Zo heb jij je vochtbalans altijd in check en verdwijnt dat lichaam waar je dag in, dag uit zo hard voor werkt niet als sneeuw voor de zon!

Geschreven door Mathias Jansen

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!