5 dieetmythes ontkracht

5 dieetmythes ontkracht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Afgelopen keren zijn we wat verder op motivatie ingedoken en wat meer op de psyche achter trainen en afvallen. Deze keer wil ik het wat luchtiger houden; verandering van spijs doet eten zeggen ze toch? Maar, ‘ze’ zeggen wel meer dingen als het op voeding of eten aankomt. Echter, lang niet alles klopt. Daarom wil ik vandaag met jullie een aantal hardnekkige dieetmythes bespreken die volgens onderzoek én logisch beredeneren totaal niet waar zijn.

Wellicht dat dit artikel je dieet, of je nu wilt bulken of cutten, aankomende periode wat gemakkelijker maakt!

Dieetmythe 1: Niet teveel eieren eten! Is slecht

In zekere zin is dit natuurlijk waar, want zoals we van kinds af aan leren: alles waar ‘te’ voor staat is slecht. De definitie van ‘te’ is alleen wat vaag, en ook in deze context. Want wat is te veel ei? En wat mag nog net wel? 1 per week? 1 per dag? 3 per dag? Of kan je het beste elke ochtend pielen met het eigeel overgooien tussen de 2 helften van je zojuist gebroken eitje net zolang tot je een flink omelet zonder dooier kan bakken? Want ja, ei = cholesterol, toch?

Er zijn redelijk wat onderzoeken gedaan naar het effect van ei-consumptie op cholesterol en andere gezondheidsindicatoren, met variërende hoeveelheden eieren per week, maar over het algemeen met dezelfde conclusie: een dieet hoog in eieren (sommige onderzoeken gaan boven de 12 per week) heeft geen negatief effect op de gezondheid.

Zout

Dieetmythe 2: Zout is slecht

Als we dan toch eieren mogen eten, dan willen we er eigenlijk ook zout bij, want dat is lekker. Nou, dan heb je mazzel, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is natrium helemaal zo slecht nog niet. Zo zorgt zout niet per se voor een hoge bloeddruk; de grootste angst is begonnen met een studie in de jaren 70, gedaan op ratten, met een extreem hoge hoeveelheid.

Een recentere analyse, met een totale populatie van 6000+ personen, vond geen sterk effect van het verminderen van zoutinname voor de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Bloeddruk daalde wel iets volgens een ander groot onderzoek, bij het verminderen van de zout inname. Met de nadruk op iets. Een verschil van 120/80 naar 119/79.

Wat je met deze data kan? Wanneer je zelf je maaltijden kookt mag je gerust zout toevoegen aan je eten (op een normale manier). Dit wil echter niet zeggen dan onbeperkt zout inhaleren goed voor je is; dit is één van de redenen waarom voorverpakte maaltijden doorgaans als minder gezond worden gezien. Daarnaast bestaan er mensen die buitensporig gevoelig zijn voor natrium, bij wie voorzichtigheid wél aan te raden is.

Dieetmythe 3: Suiker is verslavend

Over suiker zijn al zoveel artikelen en zoveel documentaires gemaakt dat ik er denk ik geen nieuw woord over kan schrijven. Maar af en toe is herhaling goed.

Er bestaat geen suikerverslaving

Ongeacht wat sommige mensen je wijs proberen te maken, of ongeacht wat je wellicht jezelf wijs hebt gemaakt in het verleden (nu natuurlijk niet meer).

Een verslaving heeft een aantal kenmerken waarvan er 1 is dat ondanks men zich bewust is van directe schade op de gezondheid, men toch blijft gebruiken. Daarnaast zijn bijvoorbeeld opbouw van tolerantie, onthoudingsverschijnselen en een sterk verlangen naar het gebruik ervan kenmerkend voor een verslaving.

Vertel eens, hoeveel mensen zie jij de supermarkt uitlopen met een pond suiker om thuis een flinke lijn neer te leggen om hun verslaving te bevredigen?

Dat wij voedsel en calorieën nodig hebben, en dat daardoor het eten van zoete en vette voeding goed voelt, betekent niet dat het verslavend is. Met diezelfde argumenten is ademen, poepen, of slapen ook verslavend. Je kan rustig suiker eten zonder het risico te lopen over een maand vastgebonden op een bed schuimbekkend af te moeten kicken. Oh, en je wordt ook niet per definitie dik van suiker.

