Elk Pondje Gaat Door Het Mondje – Of Toch Niet? 6 Afvalmythes Ontkracht

Elk Pondje Gaat Door Het Mondje – Of Toch Niet? 6 Afvalmythes Ontkracht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Je trekt je kleding uit en haalt vol spanning de weegschaal tevoorschijn. Je ademt nog een keer goed uit, gaat op de weegschaal staan en wacht met ingehouden adem af. Nadat je in je hoofd tot 10 hebt geteld, kijk je langzaam naar beneden om de gevreesde cijfers onder ogen te komen. Zal het deze week gelukt zijn om een ons of misschien zelfs een kilo kwijt te zijn? Je slaat namelijk al de hele week je ontbijt over, omdat je gehoord hebt dat je dan veel meer zult afvallen. Maar klopt dit eigenlijk wel? En alle andere dingen die je hebt gehoord over afvallen, moet je die zomaar klakkeloos geloven? Wij nemen 6 afvalmythes onder de loep, om te kijken of ze op de waarheid of op een fabeltje zijn gebaseerd.

 

Zijn deze 6 hardnekkige afvalmythes waar of niet?

Over afvallen doen veel beweringen de ronde. Dat je sneller afvalt als je je ontbijt overslaat, is een mooi voorbeeld van zo’n afvalmythe die veel mensen geloven. Wij hebben deze en 5 andere bekende afvalmythes verzameld en laten je zien waarom je niet alles moet geloven wat je hoort.

1. Als je af wilt vallen, kun je beter lightproducten of magere producten eten en drinken

Suikerklontjes-en-kristalsuiker

We begrijpen wel waarom zo veel mensen denken dat lightproducten en magere producten beter zijn voor je gezondheid. Het is namelijk algemeen bekend dat er in lightproducten minder suiker zit dan in gewone producten, maar helaas wil dit echt niet altijd zeggen dat de producten ook beter zijn dan de normale variant.

De suikers die worden weggelaten bij lightproducten en de vetten die worden geschrapt bij magere producten worden vrijwel altijd vervangen door andere zoete stoffen of koolhydraten. Je krijgt dus wel minder vet of suiker binnen, maar dat betekent niet dat de hoeveelheid calorieën die je in je mond stopt ook automatisch afneemt.

Wist je trouwens dat er uit verschillende onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen juist in verband worden gebracht met gewichtstoename in plaats van met gewichtsverlies?

Als je dus een keuze moet maken tussen lightproducten, magere producten en de gewone producten is het verstandig om naar de hoeveelheid vetten, suikers en calorieën te kijken en vervolgens een beslissing te nemen. Ga niet direct op de naam of het label af. Dit zegt namelijk minder dan je denkt. En als je dan eenmaal voor een product hebt gekozen dat naar jouw idee het best binnen je dieet past, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dit product opeens overmatig gaat gebruiken. Ook dat werkt jammer genoeg averechts; te veel is nooit goed.

2. Als je af wilt vallen, kun je het beste zoete tussendoortjes vermijden

Koekjes met chocoladestukjes

Nog een van die afvalmythes die we naar het land der fabelen kunnen sturen, want zoete tussendoortjes zijn echt niet verboden als je aan het afvallen bent.

Onderzoek onder 74 vrouwen laat zelfs zien dat het bij een erg streng dieet juist goed kan werken als je korte periodes inlast waarbij je gewoon mag eten wat je wilt. De vrouwen die in deze groep zaten kwamen minder snel weer aan dan de vrouwen die geen periodes hadden waarin ze konden eten wat ze wilden.

Hoe werkt dat dan?

Waar het eigenlijk op neer komt is dat je, om af te kunnen vallen, minder calorieën binnen moet krijgen dan dat je er verbrandt. Niet verbrande calorieën blijven namelijk in je lichaam zitten en zorgen er uiteindelijk dus voor dat je zwaarder wordt. Af en toe een kleine, lekkere, zoete snack heeft dus niet per se gevolgen voor je gewichtsverlies, zolang je er maar voor zorgt dat je deze extra calorieën er ook weer af sport. Blijf dus niet op de bank hangen en werk niet ontzettend veel tussendoortjes achter elkaar weg, maar zoek je motivatie en blijf naar de sportschool gaan!

En eerlijk gezegd vinden wij die tussendoortjes ook nog eens veel lekkerder smaken als we er hard voor hebben moeten werken. Dan hoef je je er tenminste niet zo schuldig over te voelen!

3. Als je af wilt vallen, mag je geen vet meer eten

gezonde salade

Ook deze afvalmythe kan de wereld uit geholpen worden. Vetten zijn namelijk niet altijd ongezond en hebben daardoor dus ook niet altijd een direct effect op je gewicht.

Vetten kunnen verdeeld worden in verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn over het algemeen ongezond en zijn vooral terug te vinden in koek en snoep. Onverzadigde vetten worden aan de andere kant gezien als gezonde vetten en zijn terug te vinden in bijvoorbeeld noten en vis. In bijna alle producten zijn wel vetten terug te vinden, waardoor het ontzettend lastig wordt om deze in hun geheel uit je dieet te schrappen. Gelukkig is dat dus ook helemaal niet nodig, mits je je vetinname natuurlijk wel een beetje in de hand houdt.

Maar op welke vetten kun je je nu het beste richten tijdens het afvallen?

Uit onderzoek blijkt dat je over de rest van de dag minder calorieën tot je neemt als je producten met onverzadigde vetten zoals, olijfolie en noten in je dieet opneemt. Handig dus als je af wilt vallen, want zoals we al gezegd hebben gaat dit alleen lukken als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrandt.