Volkoren pasta

Dieetmythe 4: Volkoren is koning, de rest is rommel

Volkoren brood, het liefst zo bruin mogelijk (iemand wel eens gehoord dat daar soms kleurstoffen voor worden gebruikt?), volkoren pasta, of volkoren / bruine rijst. Su-per gezond allemaal en véél beter dan de normale varianten. Als je serieus bent over je gezondheid, kijk je wel uit dat je geen witte rijst eet, wit brood, of normale pasta.

Behalve dat dat niet waar is.

Zeker, sommige van deze voedingsmiddelen hebben een sterker en acuter effect op bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten ze wat minder voedingsvezel.

Maar hoeveel mensen eten hun rijst of brood kaal? De glycemische index is een graadmeter van het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel. Een hoge glycemische index zorgt voor een hele snelle piek, en daarna een crash, toch?

Mwah… dat valt heel erg mee. Daarnaast kan de hele glycemische index overboord wanneer voedingsmiddelen in combinatie met andere voedingsmiddelen worden gegeten; vrijwel altijd dus.

Vind jij volkoren pasta lekkerder dan normale? Ga dan vooral je gang en geniet ervan. Maar besteed je calorieën niet aan voedingsmiddelen die je echt niet lekker vindt, hoe gezond ze misschien ook zouden zijn. Creëer liever een leefstijl dat je op de lange termijn of liever nog permanent vol kunt houden, met nieuwe gewoontes in plaats van tijdelijke oplossingen. Wil je weten hoe? Blader dan mijn andere artikelen over leefstijl en motivatie eens door en houd de komende artikelen ook zeker in de gaten!

Dieetmythe 5: Zo natuurlijk mogelijk eten is het beste!

Het Paleo dieet is hier wellicht het bekendste voorbeeld van, een argument dat vaak wordt gemaakt in een gezond-of-niet-discussie is hoe we vroeger aten. Alles uit de natuur is goed, alles uit de fabriek niet. Vitamine C in een sinaasappel is beter dan vitamine C uit een pil. Chemische toevoegingen aan voedingsmiddelen en ons dieet zijn erg ongezond en zelfs slecht.

Behalve dat dit onzin is. Allereerst is alles chemisch; alles is opgebouwd uit moleculen en reageert met elkaar volgens scheikundige reacties. Zelfs dat heerlijk verse frisse smeltwater uit de meest afgelegen zuivere bron uit het Hippy-Hooggebergte.

Daarnaast zijn conserveermiddelen juist te danken voor het feit dat onze voedingsmiddelen minder snel beschimmelen of rotten, wat de kans op het binnen krijgen van natuurlijke(!) toxines die wél schadelijk zijn, flink verkleint.

Natuurlijke voeding

Doe er je voordeel mee en trap niet in deze 5 dieetmythes

Dat waren 5 mythes die ik regelmatig op Facebook of tijdens gesprekken hoor terugkomen. Kort samengevat: Je mag dus rustig brood eten, of koekjes, of een voorverpakte salade. Je mag zelfs chips pakken (géén volkoren, véél zout, en het groeit niet aan een plant) zonder dat je daar je gezondheid of je resultaten mee om zeept helpt.

Uiteraard geldt ook voor dit verhaal: alles met mate. Dat je gefabriceerd voedsel mág eten, betekent natuurlijk niet dat je geen groentes, fruit en voedingsvezel nodig hebt. Dat wat zout toevoegen niet per se slecht is, betekent niet dat per week een nieuw zoutvat moeten kopen verstandig is.

Gebruik je gezonde verstand, eet met mate, en vooral, gebruik je calorieën voor voeding die je lekker vindt. Zelfs al zou dit leiden tot een suboptimaal dieet, dat je vol kunt houden, dan zullen je resultaten alsnog beter zijn dan op een optimaal dieet dat niet voor een lange tijd vol te houden is.

Jan Willem van der Klis

Instagram: @Jay_Whey

Dit blog is geschreven door

Jan Willem van der Klis

‘Mijn focus ligt op het verkrijgen en verspreiden van de best mogelijke kennis om training en voeding te optimaliseren’

Ook interessant!

Doelen behaal je samen!

Schrijf je in en ontvang als eerste nieuwe kortingsacties en info over nieuwe producten!