4. Als je af wilt vallen, kun je het beste je ontbijt overslaan

roereieren ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Althans, dat wordt vaak geroepen. Toch zijn er ontzettend veel mensen die af willen vallen en hun ontbijt laten staan. We hadden het er in de inleiding al over, maar is dit nu wel zo verstandig?

Je ontbijt overslaan lijkt niet zo’n heel verstandig idee als je af wilt vallen. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te functioneren en deze wordt over het algemeen uit je voeding gehaald. Als je dus niet ontbijt, heeft je lichaam ook geen energie en is de kans dat je je slap en futloos voelt ontzettend groot. Alles in je lichaam zal schreeuwen om eten.

Als je tot de lunch hebt volgehouden om niet te eten, is de kans overigens ook nog eens heel groot dat je nu extra veel gaat eten. In de meeste gevallen gaat het dan overigens niet om een extra grote, gezonde salade, maar om een extra groot, vet broodje en misschien nog wel andere lekkernijen. Hierdoor krijg je dus ontzettend veel calorieën binnen, die je er vervolgens weer allemaal af moet sporten. Het is nogal een opgave, en voor veel mensen onbegonnen werk.

Als je dan toch moet ontbijten, kun je natuurlijk het beste voor een ontbijtje kiezen dat je helpt in de strijd tegen de kilo’s. In een Engels onderzoek worden de effecten op gewichtsverlies van een ontbijt met een bagel en een ontbijt met 2 roereieren met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat proefpersonen die de roereieren als ontbijt aten en daarnaast een dieet volgden van een maximum van 1000 kcal afkomstig uit producten met weinig vet, meer gewicht verloren dan de proefpersonen die hetzelfde dieet volgden, maar in plaats van eieren een bagel als ontbijt namen.

Misschien moet je dus toch maar overwegen om een half uurtje eerder op te staan, zodat je in alle rust wakker kunt worden en kunt genieten van een heerlijk ontbijtje.

5. Als je af wilt vallen, is het belangrijk om veel water te drinken

vrouw drinkt water

Drink jij ook zo veel water als je op dieet bent, omdat je denkt dat dit helpt tijdens het afvallen?

We kunnen je gerust stellen, je bent niet de enige die dat denkt. Onderzoek van het Voedingscentrum laat zelfs zien dat 2 op de 3 Nederlanders denken dat je van veel water drinken afvalt. We kunnen je nu ook wel meteen vertellen dat veel water drinken niet direct leidt tot het verliezen van gewicht. Helaas!

Wat volgens onderzoek wel werkt, is om voor of tijdens het eten water te drinken in plaats van frisdranken die gezoet zijn met kunstmatige zoetstoffen. Vooral bij volwassenen lijkt dit effectief te zijn. De proefpersonen bleken namelijk onbewust minder calorieën tot zich te nemen als ze voor de maaltijd water dronken. De proefpersonen die voor het eten frisdranken met kunstmatige zoetstoffen dronken namen juist meer calorieën tot zich. Als je wilt afvallen, moet je de frisdranken dus even achterwege laten voordat je gaat eten.

Tijdens het sporten is water drinken natuurlijk wel belangrijk. Neem dus altijd een bidon met genoeg water mee!

6. Als je af wilt vallen op een specifieke plek, dan kan dat

man met buikvet

Zou jij ook willen dat je net wat minder vet hebt rondom je heupen? Of zou minder vet bij je buik niet geweldig zijn, zodat je sixpack nét iets beter uit zou komen?

Je kunt je hier nu heel erg op focussen tijdens het sporten en alleen deze probleemgebieden aandacht geven, maar helaas zal dit er niet voor zorgen dat je je doelen sneller haalt. Trainen zodat je alleen vet verliest op specifieke plekken op je lichaam is namelijk niet mogelijk.

Chileens onderzoek onder 11 studenten liet zien dat zelfs een set van 960 tot 1200 herhalingen op de leg press-machine er niet voor kan zorgen dat je alleen vet rondom je bovenbenen verliest. Uit het onderzoek kwam echter wel naar voren dat deze extreme hoeveelheid herhalingen effect heeft op de totale vetmassa van de proefpersonen.

Je zou met andere woorden dus kunnen zeggen dat het wel mogelijk is om vet te verliezen op specifieke plekken, maar dat dit altijd gepaard gaat met vetverlies op de rest van je lichaam. Als je dus vet wilt verliezen rondom je buikspieren, zul je automatisch ook vet verliezen op andere plekken van je lichaam. Misschien is dit juist wel fijn, want dan blijft je lichaam ook tijdens het afvallen mooi in verhouding.

 

Conclusie

Welke van deze afvalmythes geloofde jij? Heb je tijdens het lezen van dit artikel veel momenten gehad dat je ogen geopend werden, omdat je altijd geloofd hebt dat de vork anders in de steel zat dan nu blijkt?

We begrijpen het wel hoor, want deze 6 afvalmythes zijn natuurlijk niet voor niets mythes geworden. Gelukkig weet je nu hoe het zit en zul jij er niet meer intrappen als iemand beweert dat je tijdens het afvallen beter niet kunt ontbijten. Je weet nu wel beter!

Hoewel je toch echt zelf aan het werk zult moeten gaan om af te vallen, weet je nu in ieder geval welke factoren er bijdragen aan gewichtsverlies. Zolang je ervoor zorgt dat de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt lager is dan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, moet het goedkomen en zul jij binnen de kortste keren weer lekker in je vel zitten!

Over welke ontkrachte afvalmythe verbaas jij je het meest?

Laat het weten in een reactie!

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!